“Kam lindur kur ajo më puthi, vdiqa ditën që më la dhe jetova sa më…”/ Thëniet më të Bukura të Filmave

© Manuel Benedito Vives/Wikimedia Commons

Para se të jenë filma, historitë e shkëlqyera që bëhen filma janë gjithashtu një vepër letrare.

Prandaj, në shumë nga skenat shfaqen shprehje që meritojnë të shfaqen në një poezi. Më në fund, ashtu si letërsia, edhe kinemaja kërkon të zbërthejë natyrën njerëzore.

Më shumë se njëqind vjet pas shpikjes së kinemasë, ka shumë dialogë apo pohime që kanë depërtuar thellë në shpirtin e spektatorëve. Këto janë disa nga ato frazat e famshme nga filmat e famshëm.

Fraza të famshme nga filmat që pothuajse të gjithë ne i kemi parë.

Ne do të kemi parë shumë prej filmave nga të cilët do të paraqesim më poshtë frazat e tyre. Edhe pse disa filma na duken se janë shumë “fiksion”, ka gjithmonë ndonjë frazë apo mësim që ata përpiqen të na përcjellin.

Këtu është një përmbledhje e frazave të famshme nga filmat e famshëm.

“Vdekja na buzëqesh të gjithëve, le t’ia kthejmë buzëqeshjen mbrapsht.” (Gladiator).

“Më mirë të jem një optimist i çmendur sesa një pesimist i ndjeshëm” (Gjenialiteti i dashurisë).

“Kam lindur kur ajo më puthi, vdiqa ditën që më la dhe jetova sa më donte ajo” (Në një vend të vetmuar).

“Parfumi i saj është një premtim i ëmbël që më sjell lot në sy” (Qyteti i Mëkatit).

“Dashuria jonë është si era, nuk mund ta shoh por mund ta ndjej” (Një verë për t’u mbajtur mend).

“I varrosëm mëkatet, lamë ndërgjegjen” (Lumi Mistik).

“Nuk dua të kem nevojë për ty…sepse nuk mund të të kem…” (The Bridges of Madison County).

“Pse njerëzit e mirë zgjedhin të takohen me njerëzit e gabuar? Sepse ne pranojmë dashurinë që mendojmë se e meritojmë. A mund të vërejmë se meritojnë më shumë? Ne mund të provojmë” (Përparësitë e të qenit i dëbuar).

“Fundet e lumtura janë histori të papërfunduara” (Z. dhe Znj. Smith).

“Nuk mbaj mend të të kem harruar” (Memento).

“Ç’dobi ka të rrëfyerit, nëse nuk pendohem?” (Kumbari III).

“Çdo minutë që kalon është një mundësi tjetër për të vazhduar ndryshimin” (Vanilla Sky).

“Mbaji miqtë afër, por armiqtë më afër” (The Godfather II).

“Të gjithë çmendemi ndonjëherë” (Psikozis).

“Tani mund t’ju them se kam marrë vendimin e duhur, megjithatë, nuk ka ditë që të mos kalojë pa u penduar që nuk kam bërë një zgjedhje tjetër” (Seven).

“Ti thua se dëshiron të vdesësh për dashurinë, por nuk di asgjë për vdekjen, as nuk di asgjë për dashurinë” (Troja).

“Unë nuk them gënjeshtra, i jap gjerësi të vërtetës” (Zemra e një zotërie).

“Ka tre mënyra për t’i bërë gjërat: e drejta, e gabuara dhe e imja” (Kasino).

“Përvoja e të jetuarit në frikë është e vështirë, apo jo? Kjo është ajo që do të thotë të jesh skllav” (Blade Runner).

“Kam kapërcyer oqeanet e kohës për të të gjetur ty” (Drakula).

“Kurrë mos i urreni armiqtë tuaj, nuk ju lejon t’i gjykoni ata” (Kumbari III).

“Varet nga ju. Ose do të mësojmë të luftojmë si ekip, ose do të humbasim si individë!”. (Një e dielë si çdo tjetër).

