“Çfarë qëndron pas teje dhe çfarë qëndron para teje, zbehet në krahasim me…”/ Thënie për Artin e të Jetuarit

©Getty Images

Proverbat janë stolia e të folurit. Ato janë gjithashtu edhe copëza të mozaikut të madh të artit të jetuarit.

Meçuritë që kemi sjellë më poshtë për kënaqësinë e lexuesve tanë flasin për artin e të jetuarit dhe ne jemi të bindur se do t’i pëlqeni shumë.

Çfarë qëndron pas teje dhe çfarë qëndron para teje, zbehet në krahasim me atë që qëndron brenda teje.

Ju nuk mund të ktheheni dhe të ndryshoni fillimin, por mund të filloni aty ku jeni dhe të ndryshoni përfundimin.

Mund të kapësh me zinxhirë, mund të më torturosh, madje mund ta shkatërrosh këtë trup, por kurrë nuk do ta burgosësh mendjen time.

Kur më së paku e presim atë, jeta na krijon një sfidë për të provuar guximin dhe gatishmërinë tonë për të ndryshuar; në një moment të tillë, nuk ka kuptim të pretendosh se asgjë nuk ka ndodhur ose të thuash se nuk je akoma i gatshëm. Sfida nuk do të presë. Jeta nuk sheh prapa.

Qëndresa është një nga disiplinat më të vështira, por është për atë që duron që të vijë fitorja përfundimtare.

Nëse gjej 10 000 mënyra që diçka nuk do të funksionojë, nuk kam dështuar. Unë nuk jam i dekurajuar, sepse çdo përpjekje e gabuar shpesh është një hap përpara.

Mos më gjyko nga suksesi im. Gjykomë nga sa herë kam rënë poshtë dhe u ngrita përsëri.

Njerëzit gjithmonë fajësojnë rrethanat e tyre për ato që janë. Unë nuk besoj te rrethanat. Njerëzit që vazhdojnë në këtë botë janë njerëzit që ngrihen dhe kërkojnë rrethanat që ata dëshirojnë, dhe nëse nuk i gjejnë dot, i krijojnë ato.

Një hero nuk është më i guximshëm se një njeri i zakonshëm, por ai është trim pesë minuta më gjatë.

Mënyra më e mirë për të dalë është gjithmonë mespërmes.

Kur gjithçka duket se po shkon kundër jush, mos harroni se aeroplani ngrihet kundër erës, jo me të.

Asnjë vështirësi nuk mund të dekurajojë, asnjë pengesë zhgënjim, asnjë telash nuk e shqetëson njeriun që ka fituar artin e të qenit gjallë. Vështirësitë nuk janë veç guximi i fatit, pengesat vetëm prova për aftësitë e tij, telashe vetëm ilaçe të hidhura për t’i dhënë atij forcë; dhe ai ngrihet më lart dhe bëhet më i madh pas çdo takimi me fatkeqësi.

Trishtimi është një fryt. Zoti nuk e bën atë të rritet në një degë shumë të dobët për ta duruar atë.

Pa dhimbje, pa pëllëmbë; pa ferra, pa fron; pa tëmth, pa lavdi; pa kryq, pa kurorë.