“Mënyra më e mirë të dalësh me sukses në këtë botë, është të veprosh sipas…”/ Thëniet më të Bukura Islandeze

©shutterstock

Thëniet janë ushqimi i zakonshëm në sofrën që shtrojmë bashkë ndjekësit tanë, ndaj duam të vazhdojmë traditën e bukur, pa u ndalur, me sjelljen e mençurive nga njerëz e popuj.

Për kënaqësinë tuaj, kemi sot një koleksion me thënie islandeze.

Të bindur se do t’i lexoni me endje, presim të na thoni, si gjithnjë, cilën prej tyre vlerësuar apo pëlqyet më së shumti.

Mos pyet “sa vjeç je”, por “çfarë shëndeti ke.”

Në demokraci shteti dhe qytetari barazohen, janë një dhe kanë një fat, kurse në diktaturë shteti është një vegël e pushtetarëve politikë dhe armik i popullit.

Nëse i vini një çmim të vogël vetes, të jeni të sigurtë se bota nuk do ta rrisë atë.

Mënyra më e mirë të dalësh me sukses në këtë botë, është të veprosh sipas këshillave që u jep të tjerëve.

Nag deti më e madhja pasojë është dielli, nga dielli më e madhja pasojë është shpirti, nga dashuria më e madhja pasojë është vuajtja shpirtërore.

Nuk është e bukur gruaja e bukur, por ajo që na pëlqen.

Kur qesh, të gjithë të shohin, kur qan, asnjë s’të vë re.

Kur vdes një plak, bota ka humbur një biblotekë.

Marinari i mirë njihet në kohë fortune.

Jeta është një shkollë ku janë shumë të pakët ata që marrin nota të mira.

Jetoni bashkë si vëllezër dhe bëni biznes si të panjohur.

Natyra, koha dhe durimi janë tre mjekët e mëdhenj.

Ju lutem, vëreni trurin tuaj në veprim përpara se të filloni të veni gojën në funksionim.

Kam qënë fatkeq në të dy martesat e mia: gruaja e parë është shkurorëzuar nga unë, kurse e dyta, nuk dëshiron ta bëjë këtë.

Këmbana fton për në kishë, por vetë s’shkon kurrë.

Kujdesuni për tokën, dhe ajo do të kujdeset për ju.

Kulmi i marrëzisë është kur babai yt të shpjegon se prejardhjen e ke nga majmuni.

Kur ligji s’është më ligj, shteti s’është më shtet.

Kur linde ti qave, por qeshën të tjerët. Jeto në mënyrë të tillë që, kur të të vijë vdekja, të shkosh i qeshur dhe të tjerët të qajnë për ty.

Fundin e kuletës e fundin e mendjes mos e trego kurrë.

Gjërat që prindërit nuk i kanë mësuar nga përvoja, mund t’i mësojnë nga fëmijët e tyre.

I dituri nuk pranon asgjë të paprovuar.

I maturi në të ngrënë është mjek i vetvetes.

I mençuri nuk i thotë të birit mos gabo, por gabo sa më pak.

Jeta është një gjë e madhe e përbërë prej gjërash të vogla.

Drejtoje drurin sa është i njomë.

Është më e lehtë të zësh miza me mjaltë se me uthull.

Fjalët e njëjta, kanë kuptime të ndryshme, te njerëzit e ndryshëm, te njerëzit e njëjtë, në kohë të ndryshme.

Fjalët gushëlluese të përdorura me vend dhe në çastin e duhur, janë ilaçi më i vjetër i njerëzimit.

Francezët kanë pasion për revolucionin, por apati për ndryshim.

Çdo vit e më tepër nevojitet më pak kohë për të kapërcyer Atlantikun dhe, më shumë kohë për të vajtur në punë.

Dallimi në mes të të mençurve dhe budallenjve nuk qëndron aty, se te mençurit nuk gabojnë., – ata vetëm nuk i përsërisin të njëjtat gabime.

Dashuro për të jetuar dhe urre për të mbijetuar.

Defektet janë si aromat: i ndien vetëm ai që është afër, jo ai që i bart.

Dobësitë e të rriturve varen nga ndërtimi i gabuar i marrdhënieve nënë-fëmijë.

Arsimimi është që ju të mësoni mjaft rreth asaj sesa pak ju dini.

Atyre që ndërtojnë kështjella në ajër, jeta u merr qira të madhe.

Besimi dhe nderimi janë dy shtylla themelore të dashurisë, pa të cilat ajo nuk mund të qëndrojë; sepse pa nderim dahsuria s’ka asnjë vlerë dhe pa besimin dashuria s’është e lumtur.

Besimi i tepruar ndonjëherë mund të jetë marrëzi, mirëpo mosbesimi i tepruar gjithnjë është fatkeqsi.

Bëhu më i mirë nëse nuk bëhesh dot më i ditur.

Çfarë fiton një njeri që fiton botën, por humb shpirtin?!

Ai që me lot i njomë ndjenjat, mund ta ruajë dinjitetin.

Ai që pikturon lulen, nuk pikturon aromën.

Ajo që flitet – i dedikohet momentit aktual. Ajo që shkruhet – i dedikohet ardhmërisë.

Ajo që kërkohet e thuhet në gjuhën zyrtare në vendet diktatoriale, të deklaruara e të maskuara, është aq në kundërshtim me atë që ekziston në të vërtetë, sa që njeriun me ndjenja e shpirt një gjendje e tillë e torturon.

Armët e grave janë: gjuha, thonjtë dhe lotët.