“Në moshën 6 vjeçare doja të bëhesha kuzhinier. Në moshën 7 vjeç doja të isha Napoleoni, e që atëherë…”/ Thëniet më të Bukura të Dali

©Wikimedia Commons

Salvador Dali ishte një artist surrealist spanjoll i njohur për aftësinë e tij teknike, përpilimin e saktë dhe imazhet goditëse dhe të çuditshme në punën e tij.

Lexuesit tanë e kanë të njohur sesa personazh jo-konvencional ishte Dali, ndaj për kënaqësinë e tyre kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të tij.

Presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Mos kini frikë nga përsosmëria – nuk do ta arrini kurrë.

Në moshën 6 vjeçare doja të bëhesha kuzhinier. Në moshën 7 vjeç doja të isha Napoleoni. Dhe ambicia ime është rritur vazhdimisht që atëherë.

Një artist i vërtetë nuk është ai që frymëzohet, por ai që frymëzon të tjerët.

Ajo që është e rëndësishme është përhapja e konfuzionit, jo eliminimi i tij.

Surrealizmi është shkatërrues, por ai shkatërron vetëm atë që ai e konsideron si prangë që kufizon vizionin tonë.

Një grua elegante është një grua që ju përbuz dhe nuk ka qime në sqetulla.

Dallimi i vetëm midis meje dhe një të çmenduri është fakti që unë nuk jam i çmendur!

Ka disa ditë kur mendoj se do të vdes nga një mbidozë e kënaqësisë.

Nuk jam i cuditshem. Unë thjesht nuk jam normal.

Termometri i suksesit është thjesht xhelozia e keqpërmbajtjes.

Burri i parë që krahasoi faqet e një gruaje të re me një trëndafil ishte padyshim një poet; i pari që e përsëriti ishte ndoshta një idiot.

Dallimi midis kujtimeve të rreme dhe atyre të vërteta është njësoj si për bizhuteritë: janë gjithmonë ato të rremet që duken më të vërteta, më brilante.

Një ditë do të duhet të pranohet zyrtarisht se ajo që ne e kemi pagëzuar si realitet është një iluzion edhe më i madh se bota e ëndrrave.

Nuk është e nevojshme që publiku të dijë nëse bëj shaka apo jam serioz, ashtu siç nuk është e nevojshme që unë ta di as për veten time.

Gjithçka më alternon, por asgjë nuk më ndryshon.

Pra, vetëm pak nga ajo që mund të ndodhë ndodh.

Ata që nuk duan të imitojnë asgjë, nuk prodhojnë asgjë.

Lërini armiqtë e mi të gllabërojnë njëri -tjetrin.

Ju duhet të krijoni sistematikisht konfuzion, ai e bën krijimtarinë të lirë. Çdo gjë që është kontradiktore krijon jetë.

Njerëzit e duan misterin, dhe kjo është arsyeja pse ata i duan pikturat e mia.

Më jep dy orë në ditë aktivitet, dhe unë do t’i kaloj njëzet e dy të tjerat në ëndrra.

Sekreti i ndikimit tim ka qenë gjithmonë se mbeti i fshehtë.

Vizatimi është ndershmëria e artit. Nuk ka mundësi të mashtroni: ose është mirë ose keq.

Është më mirë të kesh dashur dhe të kesh humbur sesa të bësh dyzet kilogramë lavanderi në javë.

Përgjithmonë do të jemi unë dhe ti.

Arsyeja pse disa portrete nuk duken të vërteta në jetë është se disa njerëz nuk bëjnë asnjë përpjekje për t’u ngjarë fotografive të tyre.

Filloni duke mësuar të vizatoni dhe pikturoni si mjeshtërit e vjetër. Pas kësaj, ju mund të bëni si të doni; te gjithe do të të respektojne

Unë dua të perceptoj dhe kuptoj fuqitë dhe ligjet e fshehura të gjërave, në mënyrë që t’i kem ato në fuqinë time.

Inteligjenca pa ambicie është si një zog pa krahë.

Surrealizmi nuk është një lëvizje. Është një gjendje e fshehtë e mendjes e perceptueshme përmes fuqive të ëndrrës dhe makthit.

Kur jemi në gjumë në këtë botë, jemi zgjuar në një tjetër.

Dallimi midis meje dhe surrealistëve është se unë jam një surrealist.