“Bota nuk kujdeset për njeriun që di; ajo kujdeset më shumë për atë njeri që…”/ Thëniet më të Bukura të Booker T. Washington

©Wikimedia Commons

Booker Taliaferro Washington (5 prill 1856 – 14 nëntor 1915) ishte një edukator, autor, orator dhe këshilltar amerikan i disa presidentëve të Shteteve të Bashkuara.

Midis 1890 dhe 1915, Uashingtoni ishte lideri dominues në komunitetin afrikano-amerikan.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij.

Të bindur se do të pëlqeni shumë prej tyre, ne do të donim të na thonit vetëm njërën, që më së shumti e çmuat mbi të tjerat nga thëniet e mëposhtme:

Bota kujdeset pak për atë njeri që di; ajo kujdeset më shumë për atë njeri që është në gjendje të bëjë.

Kam mësuar se suksesi nuk matet aq shumë nga pozicioni që dikush ka arritur në jetë, sa nga pengesat që ai ka kapërcyer gjatë përpjekjes për të pasur sukses.

Unë nuk do të lejoj asnjë njeri që të më ngushtojë dhe degradojë shpirtin tim deri në pikën sa të më detyrojë ta urrej atë.

Ata që janë më të lumtur janë ata që bëjnë më shumë për të tjerët.

Ju nuk mund ta nënshtroni dikë pa u ulur poshtë edhe vetë.

Shoqërohu me njerëz me cilësi të mirë, sepse është më mirë të jesh vetëm sesa në shoqëri të keqe.

Karakteri, jo rrethanat, e bën personin.

Përsosmëria është të bësh një gjë të zakonshme në një mënyrë të pazakontë.

Unë kam filluar gjithçka me idenë se mund të kem sukses dhe nuk kam pasur kurrë shumë durim me turmat e njerëzve që janë gjithmonë të gatshëm të shpjegojnë pse nuk mund të ketë sukses.

Të gjithë duhet të ngrihemi mbi retë e injorancës, ngushtësisë dhe egoizmit.

Asnjë racë nuk mund të përparojë derisa të mësojë se ka aq dinjitet në punimin e një parcele sa të shkruash një poezi.

Egoizmi është anesteziku që e mposht dhimbjen e marrëzisë.

Një gënjeshtër nuk bëhet e vërtetë, e gabuara nuk bëhet e drejtë dhe e keqja nuk bëhet e mirë, vetëm sepse pranohet nga shumica.

Njerëzit më të lumtur janë ata që bëjnë më shumë për të tjerët. Më të mjerët janë ata që bëjnë më pak.

Nëse doni të ngriheni lart, ngrini dikë tjetër.

Ka dy mënyra për të ushtruar forcën; njëra është të shtysh poshtë, tjetra të tërheqësh lart.

Sa më shumë rritem, aq më shumë jam i bindur se nuk ka asnjë edukim që mund të merret nga librat dhe aparatet e kushtueshme që është e barabartë me atë që mund të merret nga kontakti me gra dhe burra të zotë.

Gjëja që duhet bërë kur dikush ndihet i sigurt se ka thënë ose ka bërë gjënë e duhur dhe është përfolur, është të qëndrojë në vend dhe të heshtë. Nëse ka të drejtë, koha do ta tregojë.

Suksesi gjithmonë lë gjurmë.

Ju e matni madhësinë e suksesit me pengesat që duhet të kapërceni për të arritur qëllimet tuaja.

Është e rëndësishme dhe e drejtë që të gjitha privilegjet e ligjit të jenë tonat, por është shumë më e rëndësishme që ne të jemi të përgatitur për ushtrimin e këtyre privilegjeve.

Karakteri është fuqi.

Asgjë nuk vjen kurrë, që ia vlen, përveç asaj si rezultat i punës së palodhur.

Mendoj se do të thotë shumë të fillosh mbi një themel që ke krijuar për veten.

Unë kurrë nuk do ta lejoj veten të ulem aq poshtë sa të urrej ndonjë njeri.

Më vjen keq nga thellësia e zemrës sime për çdo individ që është aq fatkeq sa e ka zakon të mbajë paragjykime.

Kisha ndjenjën se të hyje në një shkollë dhe të studiosh në këtë mënyrë do të ishte pothuajse njësoj si të hyje në parajsë.

Ligji i madh njerëzor që në fund njeh dhe shpërblen meritat është i përjetshëm dhe universal.

Në të gjitha gjërat sociale, ne mund të jemi po aq të ndarë sa gishtat, por edhe një si dora në të gjitha gjërat thelbësore për përparimin e ndërsjellë.

Ata që kanë arritur rezultatet më të mëdha janë ata që kurrë nuk emocionohen ose humbasin vetëkontrollin, por janë gjithmonë të qetë, të vetë-zotëruar, të durueshëm dhe të sjellshëm.

Arsimi nuk është një gjë e ndarë nga jeta – as një “sistem”, as një filozofi; është mësim i drejtpërdrejtë se si të jetosh dhe si të punosh.

Midis një klase të madhe dukej se kishte një varësi nga qeveria për çdo gjë të imagjinueshme. Anëtarët e kësaj klase kishin pak ambicie për të krijuar një pozicion për veten e tyre, por donin që zyrtarët federalë të krijonin një për ta.

Mësova mësimin se njerëzit e mëdhenj kultivojnë dashurinë dhe se vetëm njerëzit e vegjël ushqejnë një frymë urrejtjeje.

Para fundit të vitit, mendoj se kam filluar të mësoj se ata që janë më të lumtur janë ata që bëjnë më shumë për të tjerët.

Se nëna ime kishte mjaft forcë karakteri sa të mos çohej në tundimin për t’u dukur se ishte ajo që nuk ishte.

Në vend që të studiojmë libra kaq vazhdimisht, sa do doja që shkollat ​​dhe kolegjet tona të mësonin të studionin njerëzit dhe gjërat!

Një racë, ashtu siç një individ, e ngre veten lart duke ngritur lart të tjerët.

Individi që mund të bëjë diçka që bota dëshiron të bëhet, në fund, do të bëjë rrugën e tij pavarësisht tyre..

Përvoja ime ka qenë se koha për të testuar një zotëri të vërtetë është ta vëzhgosh atë kur ai është në kontakt me individë të një race që është më pak me fat se e tija.

Një pjesë të madhe të edukimit tim e kam marrë nga kontakti aktual me gjërat, dhe jo nga mediumi i librave. Më pëlqen të prek gjërat dhe t’i trajtoj ato; Më pëlqen të shikoj bimët të rriten dhe të vëzhgoj sjelljen e kafshëve.

Pak gjëra e ndihmojnë një individ më shumë sesa të vendosësh përgjegjësi mbi të dhe t’ia bësh të ditur se i beson.

Çdo vit po mësoj gjithnjë e më shumë se çdo shqetësim thjesht të konsumon, dhe pa qëllim, të bjerr aq shumë forcë fizike dhe mendore që përndryshe mund t’i jepet punës efektive.