“Ekziston një lloj plaçkitësi, të cilin nuk e dënon ligji dhe që vjedh atë që është më e çmuara…”/ Thënie të Bonapartit

©Getty Images

Napoleon Bonaparti (1769 – 1821) ishte Perandori i Francezëve nga 1804 deri në 1814 dhe përsëri shkurtimisht në 1815. Ai vlerësohet si një nga komandantët dhe sundimtarët më të mëdhenj ushtarakë në histori.

Napoleoni hapi rrugën e tij drejt suksesit. Duke filluar si një toger i dytë, ai përdori gjenialitetin e tij ushtarak për të marrë përfundimisht një pozicion që askush nuk e kishte zënë para tij.

Përveç të qenit triumfues në beteja dhe ndërtimit të një perandorie, Bonaparti gjithashtu hodhi themelin për Edukimin Francez modern dhe krijoi një sërë ligjesh (të njohur si Kodi Napoleon) bazuar në mendjen e shëndoshë dhe barazinë.

Napoleoni ishte një njeri jashtëzakonisht ambicioz dhe inteligjent, i njohur për aftësinë e tij për të bërë shumë detyra. Ndërsa vendet evropiane formuan koalicione duke u munduar ta mposhtnin, ai ishte në gjendje të shpëtonte edhe nga internimi dhe të merrte përsëri perandorinë e tij për një periudhë të shkurtër, para se të humbte Betejën e famshme të Waterloo.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë, ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të këtij njeriu të madh. Si gjithnjë, presim nga ju të na thoni cilën prej tyre pëlqyet më së shumti.

Ekziston një lloj plaçkitësi, të cilin ligji nuk e dënon dhe që vjedh atë që është më e çmuara për njerëzit: koha.

Asnjëherë mos e ndërprisni armikun tuaj kur ai po bën një gabim.

Fitorja i përket më këmbëngulësve.

Ambicia e madhe është pasioni i një karakteri të shkëlqyeshëm. Ata që janë të pajisur me të mund të kryejnë veprime shumë të mira ose shumë të këqija. E gjitha varet nga parimet që i drejtojnë ato.

Asgjë nuk është më e vështirë, dhe për këtë arsye më e çmuar, sesa të jesh në gjendje të vendosësh.

Sekreti për të mësuar dobësitë e armiqve tuaj është t’i bindni ata se nuk kanë asnjë. Krenaria i verbon krenarët, por gjithashtu u zmadhon papërsosmëritë në sytë e të gjithëve përreth tyre.

Vuajtja prej masave mbrojtëse paraprake shpesh tejkalon vuajtjen ndaj rreziqeve prej të cilave u krijuan për t’iu shmangur. Ndonjëherë është më mirë t’ia dorëzosh veten fatit.

Guxim nuk do të thotë të kesh forcë për të vazhduar – por të vazhdosh edhe kur nuk ke forcë.

Në politikë, budallallëku nuk është një mangësi.

Budallai ka një avantazh të madh ndaj një njeriu me mend; ai është gjithmonë i kënaqur me veten e tij.

Në mënyrë që të qeverisemi, çështja nuk është të ndjekim një teori pak a shumë të vlefshme, por të ndërtojmë me çfarëdo materiali që kemi në dorë. E pashmangshmja duhet pranuar dhe kthyer në avantazh.

Një udhëheqës është një tregtar i shpresës.

Pasuritë nuk konsistojnë në zotërimin e thesareve, por në përdorimin që u bëjmë atyre.

Derisa të hapni krahët, nuk do të keni ide se sa larg mund të fluturoni.

Më tregoni një familje lexuesish dhe unë do t’ju tregoj njerëzit që lëvizin botën.

Pavarësisht nga forca, pavarësisht nga prosperiteti, kurrë mos u nisni të pushtoni Rusinë në dimër.

Ka vetëm dy forca në botë, shpata dhe shpirti. Në planin afatgjatë, shpata gjithmonë do të pushtohet nga shpirti.

E pamundura është një fjalë që gjendet vetëm në fjalorin e budallenjve.

Ju bëheni të fortë duke e sfiduar humbjen dhe duke e kthyer humbjen dhe dështimin në sukses.

Miqtë gjithmonë duhet të trajtohen sikur një ditë ata mund të jenë armiq.

Në politikë… kurrë mos u tërhiq, kurrë mos u tkurr… asnjëherë mos prano një gabim.

Historia është një grup gënjeshtrash për të cilat është rënë dakord.

Burrat i lëvizin vetëm dy leva: frika dhe interesi vetjak.

Jepini Francës nëna të mira, dhe ato do t’i japin Francës djem të mirë.

Ju nuk duhet të luftoni shumë shpesh me një armik, ose do t’i mësoni të gjithë ju artin e luftës.

Njeriu duhet të ndryshojë taktikat e tij çdo dhjetë vjet nëse dëshiron të ruajë epërsinë e tij.