“Në fillim të injorojnë! Tallen me ty! Pastaj të dalin kundër dhe pastaj…/ Thëniet më të Bukura të Gandhit

©Getty images

Gandhi ishte një nga mendjet më të shkëlqyera të shekullit të kaluar. Ai ishte i njohur për vlerat e tij intelektuale të vetë-disiplinës e paqes. Ne mund të mësojmë shumë rreth botës dhe si ta jetojmë jetën tonë duke lexuar këto thënie frymëzuese për jetën.

Në fillim të injorojnë! Tallen me ty! Pastaj të luftojnë dhe pastaj… ti fiton!

Këtu Gandhi po na thotë sesi rrugëtimi më i rëndësishëm është ai brenda vetes tonë. Siguria dhe vetbesimi, shtysa dhe motivimi për të ecur përpara do të na tradhtojnë nëse presim nga të tjerët, ato duhet të burojnë që të gjitha përbrenda teje. Personi i vetëm tek i cili mund të mbështetesh për planet e tua, je ti!

“Kënaqësia qëndron tek përpjekja dhe jo tek arritja.”

Puna e vështirë është ajo që krijon kënaqësinë dhe i jep shije jetës. Dikush që punon shumë për të merituar një vend pune do të ndjehet më mirë për veten sesa dikush që i është dhuruar ai pozicion. Edhe nëse rezultati përfundimtar nuk është ai që po prisnit, përpjekja është një pjesë e rëndësishme. Punoni shumë, dhe do të jeni të lumtur me veten tuaj.

“Aftësia jonë më e rëndësishme si njerëz nuk është të ndryshojmë botën, por të ndryshojmë veten.”

Ndryshimi fillon brenda vetes. Nëse duam të ndryshojmë botën, duhet të ndryshojmë veten. Kur ne ndryshojmë, bota ndryshon, edhe nëse vetëm pak. Në vend që të përqendrohemi te njerëzit e tjerë në botë, duhet të përqendrohemi te vetja. Kjo perspektivë gjithashtu na jep një shans për t’u bërë më të mirë.

“Një frikacak është i pazoti të dëshmojë dashurinë. Ky është virtyt i guximtarëve.”

Disa njerëz e lidhin rënien në dashuri me të qënit të dobët. Gandhi na tregon në një nga thëniet e tij frymëzuese se e kundërta është e vërtetë. Njerëzit e fortë dhe të guximshëm të botës janë më të aftë të tregojnë dashuri dhe dhembshuri. Qyqarët preferojnë t’i fshehin ato lloj emocionesh.

“Besimi tek njerëzimi nuk duhet humbur. Njerëzimi është si oqeani, nëse në oqean bien disa pika të papastra, nuk do të thotë se oqeani vetë është i papastër.”

Disa njerëz shohin një person ose veprim të tmerrshëm dhe mendojnë se i gjithë njerëzimi është i tillë. Njerëzimi është i madh. Është thelbësore të mbash një qëndrim pozitiv për njerëzimin, edhe përballë një situate negative. Disa njerëz të mirë bëjnë veprimet e duhura gjithashtu.

“Shumë njërez, veçanërisht njërzit budallenj, duan t’ju ndëshkojnë sepse thoni të vërtetën, se jeni të drejtë, se jeni vetvetja. Kurr mos kërkoni falje për këtë sjellje tuajen, për të qenët me vite përpara në kohë. Nëse keni të drejtë dhe e dini këtë gjë, flisni lirshëm.”

Njerëzit nuk duhet të kenë frikë të flasin. Të folurit hapur është ajo që ndihmon në ndryshimin e njerëzimit për mirë. Janë njerëzit që thonë gjëra të pazakonta që na ndihmojnë të ecim përpara si shoqëri.

“Nuk do të jemi kurrë mjaftueshëm të fortë sa të mos kemi fare të keq në mendime, fjalë dhe vepra. Por mirësinë duhet ta kemi si një qëllim, dhe të bëjmë përpjekje të forta për të arritur drejt saj.”

Ekziston një pjesë kafshërore e trurit të njeriut që lejon dhunën. Mund të mos jetë diçka që ne, si shoqëri, apo si një individ, mund ta kapërcejmë. Kur lindin kërkesa të dhunshme, duhet të bëjmë një përpjekje për t’i shtypur ata.

