“Askush nuk është skllav më i pashpresë sesa ata që besojnë rrejshëm se janë të…”/ Thëniet më të Bukura të Gëtes

©Wikimedia Commons

Johann Wolfgang von Goethe ishte një poet, dramaturg, romancier, shkencëtar, burrë shteti, regjisor teatri dhe kritik.

Ai konsiderohet të jetë figura më e madhe letrare gjermane e epokës moderne.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij.

Si gjithnjë, në përfundim të leximit mos harroni të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Askush nuk është skllav më i pashpresë sesa ata që besojnë rrejshëm se janë të lirë.

Të paktën çdo ditë, njeriu duhet të dëgjojë një këngë të shkurtër, të lexojë një poezi të mirë, të shohë një pamje të bukur dhe, nëse është e mundur, të thotë disa fjalë të arsyeshme.

Nëse e trajtoni një individ ashtu siç është, ai do të mbetet ashtu siç është. Por nëse e trajtoni atë sikur të ishte ai që duhej të ishte dhe mund të ishte, ai do të bëhet ai që duhet të ishte dhe mund të ishte.

Një njeri duhet të dëgjojë pak muzikë, të lexojë pak poezi dhe të shohë një pamje të bukur çdo ditë të jetës së tij, në mënyrë që shqetësimet e kësaj bote të mos zhdukin ndjenjën e së bukurës që Zoti ka ngulitur në shpirtin e njeriut.

Sapo t’i besoni vetes, do të dini si të jetoni.

Nuk kemi pse të vizitojmë një çmendinë për të gjetur mendje të çrregullta; planeti ynë është institucioni mendor i universit.

E kam zotëruar atë zemër, atë shpirt fisnik, në praninë e të cilit dukej se isha më shumë se sa isha në të vërtetë, sepse isha gjithçka që mund të isha.

Nëse të dua, çfarë pune ke ti me këtë?

Njeriu sheh në botë atë që mbart në zemër.

Ju mund ta gjykoni lehtësisht karakterin e një burri nga mënyra sesi ai trajton ata që nuk mund të bëjnë asgjë për të.

Raca njerëzore është një çështje monotone. Shumica e njerëzve shpenzojnë pjesën më të madhe të kohës duke punuar për të jetuar, dhe ajo pak liri që mbetet i mbush me frikë saqë ata kërkojnë çdo mjet për ta hequr qafe atë.

Nuk ka asgjë më të frikshme se injoranca në veprim.

Nëse nuk keni ngrënë kurrë duke qarë, nuk e dini se çfarë shije ka jeta.

Të mendosh është e lehtë. Të veprosh është e vështirë. Por gjëja më e vështirë në botë është të veproni në përputhje me mendimet tuaja.

E njeh veten? Po ta njihja veten, do të ikja.

Asgjë nuk e tregon karakterin e një njeriu më shumë se ajo me të cilën ai qesh.

Njeriu dëgjon vetëm atë që kupton.

Duke kërkuar dhe gabuar ne mësojmë.

Gjërat më të rëndësishme nuk duhet të jenë kurrë në mëshirën e gjërave që kanë më pak rëndësi.

Magjia është të besosh në vetvete, nëse mund ta bësh këtë, mund të bësh gjithçka të ndodhë.

Bota është kaq e zbrazët nëse mendohet vetëm për malet, lumenjtë dhe qytetet; por të njohim dikë që mendon dhe ndjen me ne dhe që edhe pse i largët është afër nesh në shpirt, kjo e bën tokën për ne një kopsht të banuar.

Nuk mjafton të dish; ne duhet të aplikojmë. Vullneti nuk mjafton; ne duhet të bëjmë.

Jeta i përket të gjallëve dhe ai që jeton duhet të përgatitet për ndryshime.

I dua ata që dëshirojnë të pamundurën.

Shijoni kur mundeni dhe duroni kur duhet.

Të gjitha njohuritë që posedoj mund ti fitojnë të gjithë të tjerët, por zemra ime është e gjitha e imja.

Asgjë nuk vlen më shumë se kjo ditë.

Çdo gjë është e vështirë para se të jetë e lehtë.

Gjëja më e madhe në këtë botë nuk është aq shumë se ku qëndrojmë sesa në çfarë drejtimi po lëvizim.

Asgjë nuk është aq e fortë sa butësia, asgjë më e butë se forca e vërtetë.

