“E ardhmja u përket atyre që mësojnë gjithnjë më shumë aftësi të reja dhe i kombinojnë ato në…”/ Thëniet më të Bukura të Robert Green

©Wikimedia Commons

Robert Greene është një autor amerikan i njohur për librat e tij mbi strategjinë, fuqinë dhe joshjen. Ai ka shkruar gjashtë bestseller ndërkombëtar: 48 Ligjet e Fuqisë, Arti i Joshjes, 33 Strategjitë e Luftës, Ligji i 50 -të (me reperin 50 Cent), Mjeshtëria, dhe Ligjet e Natyrës Njerëzore.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të shkëputura nga librat e autorit.

Të bindur se do të gjeni diçka të dobishme në secilën prej tyre. Ne presim të na thoni, në përfundim të leximit, cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

E ardhmja u përket atyre që mësojnë gjithnjë më shumë aftësi të reja dhe i kombinojnë ato në mënyra krijuese.

Kur i mburreni botës dhe krenoheni me talentet tuaja, ju natyrshëm nxisni të gjitha llojet e pakënaqësisë, zilisë dhe manifestimeve të tjera të pasigurisë … nuk mund ta kaloni jetën tuaj duke u shqetësuar për ndjenjat e vogla të të tjerëve.

Thuaj gjithmonë më pak se ç’është e nevojshme. Kur përpiqeni të bëni përshtypje te njerëzit me fjalë, sa më shumë të thoni, aq më e zakonshme do të dukeni dhe aq më pak në kontroll. Edhe nëse po thoni diçka banale, do të duket origjinale nëse e bëni atë të paqartë, të hapur dhe të ngjashme me sfinksin. Njerëzit e fuqishëm bëjnë përshtypje dhe frikësojnë duke thënë më pak. Sa më shumë të thuash, aq më shumë ka të ngjarë të thuash marrëzi.

Nëse nuk jeni të sigurt për një kurs veprimi, mos e provoni. Dyshimet dhe hezitimet tuaja do të infektojnë ekzekutimin tuaj. Druajtja është e rrezikshme: Më mirë të hysh me guxim. Çdo gabim që bëni përmes guximit korrigjohet lehtësisht me më shumë guxim. Të gjithë e admirojnë guximtarin; askush nuk i nderon të ndrojturit.

Shokët mbaji për shoqëri, punët bëji me të aftë dhe kompetentë.

Mos e lini reputacionin tuaj rastësisë ose thashethemeve; është vepra e artit e jetës suaj, dhe ju duhet ta krijoni, ta përmirësoni dhe ta shfaqni me kujdesin e një artisti.

Asnjëherë mos u shfaq shumë e përkryer. Të dukesh më mirë se të tjerët është gjithmonë e rrezikshme, por më e rrezikshmja nga të gjitha është të dukesh se nuk ke gabime apo dobësi. Zilia krijon armiq të heshtur. Është mençuri të shfaqësh herë pas here defekte dhe të pranosh vese të padëmshme, në mënyrë që të shmangësh zilinë dhe të dukesh më njerëzore dhe e afrueshme.

Shumë mendimtarë seriozë janë mbrumur në burgje, në atë vend nuk ka asgjë tjetër për të bërë, përveçse të mendosh.

… Por gjuha e njeriut është një bishë që pak mund ta zotërojnë. Ajo tendoset vazhdimisht për të dalë nga kafazi i saj, dhe nëse nuk zbutet, do të bëhet e egër dhe do t’ju shkaktojë pikëllim.

Mendoni si të doni, por silluni si të tjerët. Nëse bëni një shfaqje kundër kohës, duke rrëfyer idetë tuaja jokonvencionale dhe mënyrat e pazakonta, njerëzit do të mendojnë se ju doni vetëm vëmendje dhe se i shikoni nga lartësia. Ata do të gjejnë një mënyrë për t’ju ndëshkuar sepse i bëni ata të ndihen inferior. Është shumë më e sigurt të përzihesh dhe të ushqesh nga pak të zakonshmen e mirë. Ndani origjinalitetin tuaj vetëm me miqtë tolerantë dhe ata që me siguri do të vlerësojnë veçantinë tuaj.

