“Ekzistojnë tre lloje kompanish: ato që i bëjnë gjërat të ndodhin; ato që i shikojnë gjërat që ndodhin; dhe ato që…”/ Thëniet më të Bukura të Kotler

©shutterstock

Philip Kotler (lindur më 27 maj 1931) është një autor marketingu, konsulent dhe profesor amerikan.

Ai është i njohur për popullarizimin e përkufizimit të marketingut miks. Ai është autor i mbi 80 librave.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij, dhe siç është traditë tashmë, presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Ekzistojnë tre lloje kompanish: ato që i bëjnë gjërat të ndodhin; ato që i shikojnë gjërat që ndodhin; dhe ato që pyesin se çfarë ka ndodhur.

Marketingu është një garë pa vijë finishi.

Marketingu nuk është arti i gjetjes së mënyrave të zgjuara për të ekspozuar atë që bëni. Është arti i krijimit të vlerës së vërtetë për klientit.

Arti i marketingut është kryesisht arti i ndërtimit të markës. Kur diçka nuk është një markë, ajo ndoshta do të shihet si një mall.

Një kompani e mirë ofron produkte dhe shërbime të shkëlqyera. Një kompani e shkëlqyer gjithashtu ofron produkte dhe shërbime të shkëlqyera, por gjithashtu përpiqet ta bëjë botën një vend më të mirë.

Është një gabim i madh të teorizosh përpara se dikush të ketë të dhëna.

Peizazhi i sotëm ekonomik po formësohet nga dy forca të fuqishme – teknologjia dhe globalizimi.

Nëse nuk e ndryshojmë drejtimin tonë, ka të ngjarë të përfundojmë atje ku po shkojmë.

George Loewenstein i Carnegie Mellon ofron një nga përkufizimet më të thjeshta të kuriozitetit: si ajo ndjesia e privimit që vjen nga një hendek informacioni midis asaj që dimë dhe asaj që duam të dimë. Veçmas.

Dekada e vlerave është mbi ne. Nëse nuk mund të shesësh një produkt me cilësi të lartë me çmimin më të ulët në botë, do të jesh jashtë loje. . . mënyra më e mirë për të mbajtur klientët tuaj është të kuptoni vazhdimisht se si t’u jepni atyre më shumë për më pak.

Marketingu 5.0, sipas përkufizimit, është aplikimi i teknologjive që imitojnë njeriun për të krijuar, komunikuar, ofruar dhe rritur vlerën gjatë rrugëtimit të klientit.

Në marrjen e vendimeve për blerje, klientët në thelb ndikohen nga tre faktorë. Së pari, ato ndikohen nga komunikimet e marketingut në media të ndryshme si reklamat televizive, reklamat e shtypura dhe marrëdhëniet me publikun. Së dyti, ata binden nga mendimet e miqve dhe të familjes së tyre. Së treti, ata gjithashtu kanë njohuri personale dhe një qëndrim për markat e caktuara bazuar në përvojat e kaluara.

Promovuesit, të cilët rekomandojnë markën; pasivët, të cilët janë asnjanës; dhe kritikuesit, të cilët nuk kanë gjasa të rekomandojnë markën. Rezultati neto i promovuesit matet me përqindjen e promovuesve të zbritur nga përqindja e kundërshtuesve. Argumenti kryesor është se efekti i keq i fjalëve negative nga goja zvogëlon efektin e mirë të fjalëve pozitive.

Në botën e internetit, ne i njohim faktorët f: ndjekësit, fansat dhe miqtë.

Ndjeva fort se menaxherët e marketingut, për të marrë vendime më të mira marketingu, duhej të analizonin tregjet dhe konkurrencën në terma sistematikë, duke shpjeguar forcat në punë dhe ndërvarësitë e tyre të ndryshme.

Ky është portreti i klientëve të ardhshëm—të lidhur por të shpërqendruar. Një sondazh nga Qendra Kombëtare për Informacionin Bioteknologjik tregon se hapësira mesatare e vëmendjes njerëzore ka rënë nga 12 sekonda në 2000 në 8 sekonda në 2013. Kjo mund t’i atribuohet vëllimit masiv dhe dërrmues të mesazheve që bombardojnë vazhdimisht pajisjet dhe kërkesat tona celulare të lidhura me vëmendjen e menjëhershme.

