“Kushdo që mundi të ngrihet para agimit treqind e gjashtëdhjetë ditë në vit arriti të pasurojë…”/ Thëniet më të Bukura të Gladwell

©The Times

Malcolm Timothy Gladwell CM (lindur më 3 shtator 1963) është një gazetar, autor dhe folës publik kanadez me origjinë angleze.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Gladwell.

Kushdo që mundi të ngrihet para agimit treqind e gjashtëdhjetë ditë në vit arriti të pasurojë familjen e tij.

Praktika nuk është gjëja që bëni kur jeni mirë. Është gjëja që bëni që ju bën të mirë.

Ne mësojmë me shembull dhe me përvojë të drejtpërdrejtë, sepse ekzistojnë kufizime reale për përshtatshmërinë e udhëzimeve verbale.

Mos u varni nga parajsa për ushqim, por nga duart tuaja që mbajnë peshat.

Në jetë, shumica prej nesh janë shumë të aftë për të shtypur veprimet. Gjithçka që duhet të bëjë mësuesi i improvizimit është ta përmbysë këtë aftësi dhe ai krijon improvizues shumë ‘të talentuar’. Improvizuesit e këqij bllokojnë veprimin, shpesh me një shkallë të lartë aftësie. Improvizuesit e mirë zhvillojnë veprim.

Për t’u bërë një mjeshtër i madh shahu duket se duhen gjithashtu rreth dhjetë vjet. (Vetëm legjendar Bobby Fischer arriti në atë nivel elitar në më pak se kaq kohë: iu deshën nëntë vjet.) Dhe çfarë janë dhjetë vjet? Epo, është afërsisht sa kohë duhet për të bërë dhjetë mijë orë praktikë të vështirë. Dhjetë mijë orë është numri magjik i madhështisë.

Mënyra e vetme e vërtetë për të dëgjuar është me veshët dhe zemrën tuaj.

Kur marr një vendim të një rëndësie të vogël, gjithmonë e kam parë të dobishme të marr parasysh të gjitha të mirat dhe të këqijat. Megjithatë, në çështjet jetike, si zgjedhja e një bashkëshorti ose një profesioni, vendimi duhet të vijë nga pavetëdija, nga diku brenda nesh. Në vendimet e rëndësishme të jetës personale, ne duhet të udhëhiqemi, mendoj, nga nevojat e thella të brendshme të natyrës sonë.

Disa pretendojnë të jenë të pasur, por nuk kanë asgjë; të tjerët pretendojnë të jenë të varfër, por kanë pasuri të madhe.

Kur flasim për vendimmarrje analitike kundrejt asaj intuitive, asnjëra nuk është e mirë apo e keqe. Ajo që është e keqe është nëse përdorni njërën prej tyre në një rrethanë të papërshtatshme.

Imagjinoni që jeni mjek dhe befas mësoni se do të shihni njëzet pacientë të premten pasdite në vend të njëzet e pesë, ndërkohë që paguheni njësoj. A do të përgjigjeshit duke kaluar më shumë kohë me secilin pacient? Apo thjesht do të largoheshit në gjashtë e gjysmë në vend të shtatë e gjysmë dhe do të hani darkë me fëmijët tuaj?

Ajo që mësohet nga nevoja është në mënyrë të pashmangshme më e fuqishme se mësimi që vjen lehtë.

Këto tre gjëra – autonomia, kompleksiteti dhe lidhja ndërmjet përpjekjes dhe shpërblimit – janë, do të pajtohen shumica e njerëzve, tre cilësitë që puna duhet të ketë nëse do të jetë e kënaqshme.

Janë ata që janë të suksesshëm, me fjalë të tjera, ata që kanë më shumë gjasa t’u jepen llojet e mundësive të veçanta që çojnë drejt suksesit të mëtejshëm. Janë të pasurit ata që marrin lehtësimet më të mëdha tatimore. Janë studentët më të mirë ata që marrin mësimin më të mirë dhe vëmendjen më të madhe. Dhe janë nëntë dhe dhjetë vjeçarët më të mëdhenj ata që marrin më shumë stërvitje dhe praktikë. Suksesi është rezultat i asaj që sociologët pëlqejnë ta quajnë “përparësi akumuluese”.

Nëse punoni mjaftueshëm dhe vlerësoni veten, dhe përdorni mendjen dhe imagjinatën tuaj, ju mund ta formësoni botën sipas dëshirave tuaja.

Çelësi i vendimmarrjes së mirë nuk është njohuria. Është mirëkuptimi. Ne po notojmë në të parën. Kjo e fundit na mungon dëshpërimisht.

Vendimmarrja me të vërtetë e suksesshme mbështetet në një ekuilibër midis të menduarit logjik dhe instinktiv.

Arritja është talent plus përgatitje.

Për të qenë miku më i mirë i dikujt kërkon një investim minimal kohe. Megjithatë, më shumë se kaq, kërkon energji emocionale. Të kujdesesh thellësisht për dikë është rraskapitëse.

Dua t’ju bind se këto lloj shpjegimesh personale të suksesit nuk funksionojnë. Njerëzit nuk ngrihen nga asgjëja…. Vetëm duke pyetur se nga janë ata, ne mund të zbulojmë logjikën prapa kush ka sukses dhe kush jo.

Puna e vështirë është dënim me burg vetëm nëse nuk ka kuptim.

Përshtypjet tona të para krijohen nga përvojat tona dhe mjedisi ynë, që do të thotë se ne mund t’i ndryshojmë përshtypjet tona të para … duke ndryshuar përvojat që përfshijnë ato përshtypje.

Suksesi nuk është një akt i rastësishëm. Ai lind nga një grup rrethanash dhe mundësish të parashikueshme dhe të fuqishme.

Suksesi është një funksion i këmbënguljes, disiplinës dhe vullnetit për të punuar shumë për njëzet e dy minuta për të kuptuar diçka nga e cila shumica e njerëzve do të hiqnin dorë pas tridhjetë sekondash.

Basketbolli është një lojë e ndërlikuar, me shpejtësi të lartë, e mbushur me vendime spontane në disa sekonda. Por ky spontanitet është i mundur vetëm kur të gjithë angazhohen fillimisht në orë praktike shumë të përsëritura dhe të strukturuara – duke përsosur gjuajtjet, driblimet, dhe pasimet dhe vrapimet pa pushim – dhe pranojnë të luajnë një rol të përcaktuar me kujdes në fushë…. Spontaniteti nuk është i rastësishëm.

Vlerat e botës ku ne banojmë dhe njerëzit me të cilët rrethohemi kanë një ndikim të thellë në atë që jemi.

Karakteri nuk është ai që ne mendojmë se është ose, më mirë, ai që duam të jetë. Nuk është një grup i qëndrueshëm, lehtësisht i identifikueshëm i tipareve të lidhura ngushtë, dhe duket kështu vetëm për shkak të një defekti në mënyrën se si është organizuar truri ynë. Karakteri është më shumë se një grup zakonesh, prirjesh dhe interesash, të lidhura lirshëm së bashku dhe të varura, në momente të caktuara, nga rrethanat dhe konteksti.