“Mos studioni njeriun në natyrën e tij kafshërore – njeriu që ndjek ligjet e xhunglës – por studioni një njeri në kohën e tij më të lavdishme.”

Ekziston një aspekt parësor ndaj njerëzimit. Ne e shohim atë gjatë gjithë kohës në lajme kur shohim vrasje. Ne gjithashtu e shohim atë në raportet me lajme pornografike. Këto instinkte parësore të njeriut nuk janë gjërat në të cilat duhet të përqendrohemi. Ne duhet të përqendrohemi në momentet e ngritura dhe të evolucionit të njerëzimit. Këto momente të zhvilluara përfshijnë vendime më të larta morale dhe përmbajtje.

“Unë besoj në barazi dhe po ashtu në jetët e secilit. Atypëraty unë besoj se nëse dikush rritet shpirtërisht, e gjithë bota rritet, dhe nëse një njeri bie, ashtu bie edhe bota.”

Njerëzimi është një lloj ekuilibri. Secili individ kontribuon në këtë ekuilibër. Ndërsa një individ mund të mos e zvogëlojë ekuilibrin në mënyrë drastike, ata me siguri luajnë një rol. Ata mund të luajnë një rol të tyrin pozitivisht ose negativisht.

“Mohimi i dhunës është fuqia më e madhe në shërbim të njerëzimit. Është më i fortë se sa armët më të fuqishme të shkatërrimit të prodhuara nga pafajësia e njeriut.”

Forca brutale tregon forcën fizike, por ka diçka më të rëndësishme sesa forca fizike – paqja. Gandhi na thotë këtu se kërkon më shumë fuqi për të qenë jo të dhunshëm. Kjo për shkak se e detyron një person të tregojë vetëkontroll në vend që të veprojë thjesht nga instinkti.

“Unë besoj verbërisht se forca e shpirtit rritet në proporcion me vetë-kontrollin.”

Ekziston një thënie që me moshën vjen mençuria. Ne priremi të bëhemi më të mençur në çdo aspekt ndërsa plakemi. Kjo mençuri i shton shumë vlerë moshës. Njerëzimi duhet të respektojë njerëzit e moshuar për mirëkuptimin dhe forcën e tyre të brendshme.

“Një mënyrë adhurimi dhe një vend adhurimi vjen si një nevojë njerëzore.”

Gandhi duket se e pranon që njerëzit përfitojnë nga feja. Si shoqëri, duket se na afron më shumë. Solidariteti i ndihmon njerëzit të jenë të sjellshëm me njëri-tjetrin. Ai kurrë nuk thotë se një besim i caktuar është përgjigja. Ai thotë se është thelbësore që njerëzit të mblidhen së bashku për të adhuruar.

Jeta është frymëzim. Misioni i saj është të na çojë drejt përsosmërisë, që është njohja e vetes. Nuk duhet të biem kurrë poshtë këtij ideali për shkak të dobësive dhe papërsosmërive tona.

Qëllimi i jetës është të vazhdojmë të përpiqemi për t’u bërë të shkëlqyeshëm, madje edhe të përsosur. Ky është një aspiratë e madhe. Sidoqoftë, ne duhet të vazhdojmë të luftojmë tërë jetën tonë për madhështinë personale. Me gjasë, përsosmërinë nuk do ta arrijmë kurrë, por kjo nuk duhet të na ndalojë të provojmë. Kur ndjejmë se lëkundemi, duhet të rikthehemi dhe të vazhdojmë të punojmë më shumë.

“Mënyra më e mirë për të gjetur veten tuaj është që të humbni veten tuaj në shërbimin e të tjerëve.”

Ju mund të meditoni dhe të integroni gjatë gjithë ditës. Mënyra më e mirë për ta gjetur veten me të vërtetë është të ndihmoni të tjerët. Është e rëndësishme të ndihmoni anëtarët e familjes dhe njerëzit e tjerë në jetën tuaj. Ju gjithashtu duhet të bëni vullnetarë në bamirësi të ndryshme.

“Mund ta shkundësh botën edhe me butësi.”

