“Jini me një udhëheqës kur ai ka të drejtë, qëndroni me të kur ai ka ende të drejtë, por lëre atë kur…”/ Thëniet më të Bukura të Lincoln

©Wikimedia Commons

Abraham Lincoln ishte një avokat dhe burrë shteti amerikan që shërbeu si presidenti i 16-të i Shteteve të Bashkuara nga viti 1861 deri në vrasjen e tij në 1865.

Lincoln udhëhoqi kombin dhe pati sukses në ruajtjen e Unionit, çrrënjosjen e skllavërisë, forcimin e qeverisë federale dhe modernizimin e ekonomisë amerikane.

Jini me një udhëheqës kur ai ka të drejtë, qëndroni me të kur ai ka ende të drejtë, por lëre atë kur e ka gabim.

Për lexuesit tanë ne kemi sjellë një përzgjedhje të thënieve më të bukura të Presidentit të Madh.

Njerëzit zakonisht janë po aq të lumtur sa mendojnë të jenë.

Sidoqë të jeni, jini të mirë.

A nuk i shkatërroj armiqtë e mi kur i bëj miqtë e mi?

Amerika nuk do të shkatërrohet kurrë nga jashtë. Nëse lëkundemi dhe humbasim liritë tona, kjo do të jetë sepse shkatërruam veten.

Shoku im më i mirë është një person që do të më japë një libër që nuk e kam lexuar.

Shqetësimi im nuk është nëse Zoti është në anën tonë; Shqetësimi im më i madh është të jem në anën e Zotit, sepse Zoti ka gjithmonë të drejtë.

Unë jam një sukses sot sepse kisha një shok që besonte në mua dhe nuk ma bënte zemra ta zhgënjeja.

Librat shërbejnë për t’i treguar një njeriu se ato mendime origjinale të tij nuk janë në fund të fundit shumë të reja.

Kur bëj mirë, ndihem mirë. Kur bëj keq, ndihem keq. Kjo është feja ime.

Ata që ua mohojnë lirinë të tjerëve, nuk e meritojnë atë për veten e tyre.

Unë jam në një ecje e ngadaltë, por nuk kthehem kurrë prapa.

Nuk ekzistojnë fotot e këqija; por thjesht kështu duket fytyra juaj ndonjëherë.

Unë mund të shoh se si mund të jetë e mundur që një njeri të shikojë tokën dhe të jetë ateist, por nuk mund ta kuptoj se si një njeri mund të shikojë lart në qiej dhe të thotë se nuk ka Zot.

Ata që kërkojnë të keqen te njerëzit me siguri do ta gjejnë atë.

Nuk më pëlqen ai njeri. Duhet ta njoh më mirë.

Kur të arrini në fund të litarit tuaj, lidhni një nyjë dhe mbahuni.

Unë nuk jam i detyruar të fitoj, por jam i detyruar të jem i vërtetë. Unë nuk jam i detyruar të kem sukses, por jam i detyruar të jetoj deri në atë dritë që kam.

Sigurohuni që t’i vendosni këmbët në vendin e duhur dhe më pas qëndroni të patundur.

Ju mund të mashtroni disa nga njerëzit gjatë gjithë kohës, dhe të gjithë njerëzit disa herë, por nuk mund t’i mashtroni të gjithë njerëzit gjatë gjithë kohës.

Gjithçka që jam ose shpresoj të jem, ia detyroj nënës sime engjëll.

Karakteri është si një pemë dhe reputacioni hija e saj. Hija është ajo që ne e mendojmë se është ndërsa pema është gjëja e vërtetë.

Gjithmonë mbani në mend se vendimi juaj për të pasur sukses është më i rëndësishëm se çdo gjë.

Mënyra më e mirë për të parashikuar të ardhmen tuaj është ta krijoni atë.

Asnjë burrë nuk është i varfër që ka një nënë të Perëndishme.

Unë qesh sepse nuk duhet të qaj, kjo është e gjitha, kjo është e gjitha.

Takti: aftësia për të përshkruar të tjerët ashtu siç e shohin veten.

Nëse më jepni gjashtë orë për të prerë një pemë katër të parat do t’i kaloj duke mprehur sëpatën.

Do të përgatitem dhe një ditë do të më vijë shansi.