Ku është shitja personale? A nuk është forca e shitjes e një rëndësie kyçe në marketingun e biznesit?

Besimi i biznesit, investitorëve dhe konsumatorëve tronditet dhe fillon faza e tkurrjes.

Konceptet në Marketing 5.0 janë, pra, mjete-agnostike. Kompanitë mund të zbatojnë metodat me çdo harduer dhe softuer mbështetës të disponueshëm në treg. Çelësi është që ato kompani duhet të kenë tregtarë që kuptojnë se si të hartojnë një strategji që aplikon teknologjinë e duhur për raste të ndryshme të përdorimit të marketingut.

Teknologjia tjetër zbatohet për të ndihmuar tregtarët të krijojnë, komunikojnë, ofrojnë dhe rrisin vlerën gjatë udhëtimit të klientit. Objektivi është krijimi i një eksperience të re të klientit (CX) që është pa pengesa dhe bindëse.

Hulumtimi i Google tregon se tetë nga dhjetë përdorues të telefonave inteligjentë në Shtetet e Bashkuara bëjnë kërkime celulare në dyqan. Edhe kur shikon reklama televizive, më shumë se gjysma e audiencës televizive në Indonezi kryen kërkim në celular.

Në mënyrë të ngjashme, ne nuk besojmë se marketingu i “valës së re” në internet do të zëvendësojë përfundimisht marketingun “tradicional” offline. Në fakt, ne besojmë se ata duhet të bashkëjetojnë për të ofruar përvojën më të mirë të klientit.

Indonesia Mengajar ofron një platformë të ngjashme fuqizimi përmes arsimit. Ai përzgjedh me rigorozitet të diplomuarit më të mirë të vendit, duke u kërkuar atyre të heqin dorë nga punët e mundshme me pagesë të lartë në favor të mësimdhënies në shkollat ​​e fshatit të largët për një vit.

Sipas Martha Barletta, procesi i vendimmarrjes së një gruaje ndryshon nga ai i një burri. Ndërsa rruga e blerjes së një burri është e shkurtër dhe e drejtpërdrejtë, ajo e një gruaje i ngjan një spiraleje, shpesh duke u kthyer në hapat e mëparshëm për të mbledhur informacione të reja dhe për të rivlerësuar nëse kalimi në hapin tjetër është zgjidhja e duhur. Gratë zakonisht shpenzojnë orë të tëra në dyqane duke rishikuar cilësinë dhe duke krahasuar çmimet, si dhe orë të tëra duke hulumtuar në internet, ndërsa burrat zakonisht kufizojnë kërkimin e tyre dhe shkojnë pas asaj që duan sa më shpejt që të jetë e mundur.

Bazuar në një sondazh nga MarkPlus Insight në 2015, rreth 74 përqind e grave indoneziane menaxhonin të gjitha financat e familjes – duke kontrolluar edhe të ardhurat e bashkëshortëve të tyre – megjithëse vetëm 51 përqind e tyre punonin.

Sipas segmentimit, ekziston një hierarki e përdoruesve të internetit, duke përfshirë joaktivët, spektatorët (njerëzit që shikojnë dhe lexojnë përmbajtje në internet), bashkuesit (njerëzit që bashkohen dhe vizitojnë mediat sociale), koleksionistët (njerëzit që shtojnë etiketa në faqet e internetit dhe përdorin burime RSS ), kritikët (njerëzit që postojnë vlerësime dhe komente në internet) dhe krijuesit (njerëzit që krijojnë dhe publikojnë përmbajtje në internet).

Hulumtimi zbuloi se telefonat celularë largojnë vëmendjen e njerëzve nga mjediset e tyre aktuale. Ai zbuloi gjithashtu se ndjenja e të qenit në gjendje të lidheni me një rrjet më të gjerë shpesh pengon aftësitë e njerëzve për të qenë empatikë ndaj të tjerëve aty pranë.

Tradicionalisht, marketingu gjithmonë fillon me segmentimin – një praktikë e ndarjes së tregut në grupe homogjene bazuar në profilet e tyre gjeografike, demografike, psikografike dhe të sjelljes.