“Katër kushtet për lumturinë: dashuria për një grua, jeta në ajër të hapur, mungesa e të gjitha…”/ Thëniet më të Bukura të Poe

© Yann and Adam Cuerden / Wikimedia

Edgar Allan Poe ishte një gazetar, poet, shkrimtar dhe kritik Amerikan. Studiuesit e letërsisë e vendosin atë si mjeshtrin e tregimit të shkurtër, një nga ata që rinovuan romanin gotik dhe babanë e romanit detektiv.

Ai mbahet mend për vepra të mëdha si “Korbi”, “Macja e Zezë”, “Varrosja e Parakohshme” dhe “Rënia e Shtëpisë së Usherit”, ndër të tjera. Jeta e tij ishte e rrethuar nga tragjedia dhe ai arriti ta përballonte atë duke shkruar.

Ne dëshiruam të mbledhnim për kënaqësinë e lexuesve tanë disa nga thëniet e tij më origjinale, të cilat përziejnë çmendurinë, mençurinë dhe mësimet e jetës.

Katër kushtet për lumturinë: dashuria për një grua, jeta në ajër të hapur, mungesa e të gjitha ambicieve dhe krijimi i një bukurie të re.

Ju nuk jeni gabim nëse mendoni se ditët e mia kanë qenë një ëndërr.

Të gjitha veprat e artit duhet të fillojnë … në fund.

Është e dyshimtë që njerëzimi mund të krijojë një enigmë që zgjuarsia njerëzore nuk e zgjidh.

Kur një i çmendur duket plotësisht i arsyeshëm, është koha, me të vërtetë, t’i veshim këmishën e forcës.

Fuqia analitike nuk duhet të ngatërrohet me zgjuarsinë e thjeshtë, sepse ndërsa analisti është domosdoshmërisht i zgjuar, njeriu i zgjuar shpesh është jashtëzakonisht i paaftë për të analizuar.

I kthjellët është ai që pranon çmendurinë e tij.

Bukuria e çdo lloji në shfaqjen e saj supreme në mënyrë të pashmangshme eksiton shpirtin e ndjeshëm deri në pikën që e bën atë të derdhë lot.

Gjumi nuk dëshironte t’i afrohej shtratit tim ndërsa orët zbërtheheshin njëra pas tjetrës.

Të vëzhgosh me kujdes do të thotë të mbash mend qartë.

Ashtu si njeriu i fortë gëzohet me forcën e tij fizike dhe kënaqet me ato ushtrime që kërkojnë përdorimin e muskujve të tij, analisti është i kënaqur me këtë aktivitet mendor që konsiston në zbërthimin e ngjarjeve.

Dhe meqenëse, në etikë, e keqja është pasojë e së mirës, ​​kështu që, në fakt, nga gëzimi lind trishtimi.

Në zemrat e burrave më të pamatur ka tela që nuk mund të preken pa emocione.

Flokët gri janë arkivat e së kaluarës.

Çdo lëvizje, cilado qoftë shkaku i saj, është krijuese.

Por pikërisht kur largohesh nga terreni i zakonshëm është momenti kur arsyeja nis rrugën e saj, nëse mund të jetë, në kërkimin e saj për të vërtetën.

Ndoshta është thjeshtësia e çështjes që na çon drejt gabimit.

Jeta e njeriut është vërtet e lumtur kryesisht sepse ai gjithmonë pret që të jetë kështu.

Shkenca ende nuk na ka mësuar nëse çmenduria është apo jo më sublimja e inteligjencës.

Nuk është një supozim iracional të mendosh se, në një jetë të ardhshme, ne do t’i konsiderojmë mendimet tona aktuale një ëndërr.

Kur jam i bindur për veten time, përpiqem të mos bind të tjerët.

Unë nuk kam besim në përsosmërinë njerëzore. Njeriu tani është më aktiv, jo më i lumtur dhe as më inteligjent sesa ishte 6,000 vjet më parë.

E vërteta nuk është gjithmonë në fund të një pusi. Për më tepër, mendoj se është pa dyshim sipërfaqësore, të paktën për sa i përket njohurive më të rëndësishme.

Vitet e dashurisë janë harruar në harkun e një minute.

Ata që ëndërrojnë gjatë ditës janë të vetëdijshëm për shumë gjëra që u shpëtojnë atyre që ëndërrojnë vetëm natën.

Nëse doni të harroni diçka menjëherë, bëni një shënim duke thënë se duhet ta mbani mend atë.

Gjithçka që shohim ose mendojmë se shohim është vetëm një ëndërr brenda një ëndrre.