“Matja më e saktë e ndershmërisë së një njeriu nuk është deklarata e tatimit mbi të ardhurat…”/ Thëniet më të Bukura të Clark

©Wikimedia commons

Sir Arthur Charles Clarke ishte një shkrimtar i shkrimtar shkencor, futurist, shpikës, eksplorues nënujor dhe prezantues i serive televizive.

Ai bashkë-shkroi skenarin për filmin e vitit 1968 2001: A Space Odyssey, një nga filmat më me ndikim të të gjitha kohërave.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të kësaj mendjeje gjeniale.

Matja më e saktë e ndershmërisë së një njeriu nuk është deklarata e tatimit mbi të ardhurat. Është rregullimi i shigjetës të zeroja në peshoren e tij të banjës.

Ekzistojnë dy mundësi: ose jemi të vetëm në Univers ose nuk jemi. Të dyja janë po aq të tronditëse.

Mënyra e vetme për të zbuluar kufijtë e së mundshmes është t’i kalosh ato paksa në të pamundurën.

Çdo teknologji mjaftueshëm e avancuar nuk dallohet nga mrekullia.

Sa e papërshtatshme ta quash këtë planet “Tokë”, kur është qartësisht “Oqean.

Një nga tragjeditë e mëdha të njerëzimit është se morali është rrëmbyer nga feja. Kështu që tani njerëzit supozojnë se feja dhe morali kanë një lidhje të domosdoshme. Por baza e moralit është vërtet shumë e thjeshtë dhe nuk kërkon fare fe.

Mrekullitë janë thjesht shkencë që ne nuk e kuptojmë ende.

Përkufizimi im i preferuar për një intelektual: “Dikush që është edukuar përtej inteligjencës së tij/saj.

Unë nuk besoj në astrologji; Unë jam një Shigjetar dhe ne jemi skeptikë.

E vërteta, si gjithmonë, do të jetë shumë më e çuditshme.

Në jetën time kam gjetur dy gjëra me vlerë të paçmuar – të mësosh dhe të duash. Asgjë tjetër – as fama, as fuqia, as arritjet për hir të saj – nuk mund të ketë të njëjtën vlerë të qëndrueshme. Sepse kur jeta juaj të ketë mbaruar, nëse mund të thoni ‘kam mësuar’ dhe ‘kam dashur’, do të jeni gjithashtu në gjendje të thoni ‘Kam qenë i lumtur’.

Për më tepër, ata kishin bërë hapin e parë drejt miqësisë së vërtetë. Ata kishin shkëmbyer dobësi.

Ka mundësi që roli ynë në këtë planetnuk është të adhurosh Zotin, por ta krijosh atë.

Ishte shenja e një barbari të shkatërronte diçka që nuk mund ta kuptonte.

Unë jam optimist. Kushdo që është i interesuar për të ardhmen duhet të jetë përndryshe ai thjesht do të qëllonte veten.

Sa më të mrekullueshme të ishin mjetet e komunikimit, aq më e parëndësishme, e çuditshme ose dëshpëruese dukej përmbajtja e tyre.

Një besim që nuk mund t’i mbijetojë përplasjes me të vërtetën nuk vlen për shumë keqardhje.

Duhet të jetë e mrekullueshme të jesh shtatëmbëdhjetë vjeç dhe të dish gjithçka.

Tani jam ekspert shkencor; kjo do të thotë se nuk di asgjë për absolutisht gjithçka.

Çdo ide revolucionare duket se ngjall tre faza reagimi. Ato mund të përmblidhen me frazat: (1) Është krejtësisht e pamundur. (2) Është e mundur, por nuk ia vlen të bëhet. (3) Unë thashë se ishte një ide e mirë gjatë gjithë kohës.

Unë nuk do të kem frikë sepse kuptoj … Dhe të kuptuarit është lumturi.

Të gjitha planet njerëzore [i nënshtrohen] rishikimeve të pamëshirshme nga Natyra, ose Fati, ose çfarëdo që dikush preferon t’i quajë fuqitë prapa Universit.

Kur një shkencëtar i shquar, por i moshuar thotë se diçka është e mundur, ai ka pothuajse me siguri të drejtë. Kur ai thotë se diçka është e pamundur, ai ka shumë të ngjarë të gabojë.”

Kishte disa gjëra që vetëm koha mund t’i shëronte. Njerëzit e këqij mund të shkatërroheshin, por asgjë nuk mund të bëhej me njerëzit e mirë që ishin zhgënjyer.

Kurrë mos ia atribuoni keqdashjes atë që është thjesht për shkak të paaftësisë.

Por ju lutem mbani mend: kjo është vetëm një vepër fiksioni. E vërteta, si gjithmonë, do të jetë shumë më e çuditshme.

Ndonjëherë kur jam në një librari apo bibliotekë, më pushtojnë të gjitha gjërat që nuk i di. Pastaj më pushton një dëshirë e fuqishme për të lexuar të gjithë librat, një nga një.

Nëse jemi të bazuar në karbon apo në silikon nuk ka ndonjë ndryshim thelbësor; ne duhet të trajtohemi secili me respektin e duhur.

Unë nuk besoj në Zot, por jam shumë i interesuar për të.

Kur dyshon, mos thuaj asgjë dhe vazhdo përpara.

Humori ishte armiku i dëshirës.

Po afrohej me shpejtësi koha kur Toka, si të gjitha nënat, duhet t’u thotë lamtumirën fëmijëve të saj.

Por ai e dinte mjaft mirë se çdo njeri në rrethanat e duhura mund të çhumanizohej nga paniku.

Krijimi i pasurisë sigurisht që nuk është për t’u përbuzur, por në planin afatgjatë, të vetmet aktivitete njerëzore që ia vlen vërtet janë kërkimi i dijes dhe krijimi i së bukurës.

Përmbi kokë, pa asnjë zhurmë, yjet po shuheshin.