“Në luftë, gjueti dhe dashuri vuani një mijë dhimbje për një…”/ Thëniet më të Bukura Siçiliane

©Wikimedia Commons

Sot kemi mbledhur një koleksion të bukura me thëniet e një prej zonave më të zëshme të Italisë. Ne kemi mbledhur copëzat më të bukura të mençurisë siçiliane të shpërndara anë e kënd.

Si gjithnjë, siç është traditë tashmë, në përfundim të leximit mos harroni të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet apo vlerësuat më së shumti. Ne i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe jemi aty, duke pritur…

Në luftë, gjueti dhe dashuri vuani një mijë dhimbje për një kënaqësi.

Nuk mund të bëhet më errët se mesnata.

Ata që largohen nga zona e tyre e rehatisë kanë sukses.

Respekti matet, kush ua jep të tjerëve, do të respektohet.

Mësojmë duke qëndruar mbi supet e të mençurve.

Kudo që bie, gomari ngrihet në këmbë.

Kush fillon shumë gjëra, nuk përfundon asgjë.

Dardha kur piqet bie vetvetiu.

Askush nuk tërhiqet nga dikush që nuk i ngjan.

Ata që shkaktojnë dëm të parët, mund të presin dëm më të madh në këmbim.

Sa më shumë të kesh, aq më shumë dëshiron.

Ai që jeton brenda mundësive të tij mund të thuhet se është i pasur.

Kush kërkon, gjen; kushdo që këmbëngul, fiton.

Ai që fsheh atë që bën, bën diçka të keqe.

Kur jeni në Romë, bëni siç bëjnë romakët.

Kush ecën me sakatin, herët a vonë do të fillojë të çalojë.

As moti i mirë dhe as i keqi nuk zgjat përgjithmonë.

Blini me koston e katër dhe shisni me koston e tetë.

Një njeri i pasur është një njeri i zhytur në mendime.

Kush kërkon sherr, gjen sherr.

Kush ha, bën thërrime.

Hani me dëshirë, por pini me moderim.

Goditni ndërsa hekuri është i nxehtë.

Zogu i hershëm e kap krimbin.

Ku ka tym, ka zjarr.

Ka nder edhe mes hajdutëve.

Nëse nuk je mbret, mos bëj ligje të reja.

Ai që blen ka nevojë për njëqind sy, ai që shet ka nevojë për vetëm një.

Fjala më e mirë është ajo që nuk thuhet.

Ai që humb një mik zbret një shkallë.

Mos lavdëro ditën nëse mbrëmja nuk ka kaluar.

Dashuria është si një kollë… e pamundur për t’u fshehur.

Ka dy lloje të fuqishmëve, ata që zotërojnë shumë dhe ata që nuk zotërojnë asgjë.

Inteligjenca është bukuri.

Një stuhi e furishme kalon shpejt.

Nëse djalli ju bën komplimente, ai do shpirtin tuaj.

Ujin, këshillat dhe kripë – mos ua jepni atyre që nuk e kërkojnë.

Të gjithë duan të shkojnë në parajsë, dëshira është për atje, por guximi nuk është.

Vazo e mbushur me ujë, herët a vonë do të thyhet ose do të rrëzohet.

Kur dashuria troket, sigurohuni që të përgjigjeni.

Uria është salca më e mirë.

Një ditë e bukur nuk sjell verën.

Prilli bën lulet dhe bukurinë, por maji merr të gjitha meritat.

Ajo që na duket si një avantazh, shpesh është një shqetësim dhe një dhimbje.

Është çmenduri të kundërshtosh kur nuk mund të fitosh dhe as të bësh kompromis.

Dëshmia e një dëshmitari okular vlen më shumë se sa thashethemet e njëqind.

Nëse duam që gjithçka të mbetet e njëjtë, gjithçka duhet të ndryshojë.

Nëse nuk është dimër në janar, atëherë prisni motin më të keq në shkurt.

Të thuash jo me hir është më mirë sesa të thuash po në mënyrë të vrazhdë.

Askush nuk ka lindur me të mësuar në këtë botë.

Shijojeni dimrin në të njëjtin vend ku keni kaluar verën.

Uji përpara dhe era pas.