“Dy gjëra janë të këqija për zemrën – të ngjitësh shkallët dhe të kritikosh…”/ Thëniet më të Bukura të Bernard Baruk

©Wikimedia Commons

Për gjysmë shekulli Bernard Baruch ishte një nga njerëzit më të pasur dhe më të fuqishëm të Amerikës. Një financier i madh, zyrtar publik, këshilltar presidencial, bamirës, politikan.

Për lexuesit tanë kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij.

Dy gjëra janë të këqija për zemrën – të ngjitësh shkallët dhe të kritikosh njerëzit.

Bëhu ai që je dhe thuaj atë që ndjen, sepse për ata që të vlerësojnë nuk ka rëndësi, dhe ata që nuk të vlerësojnë nuk kanë rëndësi.

Shumica e njerëzve të suksesshëm që kam njohur janë ata që bëjnë më shumë dëgjim sesa flasin.

Miliona njerëz panë që molla të binte, Njutoni ishte i vetmi që pyeti pse?

Votoni për njeriun që premton më pak; ai do të jetë më së paku zhgënjyes.

Çdo njeri ka të drejtën e mendimit të tij, por asnjë njeri nuk ka të drejtë të gabojë në faktet e tij.

Mos e ndiqni kurrë turmën.

Nëse gjithçka që keni është një çekiç, çdogjë do ju duket si një gozhdë.

Për mua pleqëria është gjithmonë pesëmbëdhjetë vjet më e madhe se unë.

Isha njëmbëdhjetë vjeç, atëherë gjashtëmbëdhjetë vjeç. Megjithëse asnjë nderim nuk më erdhi, ato ishin vitet e bukura.

I fitova paratë duke shitur shumë herët.

Diçka që e dinë të gjithë nuk vlen për asgjë.

… Unë kam qenë dëshmitar i një vazhdimësie të tërë të revolucioneve teknologjike. Por asnjëri prej tyre nuk e ka hequr qafe nevojën për karakter në individin ose aftësinë për të menduar.

… më e rralla nga të gjitha cilësitë njerëzore është qëndrueshmëria.

Duke e shtrirë dorën për të arritur yjet, shumë shpesh njeriu harron lulet në këmbët e tij.

Lumturia është një gjë shumë e bukur për t’u ndjerë, por shumë e thatë për t’u folur.

Çdo ligj është një shkelje e lirisë.

A është e mundur që një njeri të lëvizë tokën? Po; por ai së pari duhet të gjejë një tokë tjetër për të qëndruar mbi të.

Reputacioni është rruga drejt pushtetit.

Tirania dhe anarkia nuk janë kurrë larg njëra-tjetrës.

Pa publicitet, asnjë e mirë nuk është e përhershme; nën kujdesin e publicitetit, asnjë e keqe nuk mund të vazhdojë.

Më e rralla nga të gjitha cilësitë njerëzore është qëndrueshmëria.