“Kur të zgjoheni, lini shtratin tuaj menjëherë pas jush sikur të kishit hedhur një…”/ Thënie nga Mjeshtrit Zen

©shutterstock

Kultura të ndryshme, nga vende të ndryshme, e kontintente të ndryshme, kanë lënë trashëgiminë e tyre mbi artin e të jetuarit.

Njëra prej këtyre traditave, e cila njihiet gjerësisht në katër cepat e botës, është edhe filozofia Zen, e cila mbështetet në parimet e një drejtpeshimi universal, moralit të lartë, dhe vëtpërmbajtjes.

Ne jemi të bindur se do të jetë kënaqësi për lexuesit tanë t’i hedhin një sy këti koleksioni të mbushur me meçurit nga mjeshtrit zen.

E si gjithnjë, në përfundim të leximit, duam prej teje të na thuash cilën prej tyre pëlqeve më së shumti.

Kur të zgjoheni, lini shtratin tuaj menjëherë pas jush sikur të kishit hedhur një palë këpucë të vjetra.

Dil në pension në një orë fikse.

Merrni ushqim në intervale të rregullta. Hani me moderim dhe kurrë deri në pikën e kënaqësisë.

Prisni një mysafir me të njëjtin qëndrim që keni kur jeni vetëm. Kur jeni vetëm, mbani të njëjtin qëndrim që keni në pritjen e mysafirëve.

Në mëngjes para se të visheni, ndizni temjan dhe meditoni.

Kujtoni çfarë thoni, dhe çfarëdo që thoni, praktikojeni.

Kur të vijë mundësia mos e lër të kalojë, por gjithnjë mendo dy herë para se të veprosh.

Mos u pendo për të kaluarën, shiko drejt së ardhmes.

Mbani qëndrimin e patrembur të një heroi dhe zemrën e dashur të një fëmije.

Kur të dilni në pension, flini sikur të keni hyrë në gjumin tuaj të fundit.

Lëri të rrjedhin gjërat ose do të tërheqin zvarrë.

Kur bëni diçka, duhet të zhyteni plotësisht në të, duke mos lënë vend për të menduar.

Jeto duke i lënë gjërat të ndodhin.

Trajtojeni çdo moment si të fundit. Nuk është përgatitje për diçka tjetër.

Pushoni së vlerësuari opinionet tuaja.

Si nektari që mbledh bleta e cila nuk dëmton ose shqetëson ngjyrën dhe aromën e lules; ashtu edhe i mençuri lëviz nëpër botë.

Paqja vjen nga brenda, mos e kërko askund jashtë.

Veproni pa patur pritshmëri.

Mos ndiqni idetë e të tjerëve, por mësoni të dëgjoni zërin brenda vetes.

Përballuni, pranojeni, përfshihuni me të, pastaj lëreni të shkojë.

Ju jeni pikërisht aty ku duhet të jeni.

Dikush humbet gëzimin dhe lumturinë në përpjekjen për t’i poseduar ato.

Të jetosh do të thotë të vuash. Të mos vuash nga asgjë nuk është lumturi.

Kudo që të ndodheni, jini aty plotësisht.

Nëse doni të ndryshoni botën, filloni me personin tjetër që vjen tek ju në nevojë.

Pini çaj ngadalë dhe me nderim, siç toka rrotullohet në boshtin e saj – ngadalë, në mënyrë të barabartë, pa nxituar drejt së ardhmes.

Ne jemi këtu për të zgjuar iluzionin tonë të veçorisë.

Çlirohuni nga ajo lidhja juaj me imazhin e vetvetes.

Lëreni mendjen tuaj të endet në gjërat e pastra dhe të thjeshta.