“Me dy fjalë mund të përmbledh gjithçka që kam mësuar për jetën, ajo…”/ Thënie më të Bukura të Frost

©Wikiemdia Commons

Robert Lee Frost ishte një poet amerikan.

Vepra e tij u botua fillimisht në Angli para se të botohej në Shtetet e Bashkuara.

I njohur për përshkrimet e tij realiste, duke i përdorur ato për të shqyrtuar tema komplekse shoqërore dhe filozofike.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi vendosur të sjellim një përzgjedhje të thënieve më të bukura të Frost. Ne si gjithmonë, i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Nënës i duhen njëzet vjet për ta bërë burrë djalin e saj, dhe një grua tjetër e bën budalla për njëzet minuta.

Me dy fjalë mund të përmbledh gjithçka që kam mësuar për jetën: ajo vazhdon.

Ne i duam gjërat që duam për atë që janë.

Asnjëherë mos u ngacmoni në heshtje. Asnjëherë mos lejoni që të bëheni viktimë. Mos pranoni përkufizimin e askujt për jetën tuaj; percakto veten.

Një poezi fillon si një gungë në fyt, një ndjenjë e gabuar, një mall për shtëpinë, një dashuri.

Dashuria është një dëshirë e parezistueshme për të qenë e dëshiruar në mënyrë të parezistueshme.

Edukimi është aftësia për të dëgjuar pothuajse gjithçka pa humbur durimin ose vetëbesimin tuaj.

Nëse nuk do të mund të qeshnim, të gjithë do të çmendeshim.

Liria qëndron në të qenit i guximshëm.

Mënyra më e mirë për të dalë është gjithmonë përmes.

Poezia është ajo që humbet në përkthim.

Gjysma e botës është e përbërë nga njerëz që kanë diçka për të thënë dhe nuk munden, dhe gjysma tjetër që nuk kanë asgjë për të thënë dhe vazhdojnë të flasin.

Unë nuk jam mësues, por zgjues.

Asnjëherë mos e hidhni një gardh poshtë derisa të dini pse u vendos.

Më fal budallallëkun tim ashtu siç fal edhe budallallëqet e atyre që mendojnë se flasin me sens.

Nuk jam i hutuar. Unë thjesht jam përzier mirë.

Një diplomat është një burrë që kujton gjithmonë ditëlindjen e një gruaje, por kurrë nuk e mban mend moshën e saj.

Të jesh poet është kusht, jo profesion.

Unë mendoj se është e drejtë e patjetërsueshme e kujtdo që të shkojë në ferr sipas mënyrës së tij.

Pasditja e di atë që mëngjesi nuk dyshoi kurrë.

Poezia është kur një emocion ka gjetur mendimin e tij dhe mendimi ka gjetur fjalë.

Sa gjëra duhet të të ndodhin para se të të ndodhë diçka?

Ka vetëm një gjë më acaruese sesa një grua që mund të gatuajë dhe nuk do, dhe kjo është një grua që nuk mundet të gatuajë dhe do.

Vrapuam sikur do të takonim hënën.

Arsyeja pse shqetësimi vret më shumë njerëz sesa puna është se më shumë njerëz shqetësohen më shumë sesa punojnë.

Diçka që ne po e pengonim na bëri të dobët, derisa e kuptuam se ajo ishte vetvetja.

Juria përbëhet nga dymbëdhjetë persona të zgjedhur për të vendosur se kush ka avokatin më të mirë.

Bota është plot me njerëz të gatshëm, disa të gatshëm për të punuar, të tjerët të gatshëm t’i lejojnë ata.

Para se të ndërtoja një mur, do të pyesja të dija se çfarë po muroja ose murosja jashtë.

Mesi i rrugës është aty ku është vija e bardhë – dhe ky është vendi më i keq për të vozitur.

Nëse nuk jeni të arsimuar në metaforë, nuk jeni të sigurt që të liheni i lirë në botë.

Unë besoj në mësimdhënie, por nuk besoj në të shkuarit në shkollë.

Duke punuar me besnikëri tetë orë në ditë, mund të arrini të bëheni shef dhe të punoni dymbëdhjetë orë në ditë.

Unë jam një shkrimtar i librave në retrospektivë. Unë flas për të kuptuar; Unë jap mësim në mënyrë që të mësoj.

Liberali është një njeri shumë mendjehapur për të marrë anën e tij në një grindje.

Një shoqëri e civilizuar është ajo që toleron ekscentricitetin deri në mendje të shëndoshë të dyshimtë.

Çdo gjë më shumë se e vërteta do të ishte shumë.

Një bankë është një vend ku ata ju japin hua një ombrellë në mot të mirë dhe e kërkojnë atë kur fillon të bjerë shi.

Gardhe të mira bëjnë fqinjë të mirë.

Duhet të duash atë që është e dashur dhe të urresh atë që është e urryer. Duhen tru për të parë ndryshimin.

Çdo poezi është një qëndrim momental kundër konfuzionit të botës.

Nga ajo që jetojmë, vdesim.

Poezia është një mënyrë për të kapur jetën nga fyti.

Arsimi nuk e ndryshon shumë jetën. Thjesht ngre telashet në një plan më të lartë respekti.

Shpresa nuk gjendet në një rrugëdalje, por në një rrugë përmes.

Dukej sikur po vinte një natë me qëllim të errët, dhe jo vetëm një natë, një epokë. Dikush më mirë të ishte i përgatitur për zemërimin …

Të jesh shef kudo është vetmim. Të jesh një shefe femër në një botë kryesisht meshkuj është veçanërisht kështu.

Vetë jeta jonë varet nga gjithçka që përsëritet derisa të përgjigjemi nga brenda.

Jeta duhet të vazhdojë me një ritëm të madh në mënyrë që të thithë çdo sasi të konsiderueshme të të mësuarit.

Toka është vendi i duhur për dashuri. Nuk e di se ku ka të ngjarë të shkojë më mirë.