“Dëshironi të dini cilat janë tri të këqijat më të mëdha për njeriun? Ja shkurtimisht…”/ Thëniet më të Bukura Latine

©unsplash

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi përzgjedhur thënien më të njohura latine. Mos harroni të na thoni cilën pëlqyet më shumë.

E ëmbël si mjalta, e mprehtë si shpata, e lehtë si era, e bukur si pranvera, e rëndë si çeliku është fjala.

Dëshironi të dini cilat janë tri të këqijat më të mëdha për njeriun? Ja shkurtimisht: gruaja, zjarri, vërshimi.

E pyetën ujkun: “Pse e ke qafën e trashë?”. U përgjigj: “Sepse i bëj punët vetë.”

Ai i cili bëhet i pasur për një vit, është dashur varur para dymbëdhjetë muajsh.

Ai që prashit pemën – ka të drejtë të presë se do të marrë fryt; ai që e plehëron – ka të drejtë të besojë se do të marrë fryt; ai që e krasit – i urdhëron pemës të japë fryt.

Ai që arrin vonë, do të ulet keq.

Ai që e mohon fajin bën gabim të dyfishtë.

Ai që është mik i të gjithëve, është shumë i pasur dhe shumë i varfër.

Ai që gënjen për ty, do të gënjejë edhe kundër teje.

Ai që mbjell erë do të korrë, furtunë.

Askush nuk është i dijshëm nëse nuk është i durueshëm.

Askush nuk është i paprekshëm nga ligji.

Ashtu si pika gërryen gurin, jo me forcë, por pa pushim, ashtu dhe njeriu bëhet i ditur, jo me forcë, por veç me mësim.

Avantazhi i budallait është se ai është gjithnjë i kënaqur me veten.

Balli, sytë dhe pamja shpeshherë na mashtrojnë ndërsa fjalët edhe më tepër.

Ai që pikturon lulen, nuk e pikturon dhe aromën e saj.

Anija me shumë kapitenë, shpesh është në rrezik ta humbë drejtimin.

Aq e madhe është fuqia e ndershmërisë, sa edhe armikun e ndershëm e nderojnë.

Ari provohet në zjarr, ndërsa burrëria në fatkeqësi.

Asgjë s’sështë më e ëmbël se drita e të vërtetës.

Barazia e rrejshme është pabarazi e dyfishtë.

Barnat e forta, në duart e një mjeku të paditur, janë si shpata në dorën e djathtë të të çmendurit.

Borxhliu i borxhliut tim nuk është borxhliu im.

Çasti i fundit të gjithëve na barazon.

Çdo fillim është i vështirë. (Omne vivum ex ovo)

Çfarë bukurie është të takosh njeriun që nuk lëvdohet, e meriton të jetë i lavdëruar.

Çfarëdo pune të bësh, mendoja përfundimin (mbarimin).

Çfarë është bariu, e tillë është edhe kopeja. (“Qualis rex, talis grex”).

Çka bën meçuria, e prish pija.

Bashkimi me martesë, shkalla e parë dhe qeliza e shoqërisë njerëzore.

Besoja barkën erërave, por mos ia beso vajzës shpirtin, sepse dallgët janë më të sigurta se besnikëria e femrës.

Beso, por më parë verifiko kujt.

Bëhu bamirës nëso do të bëhesh i dashur.

Bëhuni të rreptë ndaj vetvetes, ndërsa të mëshirshëm ndaj të tjerëve.

Doktori është për t’u pasur frikë më shumë se sëmundja.

Drejtësia ndaj Zotit quhet religjion, ndaj prindërve dashuri (respekt), kurse ndaj sendeve të lëna në besim (në ruajtje) nder.

Dhuro sa është e jotja, pas vdekjes, edhe ashtu s’do të jetë më e jotja.

Edhe sikur të jesh njeri i shenjtë, është lavdi e madhe të jesh dhelpnak në luftë kundër të keqes.

Fati është i paqëndrueshëm dhe të kërkon t’i kthesh shumë shpejt ato që të ka dhënë.

Festina lente – ngutu ngadalë.

Fillo! Fillimi është gjysma e suksesit.

Fol me derën që të dëgjojë dritarja.

Forca e elokuencës bën të mundur që ato që dimë t’ua mësojmë të tjerëve.

Gabimi është njerëzor, por insistimi në të është djallëzor.

Homo, homini lupus. Njeriu, është ujk për njeriun.

I shkurtër është vrapi i jetës sonë.

Janë katër fjalë magjike: të dish, të duash, të guxosh, dhe të heshtësh.

Këtu është vendi ku vdekja ndihmon jetën.

Kija frikën lëvdatave të lira të mbuluara me lëkurë dhelpre.

Koha bren gjithçka, si limë pa zhurmë.

Kishte arritur çdogjë, vetëm ndërgjegjja i mungonte.

Koprracët edhe pse kanë shumë, prap se prapë janë të varfër.

Kur të prin fati duhet të kesh kujdes, sepse rrota është e rrumbullakët.

Kush diagnostikon mirë, kuron mirë.

Ligjet ndonjëherë flenë, por kurrë nuk vdesin.

Mbaje rregullin, dhe rregulli do të mbajë ty.

Me harmoni rriten edhe gjërat më të vogla, pa harmoni edhe më të mëdhatë prishen.

Më lehtë është ta shkrish hekurin se ta korrigjosh kokëfortësinë e gruas.

Mosbesimi është prova e shpirtit.

Mos e festo triumfin para fitores.

Në rastet e paqarta, përmbahu.

Nëse punon ndershmërisht, mos u frikëso nga përgojimi i të pandershmëve.

Në shtëpinë e përtacit shumohen vetëm andrrallat.

Nuk mësojmë për shkollën, por për jetën.

Opinioni, drejton botën.

Përça e sundo.

Përpiqu me jetuar ashtu, që mbi varrin tënd të qajë edhe varrtari.

Puno si skllav, por ushqehu si lord.

Rinia dembele e bën plakun lypsar.

Sa herë t’i ndihmosh njeriut të mirë, dy herë i ke ndihmuar vetvetes, dhe brezit që vjen.

Suksesi i bën të duken të ndershëm kriminelët e krimet.

Shqiponja nuk gjuan miza.

Të jetosh, do të thotë të luftosh.

Të mirëve u bën dëm ai që i mbron të këqijtë.

Tokës dhe gruas nuk i humb vlera kurrë.

Veset përvetësohen edhe pa mësues.