“Nëse një person ka dhjetë zakone nga të cilat nëntë janë të mira…”/Thëniet më të Bukura Orientale

©Dmitry Rukhlenko/shutterstock

Për lexuesit tanë ne kemi sjellë sot një koleksion të ndritshëm të mençurisë orientale.

Ne i shikojmë me vëmendje të gjitha komentet tuaja, ndaj jemi në pritje të na thoni cilën prej thënieve të mëposhtme pëlqyet apo vlerësuat më së shumti.

Nëse një person ka dhjetë zakone nga të cilat nëntë janë të mira dhe një e keqe, ai i keqi do t’i shkatërrojë të mirat.

Një njeri mund të jetë i drejtë si shigjeta, por edhe atëherë ai do të ketë disa kritikë.

Burri duhet të jetë si një fëmijë me gruan e tij, por nëse ajo ka nevojë për të, ai duhet të sillet si burrë.

Llogarisni veten përpara se t’ju marrin në llogari dhe matni veprimet tuaja përpara se t’jua masin.

Merrni dije dhe ua mësoni njerëzve.

Merrni njohuri dhe mësoni njerëzit. Mësoni bashkë me të dinjitetin dhe qetësinë dhe përulësinë për ata që ju mësojnë dhe përulësinë për ata që ju mësoni. Mos u bëni dijetarë tiranë duke i bazuar kështu njohuritë tuaja në injorancën tuaj.

Përvetësoni njohuri para se të bëheni udhëheqës që krenaria të mos u pengojë të mësoni sërish dhe të mos jetoni në injorancë.

Merrni njohuri dhe mësoni qetësinë dhe dinjitetin.

Për sa kohë që jeni të pastër me zemër, ju flisni të vërtetën.

Shmangia e mëkatit është më e lehtë se dhimbja e pendimit.

Jini dinjitoz, të ndershëm dhe të vërtetë.

Jini të durueshëm. Durimi është një shtyllë e besimit.

Vdekja është mësuese e mjaftueshme, besimi i vërtetë është pasuri e mjaftueshme, dhe adhurimi është mjaft veprim.

Mos lejoni që pasuria të qarkullojë vetëm mes të pasurve.

Mos u bëj dijetar arrogant, sepse dituria nuk mund të mbijetojë me arrogancë.

Mos u mashtroni nga elokuenca e një njeriu; përkundrazi, kushdo që përmbush amanetet dhe përmbahet nga cenimi i nderit të njerëzve është një burrë i vërtetë.

Mos u mashtroni duke dëgjuar për reputacionin e askujt.

Duhet të jesh një njeri i madh për të qenë një dëgjues i mirë.

Mos ia mbyllni derën njerëzve dhe mos lejoni që i forti të shtypë të dobëtin.

Mos u varni nga morali i një personi derisa ta keni parë atë të sillet gjatë zemërimit.

Mos e teproni me ushqimin; fton sëmundje.

Mos u bëni asnjë favor të pasurve në kurriz të të varfërve.

Mos i besoni karakterit të atij që nuk mund ta kontrollojë durimin e tij.

Të bësh mirë për një të mirë që të është bërë është thjesht një shpërblim, ndërsa të bësh mirë për një të keqe që të është bërë është një virtyt i jashtëzakonshëm.

Mos lejoni që dashuria juaj të bëhet një obsesion dhe as urrejtja juaj të bëhet shkatërrim.

Mos harroni veten tuaj ndërsa u predikoni të tjerëve.

Fitimi i mjeteve të jetesës duke ndjekur ndonjë profesion është më mirë se të jetosh me bamirësi.

Çdo sundimtar duhet ta mbajë derën e tij të hapur për popullin.

Kini frikë nga ai, të cilin e urreni.

Mësohuni me një jetë të ashpër, sepse luksi nuk zgjat përgjithmonë.

Jini të qetë me veten, sepse përfundimi i të gjitha çështjeve përcaktohet nga dekreti i Zotit. Nëse diçka është e destinuar të shkojë diku tjetër, nuk do të vijë kurrë në rrugën tuaj, por nëse është e juaja sipas fatit, nga ju nuk mund të ikë.

Zoti na ruajtë, burrat duhet të jenë xhelozë për diturinë ashtu siç janë xhelozë për gratë.

Ai është një person inteligjent që mund t’i përkthejë veprimet e tij në të mira.

Preferohet ai që ka nxitjen për të mëkatuar, por nuk mëkaton.

Ai që nuk e njeh të keqen do të bjerë në të.

Ai që mban këshillën e tij, punët e tij i mban në duart e veta.

Ai që shkoi te mbretërit për të kërkuar favore u largua nga Perëndia.

Ai që fiton përmes mashtrimit nuk është fitues.

Ju nuk mësoni asgjë kur jeni duke folur.

Unë ju këshilloj që t’i trajtoni njerëzit me drejtësi dhe t’i përkushtoheni kujdesit të tyre dhe mbrojtjes së tyre nga armiqtë e tyre.

Unë i frikësohem ditës kur jobesimtarët krenohen me gënjeshtrën e tyre.

Asnjëherë nuk jam penduar për heshtjen time, ndërsa për fjalën time jam penduar shumë herë.

Unë kam parë të gjitha llojet e miqve, por kurrë nuk kam gjetur një mik më të mirë se sa të ruaj gjuhën.

Shikova të gjitha llojet e furnizimit, por nuk gjeta furnizim më të mirë se durimi.

Mendova për të gjitha veshjet, por nuk gjeta një veshje më të mirë se devotshmëria.

Mendova për të gjitha llojet e pasurisë, por nuk gjeta një pasuri më të mirë se kënaqësia në pak.

Mendova për të gjitha llojet e veprave të mira, por nuk gjeta një vepër më të mirë sesa të ofroj këshilla të mira.

Do të doja të dinit se çfarë kam në zemër për ju, por nuk keni asnjë mënyrë për ta ditur përveçse me veprimet e mia.

Nëse ajo deve do të kishte qenë durimi dhe mirënjohja, do të kishte pak rëndësi se ku hipa.

Nëse sundimtari juaj është i drejtë, atëherë lëvdojeni Perëndinë; por nëse ai është i padrejtë, lutju Zotit që të të shpëtojë prej tij.

Në kryerjen e detyrave tuaja, mos jini të zellshëm dhe as indiferentë.

Mos lejoni që dashuria juaj të bëhet lidhje, as urrejtja juaj të mos bëhet shkatërrim.

Luksi nuk zgjat përgjithmonë.

Luksi është pengesë, po ashtu edhe dhjamosja e trupit.

Zoti e bekoftë njeriun që thotë më pak dhe bën më shumë.

Zoti e mëshiroftë atë që më dërgon të metat si dhuratë.

Paratë nuk mund të ndihmojnë për të ngritur kokën.

Çdo shtëpi duhet të ndërtohet mbi dashurinë? Po për besnikërinë dhe vlerësimin?

Përqendrimi i jetës suaj vetëm në fitimin e parave tregon një varfëri të caktuar ambicie. Kërkon shumë pak nga vetja. Sepse vetëm kur e ngjitni karrocën tuaj në diçka më të madhe se vetja, e kuptoni potencialin tuaj të vërtetë.

Zemra ime është e qetë duke ditur se ajo që ishte menduar për mua nuk do të më mