“I gjithë universi është ndarë mjeshtërisht në gjëra: për t’u çiftuar, për t’u ngrënë, për t’u ikur, dhe…”/ Thëniet më të Bukura të Pratchett

©Wikimedia Commons

Sir Terence David John Pratchett ishte një humorist anglez, satirist dhe autor i romaneve, posaçërisht i veprave komike.

Ai është i njohur më së shumti për serinë e tij Discworld me 41 romane.

Në përfundim të leximit të disa prej thënieve më të bukura të tij, presim të na thoni cilën prej tyre pëlqyet më së shumti.

I gjithë universi është ndarë mjeshtërisht në gjëra për t’u (a) çiftuar, (b) për t’u ngrënë, (c) për t’u ikur, dhe (d) shkëmbinj.

Problemi me të paturit një mendjeje të hapur, natyrisht është se njerëzit do të insistojnë të vijnë dhe të përpiqen të hedhin gjëra në të.

Jepini një njeriu një zjarr dhe ai do të jetë ngrohtë për një ditë, por ndizni zjarrin brenda tij dhe ai do të jetë i ngrohtë për pjesën tjetër të jetës së tij.

Thuhet se jeta juaj kalon para syve tuaj para se të vdisni. Kjo është e vërtetë, quhet Jetë.

Historitë e imagjinatës priren të mërzisin ata pa një të tillë.

Në kohët antike macet adhuroheshin si perëndi; ato nuk e kane harruar këtë.

Urtësia vjen nga përvoja. Përvoja shpesh është rezultat i mungesës së mençurisë.

Në fillim ishte asgjëja, e cila shpërtheu.

Nuk ia vlen ta bësh diçka nëse nuk është dikush, diku, që dëshiron të mos e bësh.

Nëse keni hapësirë ​​të mjaftueshme në pjesën e bardhë të faqeve të librit, nuk dua të flas me ju.

Pesë pikëçuditje, shenja e sigurt e një mendjeje të çmendur.

Unë do të jem më entuziast për inkurajimin e të menduarit jashtë kornizës kur ka prova të ndonjë mendimi që ndodh brenda saj.

Dhe çfarë do të ishin njerëzit pa dashuri?

Budallallëku i vërtetë e mposht inteligjencën artificiale çdo herë.

Duket se nuk keni asnjë aftësi ose talent të dobishëm,” tha ai. A keni menduar të jepni mësim?

Ajo ishte e bukur, por ishte e bukur në mënyrën se si një zjarr në pyll është i bukur: diçka për t’u admiruar nga larg, jo nga afër.

Ajo tashmë po mësonte që nëse i injoroni rregullat, njerëzit, të shumtën e herës, i rishkruajnë në heshtje në mënyrë që të mos aplikohen për ty.

Më mirë të jem një majmun në ngritje sesa një engjëll në rënie.

Eshtë ende magji edhe nëse e dini se si bëhet.

Ai do të gabonte, kishte një dritë në fund të tunelit dhe ishte një flakërues.

Prania e atyre që kërkojnë të vërtetën preferohet pafundësisht nga prania e atyre që mendojnë se e kanë gjetur atë.

E keqja fillon kur filloni t’i trajtoni njerëzit si gjëra.

Ka raste në jetë kur njerëzit duhet të dinë kur të mos lëshojnë më. Balonat janë krijuar për t’ua mësuar fëmijëve të vegjël këtë.

Ky libër është shkruar duke përdorur fjalë 100% të ricikluara.

Fantazia është një biçikletë stërvitore për mendjen. Mund të mos ju çojë askund, por tonifikon muskujt që munden. Sigurisht, mund të jem gabim.

Kjo nuk është jetë në korsinë e shpejtë, është jetë në trafikun që po vjen.

A mendoni se është e mundur që një komb i tërë të jetë i çmendur?

Gjithmonë jini të kujdesshëm ndaj çdo sendi të dobishëm që peshon më pak se manuali i tij i përdorimit.

Nëse nuk e ktheni jetën tuaj në një histori, thjesht bëheni pjesë e historisë së dikujt tjetër.

Inteligjenca e asaj gjëjë të njohur si “turmë” është sa rrënja katrore e numrit të njerëzve që e përbëjnë atë.

Kaosi gjendet me bollëkun më të madh kudo ku kërkohet rendi. Gjithmonë mposht rregullin, sepse është i organizuar më mirë.

Nuk ka një mënyrë se si duhet të jenë gjërat. Ka vetëm çfarë ndodh, dhe atë që bëjmë ne.

Askush nuk ka vdekur në të vërtetë derisa dallgët që ata shkaktojnë në botë të vdesin larg …

Kafeja është një mënyrë për të vjedhur kohën që sipas të drejtave duhet t’i përkasë vetes tuaj më të vjetër.

Por ja disa këshilla, djalosh. Mos e vendos besimin te revolucionet. Ata gjithmonë vijnë përsëri. Prandaj quhen revolucione.

Vetëm në ëndrrat tona jemi të lirë. Pjesën tjetër të kohës na duhet rroga.