Shpirti që sheh bukurinë ndonjëherë mund të ecë vetëm.

Muzika është arkitekturë e lëngshme; Arkitektura është muzikë e ngrirë.

Ne duhet gjithmonë të ndryshojmë, të rinovojmë, të përtërihemi; përndryshe, ne ngurtësohemi.

Mosha nuk na bën fëmijë, siç thonë disa; na gjen fëmijë të vërtetë.

Ata që nuk dinë asgjë nga gjuhët e huaja, nuk dinë asgjë të tyren.

Ne jemi vetë djajtë tanë; ne nxjerrim veten nga Edeni ynë.

Aty ku ka shumë dritë ka hije të fortë.

Nëse Zoti do të më kishte dashur ndryshe, Ai do të më kishte krijuar ndryshe.

Në momentin e angazhimit, i gjithë universi komploton për t’ju ndihmuar.

Njerëzit që mendojnë me ndershmëri dhe thellësi kanë një qëndrim armiqësor ndaj publikut.

Përça dhe sundo, një moto e shëndoshë. Bashkohuni dhe drejtoni, një më e mirë.

Ndonjëherë nuk e kuptoj se si një tjetër mund ta dojë, lejohet ta dojë, pasi unë e dua kaq plotësisht vetë, kaq intensivisht, kaq plotësisht, nuk kuptoj asgjë, nuk di asgjë, nuk kam asgjë përveç saj!

Të gjitha mendimet vërtet të mençura janë menduar mijëra herë; por për t’i bërë ato me të vërtetë tonat, duhet t’i mendojmë përsëri me ndershmëri, derisa të zënë rrënjë në përvojën tonë personale.

Kjo është masa e vërtetë e dashurisë: kur ne besojmë se vetëm ne mund të duam, se askush nuk mund të kishte dashur kurrë kështu para nesh dhe se askush nuk do të dashurojë kurrë në të njëjtën mënyrë pas nesh.

Talenti zhvillohet në vetmi, karakteri zhvillohet në rrjedhën e jetës.

Dashuria është një gjë ideale, martesa një gjë e vërtetë; një ngatërrim i reales me idealen nuk kalon kurrë pa u ndëshkuar.

Zoti na ndihmoftë — sepse arti është i gjatë dhe jeta kaq e shkurtër.

Nëse nuk e ndjen, nuk do ta marrësh kurrë.

E gjithë teoria është gri, miku im. Por përgjithmonë jeshile është pema e jetës.

Është e vërtetë se asgjë në këtë botë nuk na bën aq të nevojshëm për të tjerët sa dashuria që kemi për ta.

Nuk është të bëjmë atë që na pëlqen të bëjmë, por të pëlqejmë atë që duhet të bëjmë, ajo që e bën jetën të bekuar.

Zgjidhni mirë. Zgjedhja juaj është e shkurtër, por e pafundme.

Trajtojini njerëzit sikur të ishin ata që duhet të jenë dhe ju i ndihmoni ata të bëhen ato që janë në gjendje të jenë.

Ajo që merrni duke arritur qëllimet tuaja nuk është aq e rëndësishme sa ajo që bëheni duke arritur qëllimet tuaja.

Vështirësitë rriten sa më shumë i afrohemi qëllimit.

Ne dimë me saktësi vetëm kur dimë pak; dyshimi rritet me dijeninë.

Kërceni dhe rrjeta do të shfaqet.

Çdo lexues, nëse ka një mendje të fortë, lexon veten e tij në libër dhe bashkon mendimet e tij me ato të autorit.

Dashuria nuk dominon; ajo kultivon.

Asnjëherë nuk shkon aq larg sa kur nuk e di se ku po shkon.

Mos harroni të jetoni.

Shumë prindër ua vështirësojnë jetën fëmijëve të tyre duke u përpjekur, me shumë zell, t’ua lehtësojnë.

Dyshimi mund të largohet vetëm me veprim.

Njeriut inteligjent çdo gjë i duket për të qeshur, njeriu i arsyeshëm pothuajse asgjë.

Nuk ka asgjë më të tmerrshme se imagjinata pa shije.

E keqja më e madhe që mund t’i ndodhë njeriut është se ai duhet të mendojë keq për veten.

Unë qesh me zemrën time dhe bëj vullnetin e saj.