Asnjë njeri nuk ka një kujtesë mjaft të mirë për të qenë një gënjeshtar i suksesshëm.

Gjëja më e mirë për të ardhmen është se ajo vjen një ditë.

Babai më ka mësuar të punoj, por jo ta dua. Nuk më ka pëlqyer kurrë të punoj dhe nuk e mohoj. Preferoj të lexoj, të tregoj histori, të bëj shaka, të flas, të qesh — gjithçka përveç punës.

Gjithmonë kam zbuluar se mëshira jep fryte më të pasura se drejtësia e rreptë.

Gjithçka që kam mësuar, e kam mësuar nga librat.

Gjëra të mira mund t’u vijnë atyre që presin, por janë vetëm gjërat që i lënë ata që nxitojnë.

Ju nuk mund t’i shpëtoni përgjegjësisë së së nesërmes duke iu shmangur asaj sot.

Lumturia e çdo njeriu është përgjegjësi e tij.

Unë jam pro të drejtave të kafshëve si dhe të drejtave të njeriut. Kjo është mënyra e një qenieje të tërë njerëzore.

Nuk e vlerësoj shumë një njeri që nuk është më i mençur sot se sa ishte dje.

Zoti preferon njerëz me pamje të zakonshme. Kjo është arsyeja pse ai bëri kaq shumë prej tyre.

Ka qenë prej përvojës time të kuptoj se njerëzit që nuk kanë vese kanë shumë pak virtyte.

Ju duhet të bëni vetë rritjen tuaj, pavarësisht sa i gjatë ishte gjyshi juaj.

Ju nuk mund t’i ndihmoni njerëzit përgjithmonë duke bërë për ta, atë që ata mund dhe duhet të bëjnë për veten e tyre.

Madhështinë e një njeriu mund ta dallosh nga ajo që e zemëron.

Nëse kjo është kafe, ju lutem më sillni pak çaj; por nëse ky është çaj, ju lutem më sillni një kafe.

Unë besoj fort te njerëzit. Nëse u jepet e vërteta, ato mund të mbështeten për të përballuar çdo krizë kombëtare. Gjëja kryesore është t’u sjellësh atyre faktet e vërteta, dhe birrën.

Unë nuk jam i shqetësuar se ju keni rënë — Unë jam i shqetësuar që ju të ngriheni.

Është e vështirë ta bësh një njeri të mjerë, ndërkohë që ai ndihet i denjë për veten dhe pretendon se është i afërm me Zotin e madh që e ka krijuar.

Pjesa më e mirë e jetës së dikujt përbëhet nga miqësitë e tij.

Probabiliteti që ne mund të dështojmë në luftë nuk duhet të na pengojë nga mbështetja e një kauze që ne besojmë se është e drejtë.

Nuk e di kush ishte gjyshi im; Unë jam shumë më i shqetësuar të di se cili do të jetë nipi i tij..

Tetëdhjetë e shtatë vjet më parë, baballarët tanë sollën në këtë kontinent, një komb të ri, të ngjizur në Liri dhe të përkushtuar ndaj propozimit se të gjithë njerëzit janë krijuar të barabartë.

Kur bëhem gati të flas me njerëzit, kaloj dy të tretat e kohës duke menduar atë që duan të dëgjojnë dhe një të tretën duke menduar për atë që dua të them.

Unë bëj më të mirën që di, më të mirën që mundem, dhe dua të vazhdoj ta bëj këtë deri në fund.

Fleta e votimit është më e fortë se plumbi.

Nëse ka diçka që e lidh njeriun me hyjnoren, është guximi të qëndrosh pranë një parimi kur të gjithë të tjerët e refuzojnë atë.

Shqetësimi im i madh nuk është nëse keni dështuar, por nëse jeni të kënaqur me dështimin tuaj.

Arti i bukur më i madh i së ardhmes do të jetë krijimi i një jetese të rehatshme në një copë tokë e vogël.

Ashtu siç nuk do të isha skllav, ashtu nuk do të isha zot. Kjo shpreh idenë time për demokracinë.

Mos i kritikoni ata; ata janë pikërisht ato që ne do të ishim në rrethana të ngjashme.

Nëse ky vend demoralizohet ndonjëherë, do të vijë nga përpjekjet për të jetuar pa punë.