“Është ambicia ime ta them me katër fjalë atë që të tjerët e thonë me…”/ Thëniet më të Bukura të Dan Pena

©Forbes.com

Trajneri i Suksesit të Biznesit Ekzekutiv me Performancë të Lartë dhe themeluesi i QLA (Quantum Leap Advantage).

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje me thëniet më të bukura të Dan Pena.

Si gjithnjë, në përfundim të leximit, mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo vlerësove më së shumti.

Është ambicia ime ta them me katër fjalë atë që të tjerët e thonë me një libër të tërë.

Detyra më e rëndësishme e një CEO: Asnjëherë mos ndaloni së qeni i kualifikuar për këtë punë.

Një marrëveshje duhet të tingëllojë e mirë përpara se të jetë e mirë.

Një burrë i famshëm dikur tha: ‘Një formulë e sigurt për dështimin është të përpiqesh dhe t’i kënaqësh të gjithë.’ Disa mund të thonë se kam ndërtuar një karrierë duke bërë pikërisht të kundërtën.

Një plan i mirë i ekzekutuar sot është më i mirë se një plan i shkëlqyer i ekzekutuar javën e ardhshme.

Garantuesi është një budalla me stilolaps.

Një njeri që qëndron në të kaluarën e tij, grabit të ardhmen e tij.

Vetëm për shkak se diçka nuk është bërë kurrë nuk do të thotë se nuk mund të bëhet. Fakti që nuk keni parë apo dëgjuar kurrë diçka nuk është provë se ajo nuk ekziston.

Gjatë gjithë jetës sime kam qenë gjithmonë me nxitim. Unë kam qenë gjithmonë i nxituar!

Gjatë gjithë jetës sonë, ekspertët na thonë se qëllimet tona nuk janë realiste. Ëndrrat tona janë shumë të largëta. Pritshmëritë tona janë shumë të larta!

Të gjithë njerëzit me performancë super të lartë shkojnë kundër mençurisë konvencionale.

Gjithçka që ju nevojitet është dëshira, pasioni dhe vullneti për të përmbushur ëndrrat tuaja!

Gjithmonë respektoni individin në anën tjetër të marrëveshjes. Ai nuk është aq budalla sa mund të mendoni. Dhe nuk je aq i zgjuar sa mendon.

Thuaj gjithmonë të vërtetën, pa marrë parasysh çfarë. E vërteta do të të çlirojë!

Gjithmonë, gjithmonë, gjithmonë paguani veten – dhe punonjësit tuaj – së pari! Në të gjitha ciklet ekonomike.

Çdo problem i zgjidhur do të zëvendësohet menjëherë nga një më i madh, më i ndërlikuar!

Kërkoni dhe do të merrni.

Bëhuni më të disiplinuar. Dhimbja e disiplinës dhemb më pak se dhimbja e keqardhjes.

Ndërtoni diçka që është e denjë dhe përfaqëson diçka për dikë.

Marrëveshjet e biznesit fillojnë dhe mbarojnë me njerëzit – ndërveprimin e mishit dhe gjakut, kockave dhe gjymtyrëve, zemrës dhe mendjes, emocionit dhe shpirtit.

Mundësitë e biznesit janë të shumta – por ekzistojnë barriera të mëdha. Dhe pengesa më e madhe është psikologjike. Je ti

Biznesi nuk duhet të funksionojë pa probleme ndërsa jeni duke bërë kërcimin tuaj kuantik. Kaosi është normal. Biznesi mbi ujërat e qeta është ende në port.

Paraja vetëm zgjat vdekjen. Nuk e shmang atë.

Mençuria konvencionale është pothuajse gjithmonë e gabuar.

Bëni atë që 98% e të tjerëve nuk do ta bëjnë.

Mos punoni vetëm me orë të gjata, duke qëndruar i zënë siç bëjnë shumica e njerëzve të tjerë. Punoni mençurisht. Qëndroni produktiv dhe mos u hutoni.

Mos merrni këshilla për performancë të lartë nga bashkëmoshatarët, familja ose miqtë tuaj, përveç nëse ata janë vetë njerëz me performancë të lartë.

Mos u përqendroni në gabimet, përqendrohuni në pozitiven herën tjetër!

Mos vendosni kufij kohorë për arritjen e qëllimeve. Ato duhet të kapërcejnë kohën.

Mos humbisni kohë për gjëra që nuk mund t’i ndryshoni!

Shqiponjat fluturojnë vetëm, nuk fluturojnë në tufa.

Sipërmarrje është të durosh dhimbjen për një kohë të gjatë pa hequr dorë.

Çdo palë në çdo negociatë ka një zonë komforti. Negociatori efektiv është ai që mund të përcaktojë kufijtë e zonës së rehatisë së palës tjetër, pastaj ta vendosë marrëveshjen brenda kufirit të asaj zone më afër interesave të tij.

