“Ne të gjithë jemi udhëtar në shkretëtirën e kësaj bote, dhe më e mira që mund të gjejmë…”/ Thëniet më të Bukura të Stevenson

©Wikimedia Commons

Robert Louis Stevenson ishte një romancier, eseist, poet dhe shkrimtar skocez.

Ai është më i njohur për veprat si Treasure Island, Rasti i çuditshëm i Dr Jekyll dhe Mr Hyde, dhe Kopshti i Fëmijëve i Vargjeve.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi përzgjedhur disa prej thënieve më të bukura të tij. Në përfundim të leximit, ashtu siç është traditë, presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Ne të gjithë jemi udhëtar në shkretëtirën e kësaj bote, dhe më e mira që mund të gjejmë në udhëtimet tona është një mik i ndershëm.

Mos gjykoni çdo ditë nga të korrat që korrni, por nga farat që mbillni.

Udhëtoj jo për të shkuar diku, por vetëm për të shkuar. Unë udhëtoj për hir të udhëtimit. Çështja e madhe është të lëvizësh.

Jeta nuk është çështje e mbajtjes së letrave të mira, por e lojës së mirë me një dorë të dobët.

Mbaja gjithmonë dy libra në xhep, një për të lexuar, një për të shkruar.

Nuk ka asnjë detyrë që ne e nënvlerësojmë aq sa detyra për të qenë të lumtur. Duke qenë të lumtur ne mbjellim përfitime anonime në botë.

Mbani frikën tuaj për veten tuaj, por ndani guximin tuaj me të tjerët.

Për sa kohë që duam ne shërbejmë; përderisa ne jemi të dashur nga të tjerët, unë thuajse do të thosha se ne jemi të domosdoshëm; dhe asnjë njeri nuk është i padobishëm ndërsa ka një mik.

Nuk ka vende të huaja. Vetëm udhëtari është i huaj.

Gënjeshtrat më mizore shpesh thuhen në heshtje.

Nëse unë jam kreu i mëkatarëve, unë jam gjithashtu kreu i atyre që vuajnë.

Të jemi ajo që jemi dhe të bëhemi ajo që jemi të aftë të bëhemi, është fundi i vetëm i jetës.

Eshtë një gjë të mposhtësh kuriozitetin, tjetër është ta pushtosh atë.

Mund të japësh pa dashur, por kurrë nuk mund të dashurosh pa dhënë.

Zotëri, pa asnjë qëllim për t’ju ofenduar, unë mohoj të drejtën tuaj për të vënë fjalë në gojën time.

Duhet të më lejoni të shkoj në rrugën time të errët.

Vera është poezi në shishe.

Ka dy gjëra nga të cilat njerëzit nuk duhet të lodhen kurrë, mirësia dhe përulësia; ne nuk marrim shumë prej tyre në këtë botë të ashpër mes njerëzve të ftohtë dhe krenarë.

Vështirësia e letërsisë nuk është të shkruash, por të shkruash atë që do të thuash; jo për të prekur lexuesin tuaj, por për të ndikuar tek ai pikërisht ashtu siç dëshironi.

Të gjithë, në një kohë ose në një tjetër, ulen në një banket pasojash.

Biznesi ynë në jetë nuk është të kemi sukses, por të vazhdojmë të dështojmë me shpirt të mirë.

Bota është aq e mbushur me një numër gjërash, jam i sigurt se të gjithë duhet të jemi të lumtur si mbretërit.

Unë ju konsideroj me një indiferencë që kufizohet ngushtë me neverinë.

Ajo kishte një fytyrë djallëzore, të zbutur nga hipokrizia; por sjelljet e saj ishin të shkëlqyera.

Guximi i përditshëm ka pak dëshmitarë. Por i juaji nuk është më pak fisnik edhe sepse asnjë daulle nuk bie për ty dhe asnjë turmë nuk bërtet emrin tënd.

Përkushtimi i përhershëm ndaj asaj që një njeri e quan biznesin e tij, do të mbështetet vetëm nga neglizhimi i përhershëm i shumë gjërave të tjera.

Nuk ka asnjë detyrë që ne e nënvlerësojmë aq sa detyra për të qenë të lumtur.

Kompromisi është avokati më i mirë dhe më i lirë

Një ditë … pasi të kem vdekur, ndoshta mund të vini të mësoni të drejtën dhe të gabuarën e kësaj. Nuk mund t’ju them.

Ne duhet të vazhdojmë, sepse nuk mund të kthehemi prapa.

Të udhëtosh me shpresë është më mirë sesa të kesh mbërritur.

Një qëllim në jetë është e vetmja pasuri që ia vlen të gjesh.

I gjithë fjalimi, i shkruar ose i folur, është një gjuhë e vdekur, derisa të gjejë një dëgjues të gatshëm dhe të përgatitur.

Të kesh frikë nga një gjë dhe ende ta bësh atë, është ajo që e bën llojin më të bukur të një burri.