“Ndoshta objektivi në ditët e sotme nuk është të zbulojmë se çfarë jemi, por të…”/ Thëniet më të Bukura të Foucault

©Wikimedia Commons

Michel Foucault (1926-1984) ishte një filozof dhe historian francez i shekullit të 20-të, i cili e kaloi karrierën e tij duke kritikuar papushim fuqinë e shtetit modern kapitalist borgjez, duke përfshirë policinë, gjykatat, burgjet, mjekët dhe psikiatërt e tij.

Megjithëse ai e kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në biblioteka dhe salla seminaresh, ai ishte një figurë e përkushtuar revolucionare, e cila u njoh me popullaritet të madh në qarqet elitare intelektuale pariziane (Jean Paul Sartre e admironte thellësisht) ai ende gëzon një numër të madh ndjekësish mes të rinjve që studiojnë në universitet. në cepat e ndryshëm të botës.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Foucoult, dhe në përfundim të leximit presim të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë vlerësove apo pëlqeve më së shumti.

Ndoshta objektivi në ditët e sotme nuk është të zbulojmë se çfarë jemi, por të refuzojmë atë që jemi.

Njerëzit e dinë se çfarë bëjnë; shpesh ata e dinë pse bëjnë atë që bëjnë; por ajo që ata nuk dinë është çfarë bën ajo që bëjnë.

Nuk mendoj se është e nevojshme të di saktësisht se çfarë jam. Interesi kryesor në jetë dhe në punë është të bëheni dikush tjetër që nuk keni qenë në fillim.

Ku ka pushtet, ka rezistencë.

Unë nuk jam profet. Puna ime është të bëj dritare aty ku dikur kishte mure.

Dija nuk është për të ditur: dija është për të hequr të panevojshmet.

Nuk shkruaj një libër që të jetë fjala e fundit; Unë shkruaj një libër që të jenë të mundur libra të tjerë, jo domosdoshmërisht të shkruar nga unë.

Kundërshtari strategjik është fashizmi… fashizmi në të gjithë ne, në kokën tonë dhe në sjelljen tonë të përditshme, fashizmi që na bën të duam pushtetin, të dëshirojmë pikërisht atë që na dominon dhe na shfrytëzon.

Shkollat ​​shërbejnë të njëjtat funksione sociale si burgjet dhe institucionet mendore – për të përcaktuar, klasifikuar, kontrolluar dhe rregulluar njerëzit.

‘Iluminizmi’, i cili zbuloi liritë, shpiku edhe disiplinat.

Mos pyet kush jam dhe mos më kërko të mbetem i njëjti.

Nuk ka marrëdhënie pushteti pa konstituimin korrelativ të një fushe dijeje, as ndonjë njohuri që nuk presupozon dhe nuk përbën në të njëjtën kohë marrëdhënie pushteti.

Por fajtori është vetëm një nga objektivat e dënimit. Sepse dënimi u drejtohet mbi të gjitha të tjerëve, pra ndaj të gjithë fajtorëve potencialë.

Dukja është një kurth.

Drejtësia duhet gjithmonë të vërë në dyshim vetveten, ashtu si shoqëria mund të ekzistojë vetëm me anë të punës që bën për veten dhe institucionet e saj.

Nga ideja që vetja nuk na është dhënë, mendoj se ka vetëm një pasojë praktike: duhet të krijojmë veten si vepër arti.

Vdekja la parajsën e saj të vjetër tragjike dhe u bë thelbi lirik i njeriut: e vërteta e tij e padukshme, sekreti i tij i dukshëm.

Nuk po krijoj një problem nga një pyetje personale; Unë i bëj një pyetje personale mungesën e një problemi.

Ne duhet të jemi aty në lindjen e ideve, në shpërthimin e forcës së tyre nga jashtë: jo në libra që i shprehin ato, por në ngjarje që manifestojnë këtë forcë, në betejat e zhvilluara rreth ideve, pro ose kundër tyre.

Individi është produkt i pushtetit.

Ju mund ta keni vrarë Perëndinë nën peshën e gjithë asaj që keni thënë; por mos e imagjinoni se, me gjithë këto që thoni, do të krijoni një njeri që do të jetojë më gjatë se Ajo.

Pushteti është i tolerueshëm vetëm me kusht që të maskojë një pjesë të konsiderueshme të vetvetes. Suksesi i tij është proporcional me aftësinë për të fshehur mekanizmat e tij.

Gjuha e psikiatrisë është një monolog i arsyes për çmendurinë.

Ne kërkojmë që seksi të flasë të vërtetën […] dhe kërkojmë që ai të na tregojë të vërtetën tonë, ose më mirë, të vërtetën e varrosur thellë të asaj të vërtete për veten tonë, të cilën ne mendojmë se e kemi në vetëdijen tonë të menjëhershme.

Mos më pyesni kush jam dhe mos më kërkoni të mbetem i njëjti: lërjani burokratëve tanë dhe policisë sonë të shohin se letrat tona janë në rregull.

Natyra, duke mbajtur vetëm sekrete të padobishme, i kishte vënë në dorën dhe në syrin e qenieve njerëzore gjërat që ata duhej të dinin.

Mbikëqyrja është e përhershme në efektet e saj, edhe nëse është e ndërprerë në veprimin e saj.

Nuk duhet të mendojmë se duke i thënë po seksit, njeriu i thotë jo pushtetit.

Gjykata është burokracia e ligjit. Nëse ju burokratizoni drejtësinë popullore, atëherë i jepni asaj formën e një gjykate.

Në qytetërimet pa anije, ëndrrat thahen, spiunazhi zë vendin e aventurës dhe policia zë vendin e korsarëve.

Çmenduria është ndëshkimi i rremë i një zgjidhjeje të rreme, por me virtytin e saj nxjerr në dritë problemin e vërtetë, i cili më pas mund të zgjidhet vërtet.

Është siguria e plotë që do marrësh dënimin dhe jo spektakli i tmerrshëm i dënimit publik që duhet të dekurajojë krimin.