“Lumturia është si një flutur që, kur e ndjekim, është gjithmonë përtej zotërimit tonë, por…”/ Thëniet më të Bukura të Hawthorne

©Wikimedia Commons

Nathaniel Hawthorne ishte një romancier amerikan, romantik dhe shkrimtar i tregimeve të shkurtra. Veprat e tij shpesh fokusohen në historinë dhe moralin.

Për lexuesit tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të atyre që konsiderohen thëniet më të bukura të Hawthorne.

Një ëndërr e vetme është më e fuqishme se një mijë realitete.

Ne ëndërrojmë në momentet tona të zgjimit dhe ecim në gjumë.

Lumturia është si një flutur që, kur e ndjekim, është gjithmonë përtej zotërimit tonë, por, nëse do të ulesh i qetë, mund të bjerë mbi ty.

E lehta për t’u lexuar, e vështira për t’u shkruar..

Asnjë njeri, për një periudhë të konsiderueshme, nuk mund të mbajë një fytyrë për vete dhe një tjetër për turmën, pa u hutuar përfundimisht se cila mund të jetë e vërteta.

Të mos bësh asgjë është mënyra për të qenë asgjë.

Ajo nuk ia kishte njohur peshën derisa ndjeu lirinë.

Nuk mund të duroj të humbas asgjë kaq të çmuar sa dielli i vjeshtës duke qëndruar në shtëpi.

Vdekja duhet të më marrë ndërsa jam në humor.

Dashuria, qoftë e sapolindur apo e ngjallur nga një gjumë vdekjeprurës, duhet të krijojë gjithmonë rreze dielli, duke e mbushur zemrën me aq plot shkëlqim, sa të vërshojë mbi botën e jashtme.

Fjalët – aq të pafajshme dhe të pafuqishme sa janë, sa të qëndrojnë në një fjalor, sa të fuqishme për të mirën dhe të keqen bëhen në duart e atij që di t’i kombinojë.

Ajo nuk mund të merrte më hua nga e ardhmja për të lehtësuar pikëllimin e saj të tanishëm.

Oh, për vitet që nuk kam jetuar, por vetëm kam ëndërruar të jetoj.

Kam qeshur, me hidhërim dhe agoni të zemrës, me kontrastin mes asaj që dukem dhe asaj që jam!

Lërini burrat të dridhen për të fituar dorën e gruas, nëse nuk fitojnë bashkë me të edhe pasionin më të madh të zemrës së saj!

Ajo donte – atë që disa njerëz duan gjatë gjithë jetës – një pikëllim që duhet ta prekë thellë, dhe kështu ta humanizojë dhe ta bëjë të aftë për simpati.

Është merita e natyrës njerëzore që, përveç rasteve kur egoizmi i saj vihet në lojë, ai dashuron më lehtë sesa urren. Urrejtja, me një proces gradual dhe të qetë, madje do të shndërrohet në dashuri, përveç nëse ndryshimi pengohet nga një acarim vazhdimisht i ri i ndjenjës origjinale të armiqësisë.

Çdo individ ka një vend për të mbushur në botë dhe është i rëndësishëm në një farë mënyre, pavarësisht nëse ai zgjedh të jetë i tillë apo jo.

Asnjë verë nuk u kthye më, dhe asnjë verë nuk ishte kurrë njësoj. Kohët ndryshojnë dhe njerëzit ndryshojnë; dhe nëse zemrat tona nuk ndryshojnë aq shpejt, aq më keq për ne.

Bëj çdo gjë, veçse të shtrihesh dhe të vdesësh!

Lumturia nuk gjendet në gjërat që zotëron, por në ato që ke guximin të lëshosh…

A nuk do të shpëtojmë kurrë nga kjo e kaluar? … Shtrihet mbi të tashmen si trupi i vdekur i një gjiganti.

Krijuesi ynë nuk do të kishte bërë kurrë ditë kaq të bukura dhe do të na kishte dhënë zemrat e thella për t’i shijuar ato, mbi dhe përtej çdo mendimi, nëse nuk do të ishim të destinuar të ishim të pavdekshëm.

Dhe atje u ula, shumë kohë më parë, duke pritur që bota të më njihte.

Ka shumë gjëra në këtë botë për të cilat një fëmijë nuk duhet të pyesë.

Hidhërimi që rrinte i ftohtë në zemrën e nënës së saj… e shndërroi atë në një varr.

Kur një turmë e pamësuar përpiqet të shohë me sytë e saj, është jashtëzakonisht e prirur të mashtrohet.

Ajo derdhi muzikën e lëngshme të zërit të saj për të shuar etjen e shpirtit të tij.

Drita e hënës është skulpturë.

E këndshme është një ditë dimri me shi, brenda dyerve! Studimi më i mirë për një ditë të tillë, ose argëtimi më i mirë, – quani si të doni – është një libër udhëtimesh, që përshkruan skena më të ndryshme nga ajo e zymta.

Nuk gjej asgjë aq të veçantë për jetën, sa që çdo gjë të duket se humbet thelbin e saj në momentin kur njeriu përballet me të.

Në këtë vend republikan, mes valëve të luhatshme të jetës sonë shoqërore, dikush është gjithmonë në pikën e mbytjes.

Një buzëqeshje e detyruar është më e shëmtuar se një vrenjtur.

Jeta është e përbërë nga mermeri dhe balta.

Ne ndonjëherë e përgëzojmë veten në momentin e zgjimit nga një ëndërr e trazuar: mund të jetë kështu në momentin pas vdekjes.

Libri, nëse do të shihje diçka në të, kërkon të lexohet në atmosferën e kthjellët, kafe dhe muzg në të cilin është shkruar; nëse hapet në rrezet e diellit, është e përshtatshme të duket jashtëzakonisht si një vëllim faqesh bosh.

A është një fakt – apo e kam ëndërruar – që, me anë të elektricitetit, bota e materies është bërë një nerv i madh, që vibron mijëra milje në një moment kohe pa frymë?

Duke mos e besuar askënd si mikun e tij, ai nuk mundi ta njihte armikun e tij kur ky i fundit u shfaq në të vërtetë.

Qoftë mëkat apo jo, e urrej njeriun!

Jeta, brenda dyerve, ka pak perspektiva më të këndshme se sa një tavolinë mëngjesi e rregulluar mirë dhe e përgatitur mirë.

Për njeriun e pavërtetë, i gjithë universi është i rremë – ai është i paprekshëm – ai zvogëlohet në asgjë në dorën e tij.