Çdo ëndërr e denjë ka një pagesë nga çmimi në veprim. Kjo do të thotë që ju duhet të hiqni dorë nga diçka për të marrë diçka. Nuk mund t’i kesh të gjitha.

Të gjithë të tjerët janë të shqetësuar për jetën pas vdekjes. Shqetësimi im është për jetën para vdekjes.

Të gjithë e dinë se si ta menaxhojnë suksesin. Por askush nuk pyet kurrë: ‘Si ta menaxhojmë dështimin?’

Justifikimet janë patericat e të patalentuarve dhe joambiciozëve.

Kur vendosim të bëjmë diçka, e bëjmë shpejt.

Frika nga dështimi shkaktohet nga mungesa e vetëvlerësimit dhe besimit. Ballafaqimi me frikën është çelësi i super suksesit.

Ndjenja e ankthit është çelësi i rritjes.

Gjeni pasionin tuaj dhe përfundoni karrierën tuaj rreth tij. Jetoni jetën tuaj me qëllim!

Përqendrohuni tek pak, jo tek shumë.

Jini të pamëshirshëm për të provuar diçka ndryshe.

Avokatët e mirë fitojnë procese gjyqësore. Avokatët e mëdhenj mund të fitojnë procese gjyqësore në të cilat keni pak ose aspak mundësi për të fituar.

Udhëheqësit e mirë e kuptojnë ndryshimin në botë, pastaj ia japin atë njohuri ekipit.

Njerëzit me performancë të lartë nuk janë kurrë të kënaqur me atë që bëjnë apo si e bëjnë atë! Prandaj, unë gjithmonë përpiqem të përmirësohem.

Njerëzit me performancë të lartë ndërmarrin veprime shpejt dhe ndryshojnë mendje ngadalë!

Talenti njerëzor është monedha e ekonomisë së re.

Mund t’ju garantoj se nuk do të arrini kurrë asgjë më të madhe se aspirata juaj më e lartë.

Unë i stërvit të mentoruarit e mi që të sillen sikur janë të pathyeshëm – të sillen sikur mund të arrinin çdo gjë!

Nuk mund të jem më krenar për jetët e panumërta që kam ndryshuar që kur fillova karrierën time si trajner dhe mentor!

Unë bëj atë që ju nuk dëshironi të bëni, gjë që ju e dini se duhet të bëni për të qenë aty ku dëshironi të jeni.

Unë kam ndjekur atë që tani quhet ‘Rruga Spartane’ shumë kohë përpara se të bëhej e njohur!

Nuk më ka mbetur më mal për t’u ngjitur – por vetja!

Mund ta kem gabim, por kurrë nuk kam dyshime! Dhe kushdo që ka qenë rreth meje për qoftë edhe një minutë e kupton që vetëbesimi dhe vetëvlerësimi im ndonjëherë është dërrmues!

Më mirë do të isha me fat sesa i zgjuar! Por është edhe më mirë të jesh me fat dhe super i zgjuar!

Ndonjëherë fiton dhe ndonjëherë mëson.

Nëse ndryshoni një miliard jetë, kjo është formula për t’u bërë miliarder dhe për të ndryshuar botën.

Nëse ua linit inxhinierëve, asnjë makinë nuk do të dilte kurrë nga linja e montimit.

Nëse doni që gjërat të ndryshojnë, së pari ju duhet të ndryshoni.

Nëse doni të fitoni më shumë para, do t’ju duhet t’i bëni gjërat ndryshe. Do t’ju duhet të bëni gjëra që as që keni menduar t’i bëni në të kaluarën. Do t’ju duhet të bëni gjëra jashtë zonës suaj të rehatisë.

Nëse dëshironi të udhëtoni mbi dhe përtej tufës, mos u përpiqni të jeni më të mirë. Mundohuni të jeni ndryshe. Ose më mirë akoma, bëhu i pari!

Injoranca është një kodër e thepisur me shkëmbinj të thepisur në fund.

Në mënyrë që të keni vërtet sukses në biznes, duhet të keni këshilltarë të jashtëm. Këta duhet të jenë këshilltarë të besuar, profesionistë të kontabilitetit dhe firmave ligjore me të cilët keni një marrëdhënie shumë të veçantë. Këta këshilltarë bëhen nishanet tuaja brenda organizatës së tyre, më besnikë ndaj jush sesa punëdhënësi i tyre… të motivuar, agresivë, ambicioz dhe mjaftueshëm të zgjuar – por jo aq të zgjuar sa mendon ai ose ajo.

Nuk kushton asgjë për të synuar lart – por nëse nuk synoni asgjë, do të arrini gjithçka.

Nuk ka rëndësi çfarë thonë budallenjtë.

Nuk është e rëndësishme se çfarë bëjmë, por me kë e bëjmë!