“Dua të shoh kush më pengon, – kush më detyron, – kush është personi që mund…”/ Thëniet më të Bukura të Lessing

©Wikimedia Commons

Gotthold Ephraim Lessing përfaqësues i dramës, shkrimtar dhe artist i njohur gjerman, shkrimtar dhe artist oposhil. epoka e iluminizmit.

Dramat dhe shkrimet e tij teorike ndikuan ndjeshëm në zhvillimin e letërsisë gjermane.

Ai konsiderohet gjerësisht nga historianët e teatrit si dramaturgu i parë në rolin e tij në Teatrin Kombëtar të Hamburgut të Abel Seyler.

Për lexuesit tanë kemi sjellë një buqetë me thëniet më të bukura të tij.

Në përfundim të leximit presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Le të jemi dembelë në të gjitha gjërat, thjesht mos dembel për dashurinë dhe verën, të mos jemi dembelë për vete dembelizmin.

Nuk është e vërteta që çdo person zotëron ose beson se e zotëron, por përpjekja e sinqertë që ai ka bërë për të zbuluar të vërtetën që e bën vlerën e një personi.

Mbishkrim varri mbi një burrë të varur, “këtu pushon kur nuk fryn era!”

Gjaku vetëm, nuk e bën babanë për një kohë të gjatë.

Kam frikë se do të dëshironit të mos mësoni se si të jeni njerëz tani mes njerëzve.

Dua të shoh kush më pengon, – kush më detyron, – kush është personi që mund të detyrojë një person.

Lexo në sytë e mi faktin që nuk mund t’ju them gjithçka.

Një burrë i ndershëm mund të jetë me çfarëdo veshje që dëshiron, ai duhet të jetë i dashur.

Jo vetëm fëmijët, por edhe ju ushqeheni me përralla.

A është ky vend bota? A lind dielli vetëm këtu?

Çfarë është një hero pa filantropi!

Por vetëm ajo që e lë të lirë imagjinatën për të luajtur është e frytshme. Sa më shumë të shohim, aq më shumë duhet të jemi në gjendje të mendojmë për të.

Çfarë do të kishte menduar koka e një gruaje që nuk dinte të shkëlqente!

Indiferencë! Indiferencë në vend të dashurisë? – Domethënë asgjë në vend të diçkaje.

Oh, për burrat e zgjatur, të papërkulur që i mbajnë sytë vetëm te fantazma e nderit!

Lëreni veten të mahniteni, mendim i shkurtër!

Pse jemi më pak të prirur për disa virtyte në një trup të shëndetshëm që ndjen forcën e tij sesa në një të sëmurë dhe të lodhur?

Pak do të ishte bërë në botë nëse dikush do të kishte vazhduar të shikonte vetëm daljen.

Sepse turma ka ende ndjenjën e saj, e cila korruptohet dhe dobësohet te njerëzit fisnikë nga një mijë ide të panatyrshme.

Sado e sigurt që është që unë do ta dua Sarën time përgjithmonë: kaq pak do të thotë që duhet ta dua përgjithmonë – duhet!

E dua engjëllin, sado djall që të jem.

Këtu pushon kur nuk fryn era!