“Ata që përçmojnë njerëzit nuk do të marrin kurrë më të mirën as të tjerët dhe as nga…”/ Thëniet më të Bukura të Tocqueville

©Wikimedia Commons

Alexis de Tocqueville ishte një aristokrat, diplomat, shkencëtar politik, filozof politik dhe historian francez.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të Tocqueville.

Në përfundim të leximit, siç është traditë tashmë, presim të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Ata që përçmojnë njerëzit nuk do të marrin kurrë më të mirën nga të tjerët dhe as nga vetja.

Admirimi i një njeriu për qeverisjen absolute është në proporcion me përbuzjen që ai ndjen për ata që e rrethojnë.

Çdo masë që vendos bamirësi ligjore në baza të përhershme dhe i jep asaj një formë administrative, në këtë mënyrë krijon një klasë boshe dhe dembele, që jeton në kurriz të klasës industriale dhe punëtore.

Demokracia dhe socializmi nuk kanë asgjë të përbashkët përveç një fjale, barazi. Por vini re ndryshimin: ndërsa demokracia kërkon barazi në liri, socializmi kërkon barazi në kufizim dhe robëri.

Unë kam vetëm një pasion, dashurinë për lirinë dhe dinjitetin njerëzor.

Në politikë, urrejtjet e përbashkëta janë pothuajse gjithmonë baza e miqësive.

Është më e lehtë për botën të pranojë një gënjeshtër të thjeshtë sesa një të vërtetë komplekse.

Jetës i duhet hyrë me guxim.

Asgjë nuk është më e mrekullueshme se arti i të qenit i lirë, por asgjë nuk është më e vështirë për të mësuar se si të përdoret se liria.

Një nga pasojat më të lumtura të mungesës së qeverisë është zhvillimi i forcës individuale që pashmangshmërisht pason.

Socializmi është një formë e re e skllavërisë.

Republika Amerikane do të durojë deri në ditën kur Kongresi zbulon se mund të korruptojë publikun me paratë e publikut.

Shëndeti i një shoqërie demokratike mund të matet me cilësinë e funksioneve të kryera nga qytetarët privatë.

Njeriu që kërkon nga liria diçka tjetër përveç vetvetes, ka lindur për të qenë skllav.

Gjithçka është relative, me përjashtim të pafundësisë.

Ata që e vlerësojnë lirinë vetëm për përfitimet materiale që ajo ofron, nuk e kanë mbajtur kurrë atë për një kohë të gjatë.

 

Ne kemi sukses në ndërmarrjet që kërkojnë cilësitë pozitive që posedojmë, por shkëlqejmë në ato që mund të përdorin edhe defektet tona.

Një qeveri demokratike është e vetmja në të cilën ata që votojnë për një taksë mund t’i shpëtojnë detyrimit për ta paguar atë.

Të gjithë ata që kërkojnë të shkatërrojnë liritë e një kombi demokratik duhet të dinë se lufta është mjeti më i sigurt dhe më i shkurtër për ta arritur atë.

Ndërsa e kaluara ka pushuar së hedhuri dritën e saj mbi të ardhmen, mendja e njeriut endet në errësirë.

Nëse një amerikan do të dënohej të kufizonte veprimtarinë e tij në punët e veta, atij do t’i grabitej gjysma e ekzistencës së tij.

Është një aksiomë e shkencës politike në Shtetet e Bashkuara se mjeti i vetëm për të neutralizuar efektet e gazetave është të shumëfishosh numrin e tyre.

Liria nuk mund të vendoset pa moral, as morali pa besim.

Skllavëria çnderon punën. Ajo fut përtacinë në shoqëri, dhe me përtacinë, injorancën dhe krenarinë, luksin dhe shqetësimin. Ai fuqizon fuqitë e mendjes dhe mposht veprimtarinë e njeriut.

Shoqëria është e rrezikuar jo nga shthurja e madhe e disave, por nga dobësia e moralit mes të gjithëve.

Madhështia e Amerikës nuk qëndron në të qenit më e ndritur se çdo komb tjetër, por në aftësinë e saj për të riparuar gabimet e saj.

Ka shumë njerëz parimorë në të dyja partitë në Amerikë, por nuk ka parti parimore.

Kur e kaluara nuk ndriçon më të ardhmen, shpirti ecën në errësirë.