“Disa njerëz mendojnë se duke thënë fjalë të vështira mund të kuptojnë gjëra…”/ Thëniet më të Bukura të Melville

©Wikimedia Commons

Herman Melville ishte një romancier, shkrimtar dhe poet amerikan i periudhës së Rilindjes Amerikane.

Megjithëse reputacioni i tij nuk ishte i lartë në kohën e vdekjes së tij, njëqindvjetori i lindjes së tij në 1919 ishte pika fillestare e një ringjalljeje të Melville-it dhe Moby-Dick u konsiderua si një nga romanet më të mëdhenj amerikanë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion brilantësh me thëniet më të bukura të Melville.

Disa njerëz mendojnë se duke thënë fjalë të vështira mund të kuptojnë gjëra të vështira.

Eshtë më mirë të dështosh në origjinalitet sesa të kesh sukses në imitim.

Buzëqeshja është instrumenti i zgjedhur i të gjitha dykuptimësive.

Nuk gjenden në asnjë hartë; vendet e vërteta nuk janë kurrë.

Nuk mendoj se kam ndonjë paragjykim padashurie ndaj gjarprit me zile, megjithatë, nuk do të doja të isha i tillë.

Sa për mua, më mundon një ngrricje e përjetshme për gjërat e largëta. Më pëlqen të lundroj në dete të ndaluara dhe të zbres në brigjet barbare.

Unë provoj të gjitha gjërat, arrij atë që mundem.

Injoranca është prindi i frikës.

Mos më fol për blasfemi, burrë; Unë do të godisja diellin nëse më fyente.

Sepse nuk ka marrëzi të bishave së tokës, e cila të mos mposhtet pafundësisht nga marrëzia e njerëzve.

Çmenduria njerëzore është shpesh një gjë dinake dhe feline. Kur mendon se ka ikur, mund të jetë shndërruar në një formë akoma më delikate.

Mos mendo, është urdhëresa ime e njëmbëdhjetë; dhe flij kur të mundesh, është e dymbëdhjeta ime.

Është gjëja më e lehtë në botë që një njeri të duket sikur ka një sekret të madh në vete.

E vërteta e thënë pa kompromis do të ketë gjithmonë skajet e saj të dhëmbëzuara.

Shihni sa elastike rriten paragjykimet tona kur një herë dashuria vjen për t’i përkulur ato.

Forca e vërtetë nuk e dëmton kurrë bukurinë apo harmoninë, por shpesh e dhuron atë dhe në çdo gjë imponuese të bukur, forca ka të bëjë shumë me magjinë.

Për të krijuar një libër të fuqishëm, duhet të zgjidhni një temë të fuqishme.

Cilido qoftë fati im, unë do të shkoj tek ai duke qeshur.

Jeta është një udhëtim që lidhet përqark shtëpisë.

E vërteta është në gjëra dhe jo në fjalë.

Nuk dihet se çfarë misteri të ëmbël ka ky det, trazimet e buta të tmerrshme të të cilit duket se flasin për një shpirt të fshehur poshtë…

Gjërat më të mrekullueshme janë ato që nuk përmenden ndonjëherë; kujtimet e thella nuk kanë epitaf.

Unë jam një njeri që, që nga rinia ime e në vazhdim, kam qenë i mbushur me një bindje të thellë se mënyra më e lehtë e jetës është ajo më e mira.

Le ta largojë besimi faktin; le të zbukurojë kujtesën; Unë shikoj thellë dhe besoj.

Po, siç e dinë të gjithë, meditimi dhe uji janë të lidhur përgjithmonë.

Asgjë nuk e rëndon një person të zellshëm sa rezistenca pasive.