“Jeta është një dhuratë dhe nuk kam ndërmend ta shpërdoroj. Asnjëherë nuk e dini se çfarë letrash do të marrësh dorën tjetër” (Titanic).

“Mund të mos jem shumë i zgjuar, por e di se çfarë është dashuria” (Forrest Gump).

“Ti ke qenë në jetën time për kaq shumë kohë, nuk mbaj mend asgjë tjetër” (Alien 3).

“Sa e rëndësishme është të jesh në gjendje të mbështetesh te miqtë e mirë në jetë…” (I diplomuari).

“Emri ynë nuk ka rëndësi, ne jemi të njohur nga veprimet tona” ( Batman).

“Kam ardhur këtu sonte sepse e kam kuptuar që dua ta kaloj pjesën tjetër të jetës me dikë. Dhe unë dua që pjesa tjetër e jetës sime të fillojë tani” (Kur Harry gjeti Sally).

“Kauzat e humbura janë të vetmet për të cilat ia vlen të luftosh” (Knight Without a Sword).

“Jeta nuk është gjë tjetër veçse një provë pa fund, e një vepre që nuk do të dalë kurrë” (Amelie).

“Ti më bën të dëshiroj të jem një njeri më i mirë” (Më mirë e pamundur).

“Nuk ka gënjeshtër në këtë botë që preferon të vërtetën” (Vjeshtë në Nju Jork).

“Një njeri pa frikë është një njeri pa shpresë” (Daredevil).

“Gjithmonë arrin diku nëse ec mjaft larg” (Alice in Wonderland).

“Çfarë ndodh nëse nuk ka njeri? Po sikur të jetoni një jetë dhe askush nuk ju pret? (Shtëpia e liqenit).

“Perënditë na kanë zili sepse çdo moment i yni mund të jetë i fundit” (Troja).

“Ne biem në dashuri dhe krijojmë familje sepse të gjithë kemi nevojë për dëshmitarë të jetës sonë” (A do të kërcejmë?).

“Artisti gënjen për të treguar të vërtetën, politikani për ta fshehur.” (V për Vendetta).

“Janë vendimet që na bëjnë ata që jemi dhe ne gjithmonë mund të zgjedhim të bëjmë gjënë e duhur” (Spiderman 3).

​​”Si mund të jemi kaq të ndryshëm dhe të ndihemi kaq njësoj?” (Unë jam Sam).

“Nostalgjia është mohim. Mohimi i së tashmes së dhimbshme” (Midnight in Paris).

“Nuk ka pyetje pa përgjigje, vetëm pyetje të formuluara keq” (Matrica).

“Mami gjithmonë thoshte se jeta ishte si një kuti çokollate. Ju kurrë nuk e dini se çfarë do të merrni.” (Forrest Gump)

“Unë jam pikërisht aty ku dua të jem” (Më harro)

“Mirëmëngjes… dhe në rast se nuk shihemi më: mirëmëngjesi, mirëdita dhe natën e mirë” (The Truman Show)

“Duket se gjithçka që kam bërë në jetën time më ka çuar tek ju” (The Bridges of Madison County)

“E kaluara është vetëm një histori që ia tregojmë vetes” (Ajo)

“Edhe njeriu më i vogël mund të ndryshojë rrjedhën e së ardhmes” (The Fellowship of the Ring)

“Shkatërrimi është një formë krijimi” (Donnie Darko)

“Humbësi i vërtetë është ai që ka aq frikë të mos fitojë, saqë as nuk përpiqet.” (Little Miss Sunshine)

“Ajo është më e mirë se vajza e ëndrrave të mia; ajo është e vërtetë” (500 ditë së bashku)

“Bëje ose mos e bëj, por mos e provo” (The Empire Strikes Back)

Ne gjithmonë mund ta gjejmë veten të pasqyruar në disa filma. Mund të gjejmë edhe fjalë inkurajimi që na lejojnë të ecim përpara kur gjithçka në jetën tonë duket e errët. Cilat fraza të famshme të përmendura më sipër ju kanë shënjuar…