“Ka të drejtë të më kritikojë, vetëm kush ka zemër të më…”/ Thënie nga Heronjtë e Moçëm të Amerikës

©shutterstock

Ata kanë shkruar e folur për çështjet më themelore të njeriut dhe shoqërisë, ata janë njerëzit mbi shpatullat e të cilëve qëndron Amerika që njohim sot. Bota ka nevojë sot më shumë se kurrë për mendimtarë dhe prijës të vërtetë si ata.

Thëniet që kemi sjellë për kënaqësinë e lexuesve tanë janë sipas radhës nga Abraham Lincoln, John Adams, Theodore Roosevelt, Benjamin Franklin, George Washington.

Në fund gjeni të preferuarën tonë, dhe presim prej teje të na thuash të preferuarën tënde.

Ka të drejtë të më kritikojë, vetëm kush ka zemër të më ndihmojë.

Kur bëj mirë ndjehem mirë. Kur bëj keq ndjehem keq. Kjo është feja ime.

Përmbahuni qëllimit tuaj dhe së shpejti do të ndiheni më mirë se ç’jeni ndjerë ndonjëherë. Përkundrazi, nëse çaloni dhe hiqni dorë, do të humbni fuqinë e përmbushjes së çdo qëllimi dhe do të pendoheni për tërë jetën.

Njerëzit zakonisht janë po aq të lumtur sa ç’e ndajnë mendjen të jenë.

Gjithmonë mbani në mend se qëllimi juaj për sukses, është më i rëndësishme se çdo gjë tjetër.

Biznesi publik, biri im, duhet të bëhet gjithmonë nga dikush. Do të bëhet nga njëri ose tjetri. Nëse njerëzit e mençur e refuzojnë atë, të tjerët nuk do ta bëjnë; nëse burrat e ndershëm e refuzojnë atë, të tjerët nuk do ta bëjnë.

Nëse ndërgjegjja nuk e pranon, duartrokitjet më të larta të botës nuk kanë shumë vlerë.

Sa më gjatë të jetoj, aq më shumë lexoj, aq më shumë durim mendoj dhe sa më me ankth kërkoj aq më pak duket se di. Pra, me të drejtë. Dashuro mëshirën. Ec me përulësi. Kjo është e mjaftueshme.

Të besosh se të gjithë njerëzit janë të sinqertë është marrëzi. Të besosh se asnjë nuk është i tillë, është edhe më keq.

Në qoftë se një njeri nuk është zot i shpirtit të tij, të gjitha llojet e tjera të zotësive janë pak.

Asgjë në këtë botë nuk ia vlen ta kesh apo ta bësh nëse nuk do të thotë përpjekje, dhimbje, vështirësi.

Nuk më vjen keq për asnjë njeri që bën punë të vështirë që ia vlen të bësh. Unë e admiroj atë. Më vjen keq për krijesën që nuk punon, në cilëndo prej shkallës shoqërore që ai mund ta konsiderojë veten si të tillë.

Të thuash se nuk duhet të ketë asnjë kritikë ndaj Presidentit, ose që ne duhet të qëndrojmë pranë Presidentit, në të drejtë apo në të gabuar, nuk është vetëm jo-patriotike dhe servile, por është e pabesë nga ana morale për publikun amerikan.

Xhami, Kina dhe reputacioni, thyhen lehtësisht dhe nuk rregullohen kurrë mirë.

Ata që mund të heqin dorë nga liria thelbësore për të marrë pak siguri të përkohshme nuk meritojnë as lirinë dhe as sigurinë.

Çfarë më e vlefshme se ari? Diamanti. Po se diamanti? Virtyti.

Eshtë përgjegjësia e parë e çdo qytetari të vërë në dyshim autoritetin e çdokujt.

Shpresoj se do të jem i palëkundur dhe të kem virtyt tëmjaftueshëm për të ruajtur atë që e  konsideroj si të lakmueshme mbi të gjithë titujt, karakterin e një njeriu të ndershëm.

Nëse hiqet liria e fjalës, pastaj verbërisht dhe heshtur udhëhiqemi, si delet në thertore.

Eshtë më mirë të mos japësh asnjë justifikim sesa një të keq.

Të jesh i përgatitur për luftë është një nga mënyrat më efektive për ruajtjen e paqes.

Shumë njerëz vdesin njëzet e pesë dhe nuk varrosen derisa të bëhen shtatëdhjetë e pesë.