“Në univers, ka gjëra që dihen, gjëra që janë të panjohura, dhe në mes ka …”/Thëniet më të Bukura të William Blake

©Wikimedia Commons

William Blake (28 nëntor 1757 – 12 gusht 1827) ishte një poet, piktor dhe botues anglez.

Kryesisht i panjohur gjatë jetës së tij, Blake tani konsiderohet një figurë kryesore në historinë e poezisë dhe artit pamor të epokës romantike.

Në vitin 2002, Blake u rendit në vendin e 38-të në sondazhin e BBC-së për 100 britanikët më të mëdhenj të të gjitha kohërave.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të tij. Si gjithnjë, ne i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe jemi në pritje të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo vlerësove më së shumti.

Në univers, ka gjëra që dihen, gjëra që janë të panjohura, dhe në mes, ka dyer.

Mendo në mëngjes. Vepro në mesditë. Hani në mbrëmje. Flini natën.

Jini gjithmonë gati për të thënë mendimin tuaj dhe një njeri i ulët do t’ju shmangë.

Ashtu siç jemi, ashtu shohim.

Festoni ekzistencën tuaj!

Iluminizmi do të thotë të marrësh përgjegjësinë e plotë për jetën tënde.

Prisni helm nga uji i ndenjur.

Njohuritë e përgjithshme janë ato njohuri që zotërojnë idiotët.

Ai që puth gëzimin ndërsa ai kalon pranë, do të jetojë në lindjen e diellit të përjetësisë.

Ai, fytyra e të cilit nuk jep dritë, nuk do të bëhet kurrë yll.

Unë shoh përmes syve të mi, jo me ta.

Është më e lehtë të falësh një armik sesa të falësh një mik.

Dashuria është e dobët kur ka më shumë dyshim sesa besim, por dashuria është më e fortë kur mëson të besosh edhe me të gjitha dyshimet. Nëse një gjë e dashuron, ajo është e pafundme.

Bëni rregullat tuaja ose bëhuni skllav i një njeriu tjetër.

Dëshirat e njeriut janë të kufizuara nga perceptimet e tij; askush nuk mund të dëshirojë atë që nuk e ka perceptuar.

Është vërtet një jetë e vështirë. Burrat nuk do të jenë të mirë me ju nëse nuk jeni e bukur, dhe gratë nuk do të jenë të mirë me ju nëse jeni.

Asnjë zog nuk ngrihet shumë lart nëse fluturon me krahët e tij.

Krenaria është një angazhim personal. Është një qëndrim që ndan përsosmërinë nga mediokriteti.

Dallimi midis një artisti të keq dhe një artisti të mirë është: artisti i keq duket se kopjon shumë; e miri e bën vërtet.

Trupi i zhveshur i gruas është një pjesë e përjetësisë shumë e madhe për syrin e burrit.

Personi që nuk beson në mrekulli, me siguri e bën të sigurt se ai ose ajo nuk do të marrë pjesë kurrë në një të tillë.

Marrësi mirënjohës sjell një korrje të bollshme.

Pema që i lë disa në lot gëzimi është në sytë e të tjerëve vetëm një gjë e gjelbër që qëndron në rrugë. Disa e shohin natyrën gjithë tallje dhe deformim… dhe disa e shohin fare pak natyrën. Por për sytë e njeriut të imagjinatës, natyra është vetë imagjinata.

Gruaja që nuk i do vetullat e tua nuk do të përqafojë kurrë buzëqeshjet e tua.

Nuk ka asnjë gabim kaq të madh sa gabimi për të mos vazhduar.

Të përgjithësosh do të thotë të jesh idiot.

Ajo që është madhështore është domosdoshmërisht e paqartë për njerëzit e dobët. Ajo që mund t’i bëhet e qartë idiotit nuk ia vlen të kujdesem.

Ajo që vërtetohet tani ishte vetëm imagjinuar dikur.

Kur një person i keq dëshiron të jetë armiku yt, ata gjithmonë fillojnë duke u përpjekur të bëhen miku yt.

Kur them të vërtetën, nuk është për hir të bindjes së atyre që nuk e dinë, por për hir të mbrojtjes së atyre që e dinë.

Ju kurrë nuk e dini se çfarë është e mjaftueshme nëse nuk dini se çfarë është më se e mjaftueshme.

Një e vërtetë që thuhet me qëllim të keq i mund të gjitha gënjeshtrat që mund të shpikni.

Unë duhet të krijoj një sistem ose të robërohem nga një njeri tjetër; Nuk do të arsyetoj dhe krahasoj: biznesi im është të krijoj.

Nëse do të pastroheshin dyert e perceptimit, çdo gjë do t’i dukej njeriut ashtu siç është, e pafundme.

Burgjet janë ndërtuar me gurë të ligjit. Shtëpitë publike me tullat e fesë.

Njeriu që nuk i ndryshon kurrë mendimet e tij është si uji i qëndrueshëm dhe rrit zvarranikët e mendjes.