“Kur babai ka ngrënë shumë kripë gjatë jetës së tij, atëherë djali i tij do të ketë një…”/ Thëniet më të Bukura Vietnameze

©Wikimedia Commons

Urtësia e popullit Vietnamez është trashëguar në breza. Fjalët e tyre të mençura kanë një thellësi të tillë mendimi saqë e kanë kaluar testin e kohës duke mbetur kështu përherë aktuale.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë, ne kemi sjellë një koleksion me thëniet me të bukura të popullit Vietnamez. Në përfundim të leximit, mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo vlerësove më së shumti.

Kur babai ka ngrënë shumë kripë gjatë jetës së tij, atëherë djali i tij do të ketë një etje të madhe.

Gjethet e mira mbrojnë gjethet e zverdhura.

Jeta është një ndalesë e përkohshme, vdekja është udhëtimi për në shtëpi.

Të gjithë kemi farat e dashurisë brenda nesh. Ne mund ta zhvillojmë këtë burim të mrekullueshëm energjie, duke ushqyer dashurinë e pakushtëzuar që nuk pret asgjë në këmbim.

Një krimb mund të prishë të gjithë supën e gatimit.

Bëhu vetvetja. Jeta është e çmuar ashtu siç është. Të gjithë elementët për lumturinë tuaj janë tashmë këtu. Nuk ka nevojë të vraponi, të përpiqeni, të kërkoni ose të luftoni. Vetëm Ji.

Gjuha e njeriut është më helmuese se pickimi i bletës.

Ne e rrethojmë me gardh pemën që na jep fruta.

Kur pema bie, çdo fëmijë mund të ngjitet në të.

Nëse dëshiron të mbledhësh shumë dije, bëj sikur je injorant.

Burrat bëjnë para; paratë nuk bëjnë burra.

Është më mirë të hani ushqim të kripur dhe të flisni të vërtetën sesa të hani të ëmbël dhe të thoni gënjeshtra.

Pemët e reja të bambusë janë të lehta për tu përkulur.

Nëse mendoni se paqja dhe lumturia janë diku tjetër dhe vraponi pas tyre, nuk do të arrini kurrë.

Për shkak se vemja ekziston, ekziston edhe një zog për ta ngrënë atë.

Mos e refuzoni orizin e ftohtë; uria ju ndihmon të hani edhe ushqimin që ka shkuar keq.

Më mirë shërbëtor i një njeriu të mençur sesa zot i një idioti.

Qeni do të sulmojë gjithmonë atë me pantallona të grisura.

Kur dhimbja ka kaluar, njeriu harron ilaçin.

Një ditë udhëtimi do të sjellë një shportë mësimi.

Buka e ngrënë harrohet shpejt.

Zogu që shpëton nga kafazi i tij nuk dëshiron të kthehet më.

Ju duhet të doni në atë mënyrë që personi që doni të ndihet i lirë.

Merr një kumbull, kthe një pjeshkë.

T’i japësh vetëm një thërrime të uriturit vlen më shumë sesa t’i japësh drekë të ngopurit.

Ushqimet e vjedhura janë më të mirat.

Sado e mprehtë të jetë, thika nuk do ta presë kurrë dorezën e saj.

Kur hani fruta, mbani mend se kush e mbolli pemën; kur pini ujë të pastër, mbani mend se kush e gërmoi pusin.

Ecni sikur po puthni Tokën me këmbët tuaja.

Aty ku jeta është e rraskapitur. Vdekja vjen.

Rehatia është më e mirë se krenaria.

I ngopur, ai u ankua për peshkun dhe orizin.

Kur një mace vjedh një copë mish, ne e ndjekim atë. Por kur një tigër merr një derr, ne shikojmë me sy hapur dhe nuk themi asgjë.

Të pasurit bëhen të shurdhër dhe të fuqishmit të verbër.

Njeriu i arsimuar i paraprin bujkut. Por kur orizi fillon të mbarojë, është fermeri ai që vjen i pari.

Njeriu është lulja e tokës.

Një emër i mirë është më i mirë se zakonet e mira.

Buallit të lidhur me zinxhirë nuk i pëlqen kullotja.

Nëse dëshironi të udhëtoni shpejt, përdorni rrugët e vjetra.

Një copë ushqim kur jeni të uritur është e barabartë me një kuti të madhe ushqimi kur jeni të ngopur.

Kur macja është larg, miu ulet në fronin e tij.

Mos harroni kurrë përfitimet e bëra, pavarësisht sa të vogla.

Goja i lutet Perëndisë, por zemra është plot me të liga.

Ndonjëherë gëzimi juaj është burimi i buzëqeshjes suaj, por ndonjëherë buzëqeshja juaj mund të jetë burimi i gëzimit tuaj.

Meqenëse je gjallë, gjithçka është e mundur.

Për të korrur një fitim në dhjetë vjet, mbillni pemë. Për të korrur një kthim në 100, edukoni njerëzit.

Në pellg ka një peshk dhe në breg ka një peshkatar.

Varka ndjek timonin, gruaja ndjek burrin e saj,

Gratë janë si pikat e shiut: disa bien në pallate, të tjera në fusha me oriz.

Fatkeqësia është nëna e mençurisë.

Ju nuk mund të merrni frymë nga hunda e një njeriu tjetër.

Kur shikoni thellë në zemërimin tuaj, do të shihni se personi që e quani armikun tuaj po vuan gjithashtu. Sapo e shihni këtë, kapaciteti për t’i pranuar dhe për të pasur dhembshuri për ta është aty.

Më mirë të vdesësh sesa të jetosh me një reputacion të keq.

Dhurata më e çmuar që mund t’i ofrojmë kujtdo është vëmendja jonë.

Mos u mburr se ke bërë dashuri me një grua që ka më shumë të dashur se ti.

Fjalët e bukura janë falas, ndaj zgjidhni ato që kënaqin veshët e tjetrit.

Nuk mund të vrasësh zakonin e dikujt.

Urrejtja dhe frika na verbon. Nuk e shohim më njëri-tjetrin. Ne shohim vetëm fytyrat e përbindëshave dhe kjo na jep kurajë të shkatërrojmë njëri-tjetrin.

Njerëzit thonë se koha kalon; koha thotë se njerëzit kalojnë.

Vetëm momenti i tanishëm përmban jetë.