“Kushdo që mendon të shkojë në shtrat para orës dymbëdhjetë është një…”/ Thëniet më të Bukura të Samuel Johnson

©Wikimedia Commons

Samuel Johnson ishte një poet, leksikograf, dramaturg, eseist, autor, moralist dhe redaktor anglez.

Ai jetoi në shekullin e 18-të dhe shpesh konsiderohet si një nga shkrimtarët më me ndikim në historinë e Anglisë.

Ai konsiderohej me të drejtë si ndër njerëzit më të mirë të letrave në historinë angleze; megjithatë, një nga kontributet e tij më të rëndësishme në gjuhën angleze ishte “A Dictionary of the English Language”, të cilin ai e përpiloi gjatë një periudhe 9-vjeçare dhe konsiderohet si një nga veprat e tij të shquara.

Ne sjellim për ju një thesar citatesh që janë shkëputur nga romanet, librat, esetë, poezitë dhe shkrimet e tij. Lexoni për të eksploruar një përmbledhje të disa prej citimeve më të njohura nga Samuel Johnson.

Kushdo që mendon të shkojë në shtrat para orës dymbëdhjetë është një i poshtër.

Kurioziteti është, në mendjet e mëdha dhe bujare, pasioni i parë dhe i fundit.

Unë e urrej njerëzimin, sepse mendoj se jam një nga më të mirët prej tyre dhe e di sa i keq jam.

Shkrimtari vetëm sa e fillon një libër. Lexuesi e përfundon atë.

Ajo që shkruhet pa mundim në përgjithësi lexohet pa kënaqësi.

Zotëri, kur një njeri është i lodhur nga Londra, ai është i lodhur nga jeta; sepse në Londër ka gjithçka që jeta mund të përballojë.

Urimet e mia për ju, zotëri. Dorëshkrimi juaj është i mirë dhe origjinal; por pjesa që është e mirë nuk është origjinale dhe ajo që është origjinale nuk është e mirë.

Kurioziteti është një nga karakteristikat e përhershme dhe të sigurta të një intelekti të fuqishëm.

Unë kurrë nuk kam dëshirë të bisedoj me një njeri që ka shkruar më shumë se sa ka lexuar.

Patriotizmi është streha e fundit e një të poshtri.

Nuk mund të ketë miqësi pa besim, dhe nuk mund të ketë besim pa integritet.

Pak gjëra janë të pamundura përballë zellit dhe aftësisë. Veprat e mëdha nuk kryhen me forcë, por me këmbëngulje.

Zinxhirët e zakonit janë shumë të brishtë për t’u ndjerë derisa të bëhenshumë të fortë për t’u thyer.

Më mirë të më sulmojnë sesa të mos më vënë re. Sepse gjëja më e keqe që mund t’i bësh një autori është të harrohet për veprat e tij.

Integriteti pa njohuri është i dobët dhe i padobishëm, dhe dija pa integritet është e rrezikshme dhe e tmerrshme.

Është më mirë të vuash gabim sesa ta bësh gabimin, dhe më i lumtur të mashtrohesh ndonjëherë sesa të mos e japësh besimin.

Pothuajse i gjithë absurditeti i sjelljes lind nga imitimi i atyre që nuk mund t’u ngjajmë.

Ferri është i shtruar me qëllime të mira.

Ju e ngrini zërin kur duhet të përforconi argumentin tuaj.

Pjesa më e madhe e kohës së një shkrimtari harxhohet në lexim, për të shkruar: një njeri do të kthejë gjysmën e bibliotekës për të bërë një libër.

Lejoni fëmijët të jenë të lumtur në mënyrën e tyre, për çfarëdo mënyre më të mirë do të gjejnë?

Është e nevojshme të shpresosh… sepse vetë shpresa është lumturi.

Atë që shpresojmë ta bëjmë ndonjëherë me lehtësi, së pari duhet të mësojmë ta bëjmë me zell.

Njohuria është dy llojesh. Ne e dimë vetë një temë, ose e dimë se ku mund të gjejmë informacion për të.