Shumë njerëz duan të bëjnë një zhurmë në botë. Ne duam të ndihmojmë njerëzit dhe të bëjmë një ndryshim. Shumë njerëz do të bërtasin dhe do të mburren për arritjen e qëllimeve të tyre. Mund të jetë një ide shumë më e mirë për të arritur qëllimin tuaj në heshtje dhe qetësi. Ju ende mund të bëni një ndryshim në qetësi.

“Urre mëkatin, duaje mëkatarin”

Njerëzit do të bëjnë gabime dhe mëkate. Është një pjesë e jetës. Kur dikush kryen një mëkat të tmerrshëm, ne mund të duam ta urrejmë atë person. Kjo frazë është veçanërisht e vërtetë nëse një person kryen një krim kundër jush ose dikujt që e doni. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mos e urreni personin. Ne nuk kemi pse të prancojmë veprimet e tyre, por duhet ta duam personin. Në mënyrë ideale, personi do ta kujtojë këtë falje dhe do të fale edhe vetë.

“Kufiri i vërtetë i çdo shoqërie mund të gjendet në atë se si ajo trajton çdo pjesëtar të saj.”

Të rinjtë, të moshuarit, të sëmurët dhe të varfërit janë pjesë e ndjeshme e popullatës. Sidoqoftë, çdo shoqëri ka këta anëtarë të cenueshëm. Si i trajtojnë njerëzit në komunitet këta njerëz me më me pak fat? Shoqëria është krijuar për të mbështetur njëri-tjetrin dhe është prioritet i saj t’i ndihmojë njerëzit për të pikturuar një imazh të përparësive të tyre.

“E vërteta banon në çdo zemër njerëzore. Dhe secili duhet ta kërkojë atë aty, për t’u udhëhequr nga e vërteta ashtu siç e sheh atë. Por nuk është e drejtë e askujt të detyrojë të tjerët të veprojnë sipas pikëpamjes së tyre për të vërtetën.”

Disa njerëz mendojnë se e vërteta është e njëjtë për çdo qenie njerëzore. Sidoqoftë, të gjithë kemi përvoja unike që na japin një perspektivë unike. Realiteti që ne shohim mund të mos jetë i njëjtë me të vërtetën që sheh dikush tjetër. Nuk ka asgjë të keqe me këtë. Ne nuk kemi nevojë ta shtyjmë të vërtetën tonë tek dikush tjetër. Përkundrazi, duhet të respektojmë realitetet e njëri-tjetrit.

“Më mirë do ta shihja rracën njerëzore duke u zhdukur se sa duke e bërë figurën e gruas si objekt të epshit.”

Gandhi e kuptoi që njerëzimi përjeton kërkesa kryesore. Këto nxitje paraqesin pjesë të aspekteve parësore të natyrës njerëzore. Për të lartësuar veten, nuk duhet të bëhemi skllav ndaj këtyre thirrjeve. Ne duhet të jemi në gjendje të përmbahemi rreth gjinisë së kundërt. Ky udhëzim ndihmon në parandalimin e mashtrimit, sulmit dhe aktiviteteve të tjera imorale.

“Dhëmb-për-dhëmbi do t’ia shkulë gjithë gojën botës”

Kur dikush na bën diçka të gabuar, një reagim i njeriut është të hakmerret aty për aty. Sidoqoftë, kjo na çon drejt gjërave të tmerrshme si urrejtja dhe lufta. Në vend që të kërkoni ndëshkim, falni ata që ju bëjnë padrejtësi dhe vazhdoni përpara. Do të jetoni më paqësisht.

“Veprimi shpreh përparësi.”

Qëllimet janë fantastike, por nëse nuk i bëni ato një përparësi kryesore, nuk do t’i realizoni ato. Pra, vendosni qëllimet tuaja, atëherë provoni qëllimin tuaj duke i dhënë përparësi dhe, në fund, do t’i arrini ato.

Bota mund të jetë një vend i frikshëm, kaotik. Këto citate frymëzuese për jetën nga Gandhi na ndihmojnë t’i bëjmë gjërat në perspektivë. Kur punojmë shumë për të qenë personi më i mirë që mund të jemi, ne po bëjmë një ndryshim pozitiv në botë. Njerëz të tjerë do të përpiqen të evoluojnë gjithashtu.