Asnjëherë mos humbni kohë të vlefshme ose paqe mendore, në punët e të tjerëve – ky është një çmim shumë i lartë për t’u paguar.

Nuk ka asgjë më dehëse se fitorja dhe asgjë më të rrezikshme.

Goditeni bariun dhe delet do të shpërndahen.

Kuptoni: njerëzit do t’ju sulmojnë vazhdimisht në jetë. Një nga armët e tyre kryesore do të jetë t’ju shtyjnë të keni dyshime për veten – vlerën tuaj, aftësitë tuaja, potencialin tuaj. Ata shpesh do ta maskojnë këtë si opinionin e tyre objektiv, por gjithnjë ka një qëllim politik – ata duan t’ju mbajnë poshtë.

Kur emocionet tona janë të përfshira, ne shpesh kemi probleme t’i shohim gjërat ashtu siç janë.

Askush nuk do t’ju ndihmojë ose t’ju japë drejtim. Në fakt, shanset janë kundër jush.

Njerëzit përreth jush, vazhdimisht nën tërheqjen e emocioneve të tyre, ndryshojnë idetë e tyre gjatë ditës ose orës, në varësi të disponimit të tyre. Ju kurrë nuk duhet të supozoni se ajo që njerëzit thonë ose bëjnë në një moment të caktuar është një deklaratë e dëshirave të tyre të përhershme.

Personi që nuk mund t’i kontrollojë fjalët e tij tregon se nuk mund ta kontrollojë veten dhe është i padenjë për respekt.

Përçmojini drekat falas.

Koha që çon në mjeshtëri varet nga intensiteti i përqendrimit tonë.

Njerëzit janë më të ndërlikuar sesa maskat që mbajnë në shoqëri.

Për të pasur sukses në lojën e pushtetit, duhet të zotëroni emocionet tuaja. Por edhe nëse keni sukses të arrini një vetëkontroll të tillë, nuk mund të kontrolloni kurrë disponimin temperamentit të atyre që ju rrethojnë. Dhe kjo paraqet një rrezik të madh.

A nuk i shkatërroj armiqtë e mi kur i bëj miq të mijtë?

Një përgjigje emocionale ndaj një situate është pengesa më e madhe për pushtetin, një gabim që do t’ju kushtojë shumë më tepër se çdo kënaqësi e përkohshme që mund të fitoni duke shprehur ndjenjat tuaja.

Kur takoni një shpatar, nxirrni shpatën: Mos i recitoni poezi atij që nuk është poet.

Ai që hiqet si budalla nuk është budalla.

Asnjëherë mos u hutoni nga portretet joshës të njerëzve për veten dhe jetën e tyre; kërkoni dhe gërmoni për atë që me të vërtetë i burgos ata.

Mos i luftoni ata. Në vend të kësaj mendoni për ta ashtu siç mendoni për fëmijët ose kafshët shtëpiake, jo aq të rëndësishme sa të ndikojnë në ekuilibrin tuaj mendor.

Bëhuni ai që jeni duke mësuar se kush jeni.

Gjuha e njeriut është një bishë që pakkush mund ta zotërojë.

Frika juaj është një lloj burgu që ju kufizon brenda një game të caktuar veprimesh. Sa më pak të kesh frikë, aq më shumë fuqi do të kesh dhe aq më plotësisht do të jetosh.

Eshtë në fakt kulmi i egoizmit të konsumosh thjesht atë që të tjerët krijojnë dhe të tërhiqesh në një guaskë të qëllimeve të kufizuara dhe kënaqësive të menjëhershme.

Ka shumë pak mister në botë; shumë njerëz thonë saktësisht atë që ndiejnë ose duan.

Budallenjtë thonë se ata mësojnë me përvojën. Unë preferoj të përfitoj nga përvoja e të tjerëve.

Asgjë nuk është e qëndrueshme në sferën e pushtetit, dhe madje edhe miqtë më të ngushtë mund të shndërrohen në armiqtë më të këqij.