“Nëse hiqet liria e fjalës, atëherë memecë dhe të heshtur mund të na çojnë, si delet në…”/ Thëniet më të Bukura të Washington

©Wikimedia Commons

George Washington ishte një oficer ushtarak amerikan, burrë shteti dhe babai themelues i cili shërbeu si presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara nga viti 1789 deri në 1797.

Uashingtoni është quajtur “Babai i Kombit” për udhëheqjen e tij të shumëfishtë në ditët e formimit të vendit.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të Washington, dhe si gjithnjë ne i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe presim të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo vlerësove më së shumti.

Nëse hiqet liria e fjalës, atëherë memecë dhe të heshtur mund të na çojnë, si delet në thertore.

Shoqërohu me burra të cilësisë së mirë nëse e vlerëson reputacionin tënd; sepse është më mirë të jesh vetëm sesa në shoqëri të keqe.

Disiplina është shpirti i një ushtrie. I bën numrat e vegjël të frikshëm; siguron sukses për të dobëtit dhe respekt për të gjithë.

Lumturia dhe detyra morale janë të lidhura në mënyrë të pandashme.

Lumturia njerëzore dhe detyra morale janë të lidhura në mënyrë të pandashme.

LIRIA, kur fillon të zërë rrënjë, është një bimë me rritje të shpejtë

Nëna ime ishte gruaja më e bukur që kam parë ndonjëherë. Gjithçka që jam i detyrohem nënës sime. Suksesin në jetë ia atribuoj edukimit moral, intelektual dhe fizik që kam marrë prej saj.

Është më mirë të mos ofroni asnjë justifikim sesa një justifikim të keq.

99% e dështimeve vijnë nga njerëz që nxjerrin justifikime.

Vendimmarrja, ashtu si kafeja, ka nevojë për një proces ftohjeje.

Nuk ka asgjë që mund ta meritojë më mirë patronazhin tonë sesa promovimi i shkencës dhe letërsisë. Dija është në çdo vend baza më e sigurt e lumturisë publike.

Lumturia varet më shumë nga kuadri i brendshëm i mendjes së një personi, sesa nga gjërat e jashtme në botë.

Një ditë, duke ndjekur shembullin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, do të ketë Shtetet e Bashkuara të Evropës

Do të konsiderohet një xhelozi e padrejtë dhe e pamatur për t’i hequr një njeriu lirinë e tij natyrore me supozimin se ai mund ta abuzojë atë.

Punoni për të mbajtur gjallë në gjoksin tuaj atë shkëndijë të vogël zjarri qiellor, të quajtur ndërgjegje.

Se sa larg shkoni në jetë varet nga të qenit i butë me të rinjtë, i dhembshur me të moshuarit, dashamirës me përpjekjet dhe tolerant ndaj të dobëtit dhe të fortëve. Sepse një ditë në jetë do të keni qenë të gjitha këto.

Pushteti arbitrar vendoset më lehtë mbi rrënojat e lirisë së abuzuar për shthurje.

Ligjet e bëra me pëlqimin e përbashkët nuk duhet të shkelen nga individët e përveçëm.

Objekti parësor duhet të jetë edukimi i rinisë sonë në shkencën e qeverisjes. Në një republikë, cilat lloje njohurish mund të jenë po aq të rëndësishme? Dhe çfarë detyre më urgjente sesa t’ua komunikosh atë atyre që do të jenë mbrojtësit e ardhshëm të lirive të vendit?

Liria, kur fillon të zërë rrënjë, është një bimë me rritje të shpejtë.

Dëshira ime e parë është të shoh këtë murtajë të njerëzimit, luftën, të dëbuar nga toka.

Ruani mirëbesim dhe drejtësi ndaj të gjitha kombeve. Kultivoni paqen dhe harmoninë me të gjithë.

Mos u gëzo për fatkeqësinë e tjetrit, edhe pse ai mund të jetë armiku yt.

Burrat e vërtetë e përçmojnë betejën, por kurrë nuk do të ikin prej saj.

Kushtetuta është udhërrëfyesi që nuk do ta braktis kurrë.

Ata që e tregtojnë lirinë për sigurinë nuk e kanë asnjërën.

Praktika e marrë dhe e ligë e mallkimit dhe sharjes profane është një ves kaq i poshtër dhe i ulët sa çdo person me sens dhe karakter e urren dhe e përbuz atë.

Të jesh i përgatitur për luftë është një nga mjetet më efektive për ruajtjen e paqes.

Miqësia e vërtetë është një bimë me rritje të ngadaltë dhe duhet t’i nënshtrohet dhe t’i rezistojë goditjeve të fatkeqësisë, përpara se të ketë të drejtën e emërtimit.

E vërteta përfundimisht do të mbizotërojë aty ku ka dhimbje për ta nxjerrë në dritë.

Ne nuk duhet të kthejmë kokën pas nëse nuk është për të nxjerrë mësime të dobishme nga gabimet e së kaluarës dhe për të përfituar nga përvoja e blerë shtrenjtë.

Kur morëm Ushtarin, nuk e lamë mënjanë Qytetarin.

Shqetësimi është interesi që paguajnë ata që huazojnë telashe.

Jini të sjellshëm me të gjithë, por intim me pak; dhe le të provohen mirë ata pak para se t’u jepni besimin tuaj.

Pak njerëz kanë virtyt për t’i bërë ballë ofertuesit më të lartë.

Është shumë më mirë të jesh vetëm sesa të jesh në shoqëri të keqe.