Të mbash sekretin tënd është mençuri, por të presësh që të tjerët ta mbajnë atë është marrëzi.

Asgjë […] nuk do të tentohet kurrë, nëse së pari duhet të kapërcehen të gjitha kundërshtimet e mundshme.

Lexoni mbi kompozimet tuaja dhe kudo që të takoni një pasazh që mendoni se është veçanërisht i mirë, fshijeni atë.

Ky është një nga disavantazhet e verës, e bën njeriun të gabojë fjalët me mendimet.

Distanca ka të njëjtin efekt në mendje si në sy.

Ndërsa pikëllimi është i freskët, çdo përpjekje për të devijuar vetëm acaron. Duhet të prisni derisa të tretet, dhe më pas dëfrimi do të shpërndajë mbetjet e tij.

Njeriu duhet të lexojë ashtu siç e çon prirja; sepse ajo që lexon si detyrë do t’i sjellë pak të mira.

Flakët tona më të ndritshme të gëzimit zakonisht ndizen nga shkëndija të papritura.

Zotëri, unë nuk i numërova gotat tuaja me verë, pse duhet të numëroni gotat e mia të çajit?

Drejtësia është lejimi im të bëj çfarë të dua. Padrejtësia është ajo që më pengon ta bëj këtë.

Dy fuqitë më tërheqëse të një autori janë t’i bëjë gjërat e reja të njohura dhe gjërat e njohura të reja.

Nuk mund të jesh kurrë i mençur nëse nuk e pëlqen leximin.

Gjëja tjetër më e mirë për të ditur diçka është të dish se ku ta gjesh atë.

Një burrë mund të jetë aq shumë nga gjithçka sa të mos jetë asgjë nga asgjë.

Ai që pret të bëjë shumë të mira menjëherë, nuk do të bëjë kurrë asgjë.

Një njeri që përdor shumë fjalë për të shprehur kuptimin e tij është si një gjuajtës i keq, i cili, në vend që të drejtojë një gur të vetëm drejt një objekti, merr një grusht dhe e hedh mbi të me shpresën se njëri mund të godasë.

Është më mirë të jetosh i pasur sesa të vdesësh i pasur.

Nëse je kot, mos ji i vetmuar; nëse je i vetmuar mos ji kot.

Burrat më shpesh kërkojnë të kujtohen sesa të informohen.

Dashuria është mençuria e budallait dhe marrëzia e të mençurit.

Fitimi i parave nuk është e gjitha punë e një burri: të kultivosh mirësinë është një pjesë e vlefshme e biznesit të jetës.

Nëse një burrë nuk bën njohje të reja ndërsa përparon në jetë, së shpejti do ta gjejë veten vetëm. Një burrë duhet t’i ruajë vazhdimisht miqësitë e tij.

Ne kurrë nuk bëjmë asgjë me vetëdije për herë të fundit pa trishtim të zemrës.

Qëllimi i vetëm i shkrimit është t’u mundësojë lexuesve ta shijojnë më mirë jetën ose më mirë ta durojnë atë.

Jeta nuk është e gjatë, dhe shumë prej saj nuk duhet të kalojnë në diskutime boshe se si do të shpenzohej.

Përdorimi i duhur i çajit është të argëtojë ata që janë të papunë, të relaksojë ata që studiojnë, dhe të hollojë vaktet e plota të atyre që nuk mund të përdorin stërvitje dhe nuk do të përdorin abstinencën.” (Ese mbi Çajin, 1757.)

Në mënyrë që të gjithë njerëzit të mund të mësohen të thonë të vërtetën, është e nevojshme që të gjithë të mësojnë gjithashtu ta dëgjojnë atë.

Njerëzimi ka një neveri të madhe ndaj punës intelektuale; por edhe duke supozuar se dija është lehtësisht e arritshme, më shumë njerëz do të kënaqeshin të ishin injorantë sesa do të duhej edhe pak mundim për ta përvetësuar atë.