“Ndërsa merrni frymë, duani fort veten. Ndërsa kur nxirrni frymë…”/ Mençuri 24-Karat nga Dalai Lama

Ndërsa merrni frymë, duani fort veten. Ndërsa kur nxirrni frymë, vlerësoni të gjitha Qeniet.

Koha kalon pa pengesa. Kur bëjmë gabime, nuk mund ta kthejmë orën mbrapa dhe të provojmë sërish. Gjithçka që mund të bëjmë është të përdorim mirë të tashmen.

Një zemër e hapur është një mendje e hapur.

Ne kurrë nuk mund të bëjmë paqe në botën e jashtme derisa të bëjmë paqe me veten.

Qëllimi nuk është të jesh më i mirë se një njeri tjetër, por më i mirë se sa vetja jote e mëparshme.

Sy për sy …. Jemi të gjithë të verbër.

Një lugë nuk mund të shijojë ushqimin që mbart. Ashtu si, një budalla nuk mund ta kuptojë mençurinë e një njeriu të ditur nëse ai bashkëpunon me një uratar.

Ka një thënie në Tibet, “tragjedia duhet të përdoret si burim fuqie. Pa marrë parasysh se çfarë lloj vështirësish, sa e dhimbshme është përvoja, nëse humbim shpresën tonë, kjo është fatkeqësia jonë e vërtetë.”

Mos harroni se marrëdhënia më e mirë është ajo në të cilën dashuria juaj për njëri-tjetrin tejkalon nevojën tuaj për njëri-tjetrin.

Çdo ditë, mendoni ndërsa zgjoheni, sot jam me fat që jam gjallë, kam një jetë të çmuar njerëzore, nuk do ta humbas. Unë do të përdor të gjitha energjitë e mia për të përmirësuar veten time, për të zgjeruar zemrën time me të tjerët; për të arritur përndritje për të mirën e të gjitha qenieve. Do të kem mendime të mira ndaj të tjerëve, nuk do të zemërohem ose nuk do të mendoj keq për të tjerët. Unë do të përfitoj nga tjerët sa më shumë që mundem.

Rrënjët e të gjithë mirësisë qëndrojnë në tokën e vlerësimit.

Heshtja ndonjëherë është përgjigja më e mirë.

Heroi i vërtetë është ai që fiton kundër zemërimit dhe urrejtjes së tij.

Në luftën tonë për liri, e vërteta është arma e vetme që kemi.

Dijini mirë rregullat, kështu që mund t’i thyeni ato në mënyrë efektive.

Dashuria dhe dhembshuria janë gjëra të domosdoshme, jo luks. Pa ta, njerëzimi nuk mund të mbijetojë.

Zgjidh të jesh optimist, ndihesh më mirë.

Të mbetemi indiferentë ndaj sfidave me të cilat përballemi nuk na bën të sigurtë. Nëse qëllimi është fisnik, pavarësisht nëse realizohet brenda jetës tonë, është kryesisht e parëndësishme. Ajo që ne duhet të bëjmë është të përpiqemi dhe të këmbëngulim dhe të mos dorëzohemi kurrë.

Qëllimi ynë kryesor në këtë jetë është të ndihmojmë të tjerët. Dhe nëse nuk mund t’i ndihmoni, të paktën mos i lëndoni ata.

Nëse një problem mund të ndreqet, nëse një situatë është e tillë që mund të bëni diçka për të, atëherë nuk ka nevojë të shqetësoheni. Nëse nuk është i rregullueshëm, atëherë nuk të ndihmon të shqetësohesh. Nuk ka asnjë dobi për t’u shqetësuar.

Burimi i fundit i lumturisë nuk është paraja dhe pushteti, por zemra e pastër.

Kjo është feja ime e thjeshtë. Nuk ka nevojë për tempuj. Nuk ka nevojë për filozofi të komplikuar. Mendja juaj, zemra juaj është tempulli. Filozofia jote është thjesht mirësia.

Gjykoni suksesin tuaj me atë që duhet të jepni për ta marrë atë.

Është shumë e rrallë ose pothuajse e pamundur që një ngjarje të jetë negative nga të gjitha këndvështrimet.

Jepini atyre që doni krahë për të fluturuar, rrënjët për t’u kthyer dhe arsyet për të qëndruar.