“Ju mund ta kuptoni sa fiton një burrë jo duke parë rrobat e tij, por duke parë…”/ Thëniet më të Bukura të Irlandës

©Wikimedia Commons

Irlanda është një tokë e thyer dhe e bukur ku edhe përrallat e njohura për arin e leprekaunëve janë plot me një humor të thjeshtë dhe argëtues.

Është i banuar nga një popull i mrekullueshëm që nuk e torturon veten me pyetje të zymta për kuptimin e jetës – sepse ata dinë saktësisht se si të jetojnë: me ndershmëri, pa u shqetësuar shumë dhe mbi të gjitha duke përqafuar argëtimin.

Sot kemi sjellë për kënaqësinë e lexuesve tanë një përmbledhje mençurish të përcjella ndër breza nga ky popull i mrekullueshëm. Të gjitha janë të mbushura me humor, dashuri dhe mençuri.

Si gjithnjë, ashtu siç e kërkon tradita tashmë, në përfundim të leximit mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo preferove më së shumti.

Ju mund të dalloni sa fiton një burrë jo duke parë rrobat e tij, por duke parë rrobat e gruas së tij.

E qeshura e gëzueshme dhe gjumi i shëndoshë do të kurojnë çdo sëmundje.

Ka vetëm tre lloje burrash që nuk i kuptojnë gratë: të rinjtë, të moshuarit dhe mosha e mesme.

Bukuria femërore nuk mund ta bëjë një kazan të vlojë, por nuk do të mbushet pa të.

Vdekja nuk është aq e tmerrshme. Të mos jetosh është e tmerrshme.

Para se të martoheni, hapini sytë fort. Pas dasmës mbyllini ato fare.

Ne nuk tërhiqemi kurrë. Ne thjesht përparojmë në drejtime të ndryshme.

Është më mirë të ktheheni nga mesi i lumit atje ku keni nisur sesa të zhyteni dhe të mbyten.

Gratë mund të përballen edhe me djallin.

Kur Zoti krijoi kohën, ai krijoi mjaft prej saj.

Dashuria me shikim të parë ndodh shpesh në muzg.

Asnjëherë mos u mburr me madhësinë e portofolit, bukurinë e gruas apo shijen e birrës.

Tre gjëra që nuk duhet të bëni kurrë: të hidhni një gur në ujë, të këshilloni një grua të zemëruar ose të flisni me një budalla.

Kush vjen te ti me një sekret për të treguar, ikën me dy.

Një minutë bisedim është më mirë se 1 javë luftë.

Një diplomat i zgjuar e kupton gjithmonë kur mund ta dërgojë një person në djall ose kur duhet të përgatitet për më të keqen.

Ndani dashurinë tuaj me gruan tuaj dhe sekretet tuaja me nënën tuaj.

Nëse e doni atë edhe kur ajo është e veshur me lecka, atëherë dashuria juaj do të zgjasë deri në fund të jetës tuaj.

Është më mirë të jesh frikacak për një minutë sesa i vdekur përgjithmonë.

Përpiqu të rrëshqasësh në parajsë gjysmë ore përpara se djalli të zbulojë se ke vdekur.

I varfëri ecën gjatë derisa të arrijë tek mishi për oreksin e vet, ndërsa i pasuri derisa t’i hapet oreksi për mishin e tij.

Kur bëjnë gabim budallenjtë ia lënë fajin Zotit.

Po i pate këpucët e grisura, s’ia vlen çadra.