“Futbolli nuk ka të bëjë vetëm me fitoren apo humbjen. Bëhet fjalë për…”/ Thëniet më të Bukura të Pelé

©Wikimedia Commons

Edson Arantes do Nascimento, i njohur si Pelé, ishte një futbollist profesionist brazilian, i cili konsiderohet gjerësisht si një nga lojtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave, i cili përdori fuqinë e futbollit për të bashkuar një komb të tërë.

Për lexuesit tanë, në këtë ditë të largimit përgjithmonë nga kjo botë, të mbretit të futbollit, kemi sjellë disa prej thënieve më të bukura të tij.

Shpresojmë që këto thënie t’ju japin një ndjenjë të filozofisë dhe qasjes së Peles ndaj jetës dhe futbollit, dhe mos harro në përfundim të leximit të na thuash cilën prej tyre pëlqeve më së shumti.

Futbolli nuk ka të bëjë vetëm me fitoren apo humbjen. Bëhet fjalë për kënaqësinë e të luajturit të lojës.

Suksesi nuk është i rastësishëm. Është punë e vështirë, këmbëngulje, mësim, studim, sakrificë dhe mbi të gjitha dashuri për atë që po bëni ose mësoni të bëni.

Kam mësuar se me kalimin e viteve që njeriu që mund të buzëqeshë kur gjërat shkojnë keq, ka menduar për dikë tjetër që mund t’a fajësojë.

Sa më e vështirë të jetë fitorja, aq më e madhe është lumturia në fitore.

Gjithmonë jam përpjekur të bëj më të mirën dhe t’i bëj të lumtur njerëzit që më shikonin.

E vetmja mënyrë për të arritur në majë është të argëtoheni ndërsa jeni rrugës për atje.

Sekreti është të besosh në ëndrrat e tua, në potencialin tënd që mund të jesh si ylli yt, vazhdo të kërkosh, vazhdo të besosh dhe mos e humb besimin te vetja.

Heronjtë e mi janë dhe kanë qenë prindërit e mi. Nuk mund të shoh të kem dikë tjetër si heronjtë e mi.

Unë mendoj se gjëja më e rëndësishme në jetë është të jesh i lumtur. Kur je i lumtur, je i suksesshëm.

Vullneti për të fituar është i rëndësishëm, por vullneti për t’u përgatitur është jetik.

Më pyesin vazhdimisht për individët. Mënyra e vetme për të fituar është si ekip. Futbolli nuk ka të bëjë me një apo dy apo tre lojtarë yje.

Nuk kam turp të them se jam ëndërrimtar. Unë besoj në mrekulli dhe besoj në Zot. Unë besoj në gjërat e mira dhe besoj në realizimin e ëndrrave.

Jam i bindur se Zoti më ka dhënë një talent të veçantë dhe ai talent është futbolli.

Perëndia më dha një dhuratë dhe gjithmonë jam përpjekur ta përdor atë në mënyrën më të mirë të mundshme.

Unë kam besuar gjithmonë në punën e palodhur dhe përkushtimin. Këto cilësi, së bashku me një qëndrim të mirë, janë çelësi i suksesit.

Gjithmonë jam përpjekur të bëj më të mirën dhe t’i bëj të lumtur njerëzit që më shikonin.

Unë besoj se nëse doni të arrini madhështinë, duhet të jeni të gatshëm të punoni shumë dhe të bëni sakrifica.

Unë kurrë nuk u dorëzova dhe gjithmonë kam besuar në veten time. Ky është çelësi i suksesit.

Jam mirënjohës për të gjitha mundësitë që më ka dhënë futbolli dhe jam mirënjohës për gjithë dashurinë dhe mbështetjen e tifozëve të mi.

Jam i bekuar që pata mundësinë të luaj një lojë të bukur dhe të bëja një ndryshim në botë.

Jam krenar për arritjet e mia dhe mirënjohës për të gjitha përvojat e mahnitshme që futbolli ka sjellë në jetën time.