“Derisa të kuptojmë se çfarë jemi, nuk mund të ndërmarrim hapa për t’u bërë…”/ Thëniet më të Bukura të Gilman

©Wikimedia Commons

Charlotte Perkins Gilman ishte një humaniste amerikane, romanciere, shkrimtare e tregimeve, poezive dhe trillimeve, dhe një lektore për reformën shoqërore.

Ajo ishte një feministe utopike dhe shërbeu si një model për brezat e ardhshëm të feministëve për shkak të koncepteve të saj dhe stilit të jetës.

Ajo është futur në Sallën e Famës të Grave Kombëtare.

Puna e saj më e kujtuar sot është tregimi i saj gjysmë-autobiografik “The Yellow Wallpaper”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë disa prej thënieve më të bukura të saj.

Derisa të kuptojmë se çfarë jemi, nuk mund të ndërmarrim hapa për t’u bërë ato që duhet të jemi.

Nuk ka mendje femërore. Truri nuk është organ gjinor. Është si të flasësh për një mëlçi femër.

Nuk bën të besosh shumë te njerëzit.

Në një shoqëri të sëmurë, gratë që kanë vështirësi të përshtaten nuk janë të sëmura, por demonstrojnë një reagim të shëndetshëm dhe pozitiv.

Të gëlltitësh dhe të ndjekësh, qoftë doktrinë e vjetër apo propagandë e re, është një dobësi që ende mbizotëron në mendjen njerëzore.

Askush nuk do ta besonte se çfarë përpjekje kërkon që të bëj atë pak që kam mundësi, – të vishem dhe të argëtohem, dhe të porosis gjëra.

Ky është shekulli i gruas, shansi i parë që nëna e botës të ngrihet në vendin e saj të plotë. . . dhe bota pret ndërsa ajo pudros hundën e saj.

Detyra e parë e një qenie njerëzore është të krijojë marrëdhënien e duhur me shoqërinë – më shkurtimisht, për të gjetur punën tuaj të vërtetë dhe për ta bërë atë.

Përmes saj [letërsisë] ne njohim të kaluarën, qeverisim të tashmen dhe ndikojmë në të ardhmen.

Për të arritur lumturinë në një botë tjetër duhet vetëm të besojmë diçka, ndërsa për ta siguruar atë në këtë botë duhet të bëjmë diçka.

Gjithmonë më pëlqente ajo thënie arabe: ‘Së pari lidhni devenë tuaj dhe pastaj besoni tek Zoti.

Sytë e shumicës së burrave, kur i shikoni në mënyrë kritike, nuk janë të tillë. Ata mund të ju shikojnë shumë shprehimisht, por kur i shikoni, ashtu si tipare, ato nuk janë shumë të këndshme.

Nju Jork – ai qytet i panatyrshëm ku të gjithë janë të mërguar, askush më shumë sesa vetë amerikanët.

Isha dashuruar marrëzisht me jo aq shumë me atë që ishte aty, sesa me ato që supozoja se ishte aty.

Kam një recetë orari për çdo orë të ditës; ai merr të gjitha përkujdesjet nga mua dhe kështu ndihem mosmirënjohëse për të mos e vlerësuar më shumë.

Mashkull do të thotë luftë.

Jam, për fat të keq, një nga ato gratë shumë të bekuara të New England-it që kanë mësuar të mendojnë, si dhe të ndihen; dhe për mua, të paktën, martesa do të thotë më shumë sesa një bashkim zemrash dhe trupash – duhet të nënkuptojë gjithashtu mendje.

Gruaja duhet të qëndrojë pranë burrit si shoqja e shpirtit të tij, jo si shërbëtore e trupit të tij.