“Fjalët janë si vezët e hedhura nga lartësia. Nuk mund t’i tërhiqni, pastaj të…”/ Thëniet më të Bukura të Covey

©Wikimedia Commons

Stephen Richards Covey ishte një arsimtar, autor, biznesmen dhe folës publik amerikan. Libri i tij më popullor është 7 Zakonet e Njerëzve Efektivë.

Në vitin 1996, revista Time e emëroi atë një nga 25 njerëzit më me ndikim. Ai ishte profesor në Shkollën e Biznesit Jon M. Huntsman në Universitetin Shtetëror të Jutës në kohën kur u nda nga jeta.

Për lexuesit tanë kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Covey. Si gjithnjë, mos harroni të na thoni cilën prej thënieve të tij, mëposhtë, pëlqyet më së shumti.

Fjalët janë si vezët e hedhura nga lartësitë e mëdha. Nuk mund t’i tërhiqni, pastaj të injoroni rrëmujën që lanë kur ranë.

Por deri në momentin kur një person të thotë me plot gojë dhe sinqerisht: “Unë jam kjo që jam sot për shkak të zgjedhjeve që bëra dje”, ai person nuk mund të thotë: “Unë zgjedh ndryshe”.

Shumica e njerëzve nuk dëgjojnë me qëllimin për të kuptuar; ata dëgjojnë me qëllimin për t’u përgjigjur.

Trajtojeni një njeri ashtu siç është dhe ai do të mbetet ashtu siç është. Trajtojeni një njeri ashtu siç mundet dhe duhet të jetë dhe ai do të bëhet ashtu siç mundet dhe duhet të jetë.

Besimi është përbërësi i jetës. Është përbërësi më thelbësor në komunikimin efektiv. Është parimi themelor që mban të gjitha marrëdhëniet.

Shumica prej nesh shpenzojnë shumë kohë në atë që është urgjente dhe jo mjaftueshëm për atë që është e rëndësishme.

Filloni me fundin në mendje.

Për të ndryshuar veten në mënyrë efektive, së pari duhej të ndryshonim perceptimet tona.

Kërko së pari të kuptosh, pastaj të kuptohesh.

Unë nuk jam produkt i rrethanave të mia. Unë jam produkt i vendimeve të mia.

Ne e shohim botën, jo ashtu siç është, por ashtu siç jemi──ose, siç jemi të kushtëzuar ta shohim atë.

Forca qëndron në dallimet, jo në ngjashmëritë.

Kur llogaria e besimit është e lartë, komunikimi është i lehtë, i menjëhershëm dhe efektiv.

Dy njerëz mund të shohin të njëjtën gjë, të mos pajtohen dhe megjithatë të dy të kenë të drejtë. Nuk është logjike; është psikologjike.

Mbill një mendim, korr një veprim; mbjell një veprim, korr një zakon; mbjell një zakon, korr një karakter; mbjell një karakter, korr një fat.

Nuk është ajo që na ndodh neve, por reagimin ynë ndaj asaj që na ndodh ajo që na lëndon.

Të prekësh shpirtin e një qenieje tjetër njerëzore është të ecësh në tokë të shenjtë.

Nëse vërtet dua të përmirësoj situatën time, mund të punoj në një gjë mbi të cilën kam kontroll – veten time.

Ne jemi të lirë të zgjedhim veprimet tona, . . . por ne nuk jemi të lirë të zgjedhim pasojat e këtyre veprimeve.

Të mësosh dhe të mos bësh është në të vërtetë të mos mësosh. Të dish dhe të mos bësh është në të vërtetë të mos dish.

Lumturia, si pakënaqësia, është një zgjedhje proaktive.

Mënyra se si ne e shohim problemin është problemi.

Në një moment të jetës suaj, ndoshta keni pasur dikë që të besojë në ju kur ju nuk besonit në veten tuaj.

Bëhu dritë, jo gjykatës. Bëhu model, jo kritik.

Aftësia për të nënshtruar një impuls ndaj një vlere është thelbi i personit proaktiv.

Jetoni, dashuroni, qeshni, lini një trashëgimi.

Guximi nuk mungesa e frikës, është vetëdija se diçka tjetër është e rëndësishme.

Nuk mund të dalësh nga një problem nga e njëjta rrugë përmes të cilës erdhe!

Njerëzit joefektiv jetojnë ditë pas dite me potencial të papërdorur.

Sjellja jonë është një funksion i vendimeve tona, jo i kushteve tona.

Ndërsa kujdeseni më pak për atë që njerëzit mendojnë për ju, do të kujdeseni më shumë për atë që të tjerët mendojnë për veten e tyre.

Ka tre konstante në jetë… Ndryshimi, Zgjedhja dhe Parimet.

Ne nuk jemi qenie njerëzore në një udhëtim shpirtëror. Ne jemi qenie shpirtërore në një udhëtim njerëzor.

Pranimi i injorancës është shpesh hapi i parë në edukimin tonë.

Nuk ka mënyrë më të mirë për të informuar dhe zgjeruar mendjen tuaj në baza të rregullta sesa të fitoni zakonin e leximit të librave të mirë.

Njerëzit thjesht ndihen më mirë me veten kur janë të mirë në diçka.

Nëse shkalla nuk është e mbështetur në murin e duhur, çdo hap që bëjmë thjesht na çon në vendin e gabuar më shpejt.

Gjëja kryesore është të mbash gjënë kryesore kryesore.

Mënyra se si e trajtoni njërin zbulon se si i konsideroni të shumtët, sepse të gjithë janë në fund të fundit një.

Njerëzit nuk mund të jetojnë me ndryshim nëse nuk ka një bërthamë të pandryshueshme brenda tyre.

Unë i mësoj njerëzit se si të më trajtojnë me atë që unë u lejoj.

Nëse dëshironi të keni një adoleshent më të këndshëm, bashkëpunues, jini një prind më i kuptueshëm, më i theksuar, i qëndrueshëm dhe i dashur.

Pa përfshirje, nuk ka angazhim. Shënojeni aty, vini një yll, qarkojeni, nënvizojeni. Asnjë përfshirje, asnjë angazhim.

Trajtojini të gjithë njësoj duke i trajtuar ndryshe.

Për sa kohë që ju mendoni se problemi është atje, ky mendim është problemi.

I vetmi person që njoh, është personi që dua të jem.

Ne duhet të shikojmë thjerrëzën përmes të cilës shohim botën, po ashtu dhe botën që shohim, dhe se vetë thjerrëza formon mënyrën se si ne e interpretojmë botën.

Mendoj se puna më domethënëse që do të bëjmë në gjithë jetën tonë, në të gjithë botën tonë është bërë brenda katër mureve të shtëpisë sonë.

Të padisiplinuarit janë skllevër të disponimit, orekseve dhe pasioneve.

Mos debatoni për dobësitë e njerëzve të tjerë. Mos debatoni për veten tuaj. Kur bëni një gabim, pranoni atë, korrigjoni atë dhe mësoni prej tij / menjëherë.

Thelbi i çdo familjeje është ajo që është e pandryshueshme, ajo që do të jetë aty përherë──vizioni dhe vlerat e përbashkëta.

Secili prej nesh ruan një portë ndryshimi që mund të hapet vetëm nga brenda.

Jini të durueshëm me veten tuaj. Vetë-rritja është e butë; është tokë e shenjtë. Nuk ka investim më të madh.

Motivimi është një zjarr nga brenda. Nëse dikush tjetër përpiqet ta ndezë atë zjarr nën ju, ka shumë mundësi që ai të digjet shumë shpejt.

Por huamarrja e forcës krijon dobësi.

Liria jonë përfundimtare është e drejta dhe fuqia për të vendosur se si dikush ose çdo gjë jashtë nesh do të ndikojë tek ne.

Njerëzit po punojnë më shumë se kurrë, por për shkak se u mungon qartësia dhe vizioni, ata nuk po shkojnë shumë larg. Ata, në thelb, po tërheqin një litar…me gjithë fuqinë e tyre.

Nëse nuk i mësojmë fëmijët tanë, shoqëria do ta bëjë këtë. Dhe ata – bashkë me ne – do të jetojmë me rezultatet.

Ndërvarësia është një zgjedhje që mund ta bëjnë vetëm njerëzit e pavarur.

Frutin nuk mund ta ndryshoni pa ndryshuar rrënjën.

Për të mbajtur ata që janë të pranishëm, ji besnik ndaj atyre që mungojnë.

Nëpërmjet imagjinatës, ne mund të përfytyrojmë botët e pakredituara të potencialit që ndodhen brenda nesh.