“Në sezonin e mbjelljes vizitorët vijnë veç e veç ndërsa në kohën e korrjes…”/ Thëniet më të Bukura Aborigjene

©Wikimedia Commons

Ata janë fiset që për shekuj kanë kultivuar një lidhje të shenjtë, brez pas brezi me natyrën, askush më mirë se ata nuk mund të përcjellë mesazhe që lidhen me atë që Toka ka për t’i thënë njeriut.

Për kënaqësinë e lexuesve kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura aborigjene. Në përfundim të leximit mos harro të na thuash cilën prej tyre pëlqeve më së shumti.

Në sezonin e mbjelljes vizitorët vijnë veç e veç dhe në kohën e korrjes vijnë me turma.

Ata që humbën ëndrrën janë të humbur.

Sa më shumë të dini, për aq më pak gjëra keni nevojë.

Përplasja e ideve nxjerr shkëndijën e së vërtetës.

Një punëtor i keq fajëson mjetet e tij.

Silluni mirë me tokën: atë nuk jua dhanë prindërit tuaj, ju është dhënë hua nga fëmijët tuaj. Ne nuk e trashëgojmë Tokën nga paraardhësit tanë, ne e huazojmë atë nga fëmijët tanë.

Mbajini sytë nga dielli dhe nuk do t’i shihni hijet.

Ju nuk mund të zgjoni një person që shtiret sikur është në gjumë.

Një këpucë e bukur shpesh shtrëngon këmbën.

Spiritualiteti ynë është njëshmëri dhe një ndërlidhje me gjithçka që jeton dhe merr frymë, madje edhe me gjithçka që nuk jeton apo nuk merr frymë.

Udhëtar, nuk ka udhë. Udha bëhet duke ecur.

Vakti i një njeriu është helm i një njeriu tjetër.

Të jesh aborigjen nuk është ngjyra e lëkurës tënde apo sa e gjerë është hunda. Është një ndjenjë shpirtërore, një identitet që e njeh në zemrën tënde… Është një ndjenjë unike që është e vështirë për jo-aborigjenët ta kuptojnë plotësisht.

Ne jemi pjesërisht zjarr, dhe pjesërisht ëndërr.

Nëse dëshironi të lini gjurmë në rërë, vishni çizmet e punës.

Jeta e një njeriu është një rreth nga fëmijëria në fëmijëri, dhe kështu është në çdo gjë ku lëviz fuqia.

Unë kam parë se në çdo sipërmarrje të madhe nuk mjafton që një njeri të varet thjesht nga vetja.

Zoti i ndihmon ata që ndihmojnë veten e tyre.

Humbni durimin dhe humbisni një mik: gënjeni dhe humbisni veten.

Kudo është qendra e botës.

Çdo kafshë di më shumë se ju.

Sa më e madhe të jetë kapela, aq më e vogël është prona.

Një popull pa histori është si era në barin e buallit.

Një herë kafshuar dy herë i turpëruar.

Miqësia mes dy personave varet nga durimi i njërit.

Njerëzimi nuk e ka thurur rrjetën e jetës. Ne jemi vetëm një fije brenda saj. Çfarëdo që i bëjmë rrjetës, ia bëjmë vetes.

Kur tregojmë respektin tonë për gjallesat e tjera, ata përgjigjen me respekt për ne.

Merrni vetëm atë që ju nevojitet dhe lëreni tokën ashtu siç e gjetët.

Të gjitha bimët janë vëllezërit dhe motrat tona. Ata flasin me ne dhe nëse u vëmë veshin, mund t’i dëgjojmë.

Ne e kultivuam tokën tonë, por në një mënyrë ndryshe nga njeriu i bardhë. Ne u përpoqëm të jetonim me tokën; dukej se jetonin me të. Më kanë mësuar të ruaj, të mos shkatërroj kurrë.

Kërkoni mençuri, jo njohuri. Dituria është e së kaluarës, Urtësia është e së ardhmes.

Një zog bën folenë e tij pak nga pak.

Një ndërgjegje e mirë është një jastëk i butë.

Nëse nuk shihni arsye për të falënderuar, faji qëndron tek ju.

Për ne, shëndeti është shumë më tepër sesa thjesht të mos sëmuremi. Ka të bëjë me gjetjen e një ekuilibri midis shëndetit fizik, mendor, emocional, kulturor dhe shpirtëror. Shëndeti dhe shërimi janë të ndërthurura, që do të thotë se njëri nuk mund të ndahet nga tjetri.

Qeni nuk duhet të vjedhë nga qeni.

Një zog në dorë vlen sa dy në shkurre.

Asnjë nuk është aq i shurdhër sa ata që nuk duan të dëgjojnë.

Një komb, një popull, një fat.

Një burrë njihet nga miqtë e tij.

Bamirësia fillon në shtëpi.

Ai që qesh i fundit, qesh më gjatë.

Fjalët e zemëruara ndezin zjarrin si erë.

Të jesh ndryshe është e lehtë. Të bësh diçka më të mirë se të tjerët është e vështirë.

Distanca e bën zemrën të rritet.

Ku ka vullnet ka mënyrë.

Urrejtja është e verbër si dashuria.

Është më mirë të mposhtësh në parime sesa të fitosh me gënjeshtra.

Sa të ketë jetë do të ketë shpresë.