“Çdo gjë që ju mërzit dhe ju ngacmon tek një tjetër, është gjithashtu në…”/ Thëniet më të Bukura të Tolle

©Wikimedia Commons

Eckhart Tolle është një mësues shpirtëror gjerman dhe më së miri i njohur si autori i librit “Fuqia e së Tanishmes”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi përzgjedhur një koleksion të thënieve më të bukura të Tolle, dhe në përfundim të leximit mos harroni të na thoni cilën prej tyre vlerësuat më së shumti.

Çdo gjë për të cilën ju mërziteni dhe reagoni fuqishëm tek një tjetër, është gjithashtu në ju.

E kaluara nuk ka fuqi mbi momentin e tanishëm.

Disa ndryshime duken negative në sipërfaqe, por së shpejti do të kuptoni se hapësira po krijohet në jetën tuaj për të dalë diçka e re.

Shkaku kryesor i pakënaqësisë nuk është kurrë situata, por mendimet tuaja për të.

Pranimi i së mirës që tashmë keni në jetën tuaj është themeli për të gjithë bollëkun.

Jeta do t’ju japë çdo përvojë që është më e dobishme për evoluimin e vetëdijes tuaj. Si e dini se kjo është përvoja që ju nevojitet? Sepse kjo është përvoja që po përjetoni për momentin.

Kuptoni thellë se momenti i tanishëm është gjithçka që keni. Bëjeni të TANISHMEN fokusin kryesor të jetës tuaj.

Ndonjëherë lënia e gjërave është një akt me fuqi shumë më të madhe sesa mbrojtja ose ngjitja pas tyre.

Të duash do të thotë të njohësh veten në një tjetër.

Jeta nuk është aq serioze sa e bën mendja.

Jeta është balerini dhe ti je vallëzimi.

Kam jetuar me disa mjeshtra të Zenit – të gjithë mace.

Çfarëdo që përmban momenti aktual, pranojeni atë sikur ta kishit zgjedhur.

Ju mund të humbni vetëm diçka që keni, por nuk mund të humbni diçka që jeni.

Ju gjeni paqe jo duke riorganizuar rrethanat e jetës tuaj, por duke kuptuar se kush jeni në nivelin më të thellë.

Çdo veprim është shpesh më i mirë se asnjë veprim, veçanërisht nëse keni qenë të mbërthyer në një situatë të pakënaqur për një kohë të gjatë. Nëse është një gabim, të paktën ju mësoni diçka, në këtë rast nuk është më një gabim. Nëse qëndroni të bllokuar, nuk mësoni asgjë.

Vdekja është një zhveshje nga gjithçka që nuk je ti. Sekreti i jetës është të “vdes para se të vdesësh” — dhe të zbulosh se nuk ka vdekje.

Shkaku kryesor i palumturisë nuk është kurrë situata, por mendimi për të. Jini të vetëdijshëm për mendimet që po mendoni. Ndani ato nga situata, e cila është gjithmonë neutrale. Është ashtu siç është.

Shqetësimi pretendon të jetë i nevojshëm, por nuk shërben për ndonjë qëllim të dobishëm.

Nuk është e pazakontë që njerëzit të kalojnë tërë jetën duke pritur për të filluar jetën.

Prano – atëherë vepro. Çfarëdo që përmban momenti aktual, pranojeni atë sikur ta kishit zgjedhur. Gjithmonë punoni me të, jo kundër tij.

Nëse e merrni pjesën e brendshme të drejtë, pjesa e jashtme do të bjerë në vend. Realiteti parësor është brenda; realitet dytësor pas.

Kënaqësia rrjedh gjithmonë nga diçka jashtë jush, ndërsa gëzimi lind nga brenda.

Të gjithë artistët e vërtetë, pavarësisht nëse e dinë apo jo, krijojnë nga një vend pa mendje, nga qetësia e brendshme.

Edhe kjo do të kalojë.

… e kaluara ju jep një identitet dhe e ardhmja mban premtimin e shpëtimit, të përmbushjes në çfarëdo forme. Të dyja janë iluzione.

Të jetosh sipas një imazhi që ke për veten ose që njerëzit e tjerë kanë për ty është një jetë jo autentike.

Kuptoni thellë se momenti i tanishëm është gjithçka që do të keni ndonjëherë.

Të gjitha problemet janë iluzione të mendjes.

Vetëdija është agjenti më i madh për ndryshim.

Mos Kërkoni Lumturi. Nëse e kërkoni, nuk do ta gjeni, sepse kërkimi është antiteza e lumturisë.

Të gjitha gjërat që kanë vërtet rëndësi, bukuria, dashuria, krijimtaria, gëzimi dhe paqja e brendshme dalin nga përtej mendjes.

Të njohësh çmendurinë tënde është, natyrisht, lindja e mendjes së shëndoshë, fillimi i shërimit dhe transhendencës.

Ky është sekreti im, “tha ai.” Nuk më intereson se çfarë ndodh.

Vetëm e vërteta se kush jeni, nëse kuptohet, do t’ju lirojë.

Në momentin që gjykimi ndalon përmes pranimit të asaj që është, ju jeni të lirë nga mendja. Ju i keni lënë vend dashurisë, gëzimit, paqes.

Ajo që një vemje e quan fundi i botës ne e quajmë një flutur.

Asgjë nuk ka ndodhur në të kaluarën; ndodhi në Tani. Asgjë nuk do të ndodhë kurrë në të ardhmen; do të ndodhë në Tani.

Në nxitimin e sotëm ne të gjithë mendojmë shumë, kërkojmë shumë, duam shumë dhe harrojmë gëzimin e vetëm Qenies.

Njerëzimi tani është përballur me një zgjedhje të ashpër: Evoluoni ose vdisni. … Nëse strukturat e mendjes njerëzore mbeten të pandryshuara, ne gjithmonë do të përfundojmë duke krijuar përsëri të njëjtën botë, të njëjtat të këqija, të njëjtin mosfunksionim.

Ajo për të cilën mërziteni tek të tjerët, e forconi në veten tuaj.

Njeriu e krijoi Zotin sipas shëmbëlltyrës së tij …

Fjalët e zvogëlojnë realitetin në diçka që mendja njerëzore mund ta kuptojë, e cila nuk është shumë.

Udhëtimi juaj i jashtëm mund të përmbajë një milion hapa; udhëtimi juaj i brendshëm ka vetëm një: hapin që po bëni tani.

Aty ku ka zemërim, gjithmonë ka dhimbje nën të.

Rëndësia fshihet në të parëndësishmen. Vlerësoni gjithçka.

Çdo ankesë është një histori e vogël që krijon mendja në të cilën ju besoni plotësisht.

Bëhuni të ndërgjegjshëm për të qenë të ndërgjegjshëm.

Përcaktimi i vetes përmes mendimit është kufizimi i vetes.

Ndërveprimet autentike njerëzore bëhen të pamundura kur humbisni veten në një rol.

Ju keni shumë për të mësuar nga armiqtë tuaj.

Pjesa më e madhe e dhimbjes njerëzore është e panevojshme. Është krijuar vetë për sa kohë që mendja e pavëzhguar drejton jetën tuaj.

Shkaku kryesor i pakënaqësisë nuk është kurrë situata, por ajo që ju mendoni për të. Jini të vetëdijshëm për mendimet që po mendoni.

Fuqia mbi të tjerët është dobësi e maskuar si forcë.