“Koha është një gjë e krijuar. Të thuash ‘nuk kam kohë’, është si të thuash…”/ Thëniet më të Bukura të Laozit

©Wikimedia Commons

Sot kemi vendosur të sjellim një koleksion mençurie të lashtë nga një meshtër i madh, filozof i parë dhe i ndritur Lao Tzu.

Ne e dimë se do të pelqeni shumë prej thënieve mëposhtë, por ne do të donim të na thonit atë që pëlqyet më së shumti.

Koha është një gjë e krijuar. Të thuash ‘nuk kam kohë’, është si të thuash, ‘nuk dua të kem’.

Në çastin kur zbulon se nuk të mungon asgjë, e gjitha bota të përket ty.

Të jesh thellësisht i dashur nga dikush të jep forcë, ndërsa të duash thellësisht dikë të jep guxim.

Udhëtimi prej një mijë miljesh fillon me një hap të vetëm.

Jeta është një seri ndryshimesh natyrore dhe spontane. Mos u rezistoni atyre; kjo krijon vetëm trishtim. Lejojeni realitetin të jetë realiteti. Lërini gjërat të rrjedhin natyrshëm përpara në çfarëdo mënyre që u pëlqen.

Një udhëtar i mirë nuk ka plane fikse dhe nuk synon të arrijë.

Ata që dinë nuk flasin. Ata që flasin nuk e dinë.

Kur kënaqeni që thjesht të jeni vetvetja dhe nuk krahasoheni ose konkurroni, të gjithë do t’ju respektojnë.

E vërteta nuk është gjithmonë e bukur, as fjalët e bukura e vërteta.

Luftëtari më i mirë nuk zemërohet kurrë.

Një njeri me guxim të jashtëm guxon të vdesë; një njeri me guxim të brendshëm guxon të jetojë.

Kujdesuni për atë që njerëzit e tjerë mendojnë dhe ju do të jeni gjithmonë i burgosuri i tyre.

Natyra nuk ngutet, megjithatë gjithçka është përmbushur.

A keni durim të prisni derisa balta të bjerë dhe uji të pastrohet?

Heshtja është një burim i Forcës së Madhe.

Ndaloni së menduari dhe u jepni fund problemeve tuaja.

Flaka që digjet dy herë më e ndritshme digjet gjysmën e gjatë.

Mirësia në fjalë krijon vetëbesim. Mirësia në të menduar krijon thellësi. Mirësia në dhënien krijon dashuri.

Muzika në shpirt mund të dëgjohet nga universi.

Veproni pa pritje.

Përgjigjuni në mënyrë inteligjente edhe ndaj trajtimit jo inteligjent.

Për të arritur njohuri, shtoni gjëra çdo ditë. Për të arritur mençurinë, hiqni gjërat çdo ditë.

If you try to change it, you will ruin it. Try to hold it, and you will lose it.
Nëse përpiqesh ta ndryshosh, do ta prishësh. Mundohuni ta mbani, dhe do ta humbni.

Të mos bësh asgjë është më mirë sesa të jesh i zënë duke bërë asgjë.

Pata e dëborës nuk ka nevojë të lahet për t’u bërë e bardhë. As nuk ke nevojë të bësh asgjë përveç të jesh vetvetja.

Uji është gjëja më e butë, megjithatë mund të depërtojë në male dhe tokë. Kjo tregon qartë parimin se butësia e kapërcen fortësinë.

Nëse nuk e ndryshoni drejtimin, mund të përfundoni atje ku jeni nisur.

Njeriu i mençur është ai që, e di, atë që nuk e di.

Dituria është një thesar, por praktika është çelësi i saj.

Për të kuptuar kufizimin e gjërave, dëshirojini ato.

Arrini gjëra por mos u mburrni, arrini pa shfaqje, përmbushni pa arrogancë, përmbushni pa i marrë askujt, përmbushni pa detyruar askënd.

Në një mendje që është akoma e patrazuar i gjithë universi i dorëzohet.

Unë kam vetëm tre gjëra për të mësuar: thjeshtësinë, durimin, dhembshurinë. Këto tre janë thesaret tuaja më të mëdha.

Ndaloni së larguari dhe do të arrini. Ndaloni së kërkuari dhe do të gjeni. Ndaloni së ikuri dhe do të gjendeni.

E ardhmja juaj pozitive fillon në këtë moment. Gjithçka që keni është tani. Çdo objektiv është i mundur nga këtu.

Ai që njeh të tjerët është i mençur; ai që e njeh veten është i ndritur.

Nuk ka rrezik më të madh sesa të nënvlerësoni kundërshtarin tuaj.

Ai që kontrollon të tjerët mund të jetë i fuqishëm, por ai që ka zotëruar veten është akoma më i fortë.

Për shkak të një dashurie të madhe, dikush është i guximshëm.

Sapo të keni arritur një mendim, qeshni me të.

Të përpiqesh të kuptosh është si të kullosh ujët me baltë. Ki durim të presësh! Qëndro i qetë dhe lejo që balta të pastrohet.

Arsyeja pse universi është i përjetshëm është se ai nuk jeton për vete; u jep jetë të tjerëve ndërsa transformohet.

Nëse korrigjoni mendjen tuaj, pjesa tjetër e jetës suaj do të shkojë në vend.

Ata që rrjedhin ndërsa jeta rrjedh e dinë se nuk kanë nevojë për forcë tjetër.

Shëndeti është zotërimi më i madh. Përmbajtja është thesari më i madh. Besimi është miku më i madh.

Dashuria është një vendim – jo një emocion!