“Ka gjëra aq serioze në këtë botë saqë mund të thuhen vetëm me…”/ Thëniet më të Bukura të Fizikanëve

©Getty Images

Sigurisht, shkrimtarët, filozofët dhe humanistët e tjerë të të gjitha formave mund të flasin bukur për gjithçka në botë, por vetëm fizikantët e kuptojnë vërtet botën dhe natyrën e gjërave.

Përveç kësaj, ata janë ëndërrimtarë të vërtetë, romantikë dhe njerëz me imagjinatën më të zhvilluar.

Ne kemi përzgjedhur disa citate nga shkencëtarë të mëdhenj që mund të frymëzojnë këdo për një shtysë krijuese.

Niels Bohr

Fizikan dhe filozof danez, fitues i Çmimit Nobel në Fizikë (1922).

©ullstein bild/ Getty Images

Një ekspert është një person që i ka bërë të gjitha gabimet e mundshme në një specialitet shumë të ngushtë.

Ideja juaj është, sigurisht, e çmendur. E gjithë pyetja është, a është ajo aq e çmendur sa të jetë besnike.

Nëse fizika kuantike nuk ju tremb, atëherë nuk keni kuptuar asgjë prej saj.

Ka gjëra aq serioze në këtë botë, saqë mund të thuhen vetëm me shaka.

Nikola Tesla

Shpikës në fushën e inxhinierisë elektrike dhe radio, inxhinier, fizikan.

A e dini shprehjen “Ju nuk mund të kërceni mbi kokën tuaj”? Ashtë një mashtrim. Një person mund të bëjë gjithçka.

Veprimi edhe i krijesës më të vogël çon në ndryshime në të gjithë universin.

Shkencëtarët modernë mendojnë thellë, në vend që të mendojnë qartë. Për të menduar qartë, duhet të keni një mendje të shëndoshë dhe vetëm pastaj mund të mendoni thellësisht edhe duke qenë plotësisht i çmendur.

Kur të mos ekzistojë mundësia për të sulmuar me sukses ndonjë shtet, luftërat do të marrin fund.

Lev Landau

Fizikan teorik Sovjetik, themelues i një shkolle shkencore, akademik i Akademisë së Shkencave të BRSS, laureat i Çmimit Nobel në fizikë (1962).

©Wikimedia

Arritja më e madhe e gjenialitetit njerëzor është që një person mund të kuptojë gjërat që nuk mundi t’i imagjinojë.

Prodhimi i optimizmit me dijen është një konstante.

Paratë janë në eksponent. Dhe eksponentët duhet të llogariten saktë.

Të gjithë kanë forcë të mjaftueshme për të jetuar një jetë me dinjitet. Dhe kur thoni se është një kohë e vështirë tani – kjo është një mënyrë e zgjuar për të justifikuar mosveprimin, përtacinë dhe nuancat e dëshpërimit tuaj. Ju duhet të punoni, dhe pastaj, e shihni, se dhe kohët do të ndryshojnë.

Mëkati më i keq është mërzia! … Kur të vijë Gjykimi i Fundit, Zoti Perëndi do të thërrasë dhe do të pyesë: Pse nuk i përdore të gjitha bekimet e jetës? Pse i humbe?

Gratë janë të denja për admirim. Për shumë gjëra, por sidomos për durimin e tyre. Jam i bindur se nëse do t’u takonte burrave shtatzënia, njerëzimi do të shuhej shpejt.

Peter Kapitsa

Inxhinier sovjetik, fizikan, akademik i Akademisë së Shkencave të BRSS, laureat i Çmimit Nobel në fizikë (1978).

©Getty Images

Asgjë nuk e pengon një person të bëhet më i zgjuar nesër sesa ishte dje.

Një burrë është i ri kur nuk ka ende frikë të bëjë budallëqe.

Shenja kryesore e talentit është kur një person e di se çfarë dëshiron.

Paraja duhet të qarkullohet. Sa më shpejt ta qarkulloni aq më shumë merrni.

Liria për të krijuar është liria për të bërë gabime.

Të udhëheqësh – do të thotë të mos u ngatërrohesh nëpër këmbë njerëzve të mirë që po punojnë.

Ernest Rutherford

Fizikanti britanik me origjinë nga Zelanda e Re, një nga themeluesit e fizikës bërthamore, fitues i Çmimit Nobel në Kimi (1908).

Nëse një shkencëtar nuk i shpjegon dot kuptimin e punës së tij asaj sanitares që po pastron laboratorin e tij, atëherë ai vetë nuk e kupton se çfarë po bën.

Të gjitha shkencat janë të ndara në fizikë dhe mbledhje pullash.

Ekzistojnë tre faza në njohjen e së vërtetës shkencore: e para është “kjo është absurde”, e dyta është “ka diçka këtu”, e treta është “e dinë të gjithë”.