“Kur nuk kisha asgjë për të humbur, kisha gjithçka. Kur pushova së qeni ajo që jam, e gjeta…”/ Thëniet më të Bukura të Coelhos

©Wikimedica Commons

Do të ishte e tepër t’u flisnim lexuesve tanë për Paulo Coelhon.

Ne duam që ju të hidheni direkt e në kënaqësinë e të lexuarit të kësaj përmbledhjeje të thënieve më të bukura të tij.

Ne presim nga ty megjithatë, ashtu siç e kërkon tradita, të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Kur nuk kisha asgjë për të humbur, kisha gjithçka. Kur pushova së qeni ajo që jam, e gjeta veten.

Dhe, kur doni diçka, i gjithë universi komploton për t’ju ndihmuar ta arrini atë.

Mundësia për të realizuar një ëndërr e bën jetën interesante.

Kur duam, ne gjithmonë përpiqemi të bëhemi më të mirë se sa jemi. Kur përpiqemi të bëhemi më të mirë se sa jemi, gjithçka përreth nesh bëhet më e mirë gjithashtu.

Dikush është i dashur sepse dikush është i dashur. Asnjë arsye nuk është e nevojshme për të dashur.

Ekziston vetëm një gjë që e bën të pamundur realizimin e një ëndrre: frika e dështimit.

Pra, të dua sepse i gjithë universi komplotoi për të më ndihmuar të të gjeja.

Sekreti i jetës, megjithatë, është të biesh shtatë herë dhe të ngrihesh tetë herë.

Pritja është e dhimbshme. Të harrosh është e dhimbshme. Por të mos dish se çfarë të bësh është vuajtja më e keqe.

Gjërat e thjeshta janë gjithashtu gjërat më të jashtëzakonshme, dhe vetëm të mençurit mund t’i shohin ato.

Nëse dhimbja duhet të vijë, le të vijë shpejt. Sepse kam një jetë për të jetuar, dhe kam nevojë ta jetoj atë në mënyrën më të mirë të mundshme. Nëse ai duhet të bëjë një zgjedhje, le ta bëjë atë tani. Atëherë ose do ta pres ose do ta harroj.

Të gjithë duket se kanë një ide të qartë sesi njerëzit e tjerë duhet të udhëheqin jetën e tyre, por asnjë për jetën e tij ose të saj.

Mos harroni se kudo që të jetë zemra juaj, atje do të gjeni thesarin tuaj.

Kur dikush largohet, është sepse dikush tjetër është gati të arrijë.

Dashuria është një forcë e pakontrolluar. Kur përpiqemi ta kontrollojmë, na shkatërron. Kur përpiqemi ta burgosim, na skllavëron. Kur përpiqemi ta kuptojmë, na lë të ndihemi të humbur dhe të hutuar.

Mos e humbni kohën tuaj me shpjegime: njerëzit dëgjojnë vetëm atë që duan të dëgjojnë.

Pavarësisht se çfarë bën, çdo person në tokë luan një rol qendror në historinë e botës. Dhe normalisht ai nuk e di.

Një fëmijë mund t’i mësojë një të rrituri tre gjëra: të jetë i lumtur pa asnjë arsye, të jetë gjithmonë i zënë me diçka dhe të dijë të kërkojë me gjithë fuqinë e tij atë që dëshiron.

Asgjë në botë nuk është kurrë plotësisht e gabuar. Edhe një orë e ndaluar është e saktë dy herë në ditë.

Kur të gjeni rrugën tuaj, nuk duhet të keni frikë. Duhet të kesh guxim të mjaftueshëm për të bërë gabime. Zhgënjimi, humbja dhe dëshpërimi janë mjetet që Zoti përdor për të na treguar rrugën.

Tani që ajo nuk kishte asgjë për të humbur, ajo ishte e lirë.

Lotët janë fjalë që duhen shkruar.

Mos u dorëzoni në frikën tuaj. Nëse e bëni këtë, nuk do të jeni në gjendje të flisni me zemrën tuaj.

Nëse jam vërtet pjesë e ëndrrës suaj, do të ktheheni një ditë.

Dy provat më të vështira në rrugën shpirtërore janë durimi për të pritur momentin e duhur dhe guximi për të mos u zhgënjyer me atë që hasim.

Askush nga ne nuk e di se çfarë mund të ndodhë edhe në minutën tjetër, megjithatë ne vazhdojmë përpara. Sepse ne kemi besim. Sepse ne kemi Besim.

Njerëzit janë të aftë, në çdo kohë të jetës së tyre, të bëjnë atë që ëndërrojnë.

Unë mund të zgjedh ose të jem viktimë e botës ose aventurier në kërkim të thesarit. E gjitha është një pyetje se si e shikoj jetën time.

Njerëzit kurrë nuk mësojnë asgjë duke u thënë, ata duhet ta zbulojnë vetë.

Çdo gjë që ndodh një herë nuk mund të ndodhë përsëri. Por gjithçka që ndodh dy herë me siguri do të ndodhë një herë të tretë.

Ju jeni ajo që besoni se jeni.

Kushdo që ka humbur diçka që mendonte se ishte e tyre përgjithmonë, më në fund arrin të kuptojë se asgjë nuk i përket në të vërtetë.

Askush nuk humbet askënd, sepse askush nuk zotëron askënd. Kjo është përvoja e vërtetë e lirisë: të kesh gjënë më të rëndësishme në botë pa e pasur atë.

Në jetën reale, dashuria duhet të jetë e mundur. Edhe nëse nuk kthehet menjëherë, dashuria mund të mbijetojë vetëm kur ekziston shpresa se do të jeni në gjendje të fitoni personin që dëshironi.

Kushdo që dashuron me shpresën se do të dashurohet në këmbim, po humb kohën e tij.

Sytë tuaj tregojnë forcën e shpirtit tuaj.

Sa shumë më ka munguar, thjesht sepse kisha frikë se mos e humbisja.

Dashuria më e fortë është dashuria që mund të demonstrojë brishtësinë e saj.

Çfarë është një mësues? Unë do t’ju them: nuk është dikush që mëson diçka, por dikush që frymëzon studentin të japë më të mirën e saj në mënyrë që të zbulojë atë që ajo tashmë e di.

Miqtë tanë të vërtetë janë ata që janë me ne kur ndodhin gjërat e mira. Ata na gëzojnë dhe janë të kënaqur me triumfet tona. Miqtë e rremë shfaqen vetëm në kohë të vështira, me fytyrat e tyre të trishtuara dhe mbështetëse, kur, në fakt, vuajtjet tona po shërbejnë për t’i ngushëlluar ata për jetën e tyre të mjerueshme.

Kam mësuar se pritja është pjesa më e vështirë, dhe dua të mësohem me ndjenjën, duke e ditur që ju jeni me mua, edhe kur nuk jeni pranë meje.

Ju kurrë nuk do të jeni në gjendje të shpëtoni nga zemra juaj. Pra, është më mirë të dëgjoni atë që ka për të thënë.

Cila është gënjeshtra më e madhe e botës? … është kjo: që në një pikë të caktuar të jetës sonë, ne humbim kontrollin e asaj që po na ndodh dhe jeta jonë kontrollohet nga fati.

Disa gjëra në jetë thjesht duhen përjetuar – dhe kurrë nuk shpjegohen. Dashuria është një gjë e tillë.

Jeta gjithmonë pret që të ndodhë ndonjë krizë para se të shfaqet në shkëlqimin e saj.

Çdo bekim i injoruar bëhet një mallkim.

Kur përpiqemi të bëhemi më të mirë se sa jemi, gjithçka përreth nesh bëhet gjithashtu më e mirë.

Ji i çmendur! Por mësoni si të jeni të çmendur pa qenë në qendër të vëmendjes. Jini mjaft të guximshëm për të jetuar ndryshe.

Pas maskës së akullit që veshin njerëzit, rreh një zemër zjarri.

Nëse filloni duke premtuar atë që nuk e keni akoma, do të humbisni dëshirën tuaj për të punuar drejt përmbushjes së saj.

Ne pretendojmë të jemi të fortë sepse jemi të dobët.

Intuita është me të vërtetë një zhytje e papritur e shpirtit në rrymën universale të jetës.

Mos lejoni që mendja juaj t’i tregojë zemrës tuaj se çfarë të bëni. Mendja heq dorë lehtë.

Urrejtësit janë admirues të hutuar që nuk mund të kuptojnë pse të gjithë të tjerët ju pëlqejnë.

Mos i dëgjoni komentet dashakeqe të atyre miqve të cilët, duke mos ndërmarrë asnjë rrezik vetë, mund të shohin vetëm dështimet e njerëzve të tjerë.

Në çdo moment të jetës sonë, të gjithë kemi njërën këmbë në një përrallë dhe tjetrën në humnerë.

Ju keni dy zgjedhje, për të kontrolluar mendjen tuaj ose për ta lënë mendjen tuaj t’ju kontrollojë.

Dhe, kur nuk mund të kthehesh prapa, duhet të shqetësohesh vetëm për mënyrën më të mirë për të ecur përpara.

Gjatë gjithë jetës sime, unë e mendoja dashurinë si një lloj skllavërimi vullnetar. Epo, kjo është një gënjeshtër: liria ekziston vetëm kur dashuria është e pranishme. Personi që e jep veten plotësisht, personi që ndihet më i lirë, është personi që do më së shumti me gjithë zemër.

Nëse e doni dikë, duhet të jeni të përgatitur për ta liruar atë.

Të kuptosh fatin e dikujt është detyrimi i vetëm i një personi.

Falni por mos harroni, përndryshe do të lëndoheni përsëri. Falja ndryshon perspektivat. Të harrosh humb mësimin.

Një rënie nga kati i tretë dhemb sa një rënie nga e qindta. Nëse më duhet të bie, le të jetë nga një vend i lartë.

Dashuria nuk është një zakon, një angazhim ose një borxh. Nuk është ajo që këngët romantike na thonë se është – dashuria thjesht është.

Ka vetëm një mënyrë për të mësuar. Është përmes veprimit. Gjithçka që duhet të dini e keni mësuar gjatë udhëtimit tuaj.

Dëshira e thellë, dëshira e vërtetë është dëshira për të qenë pranë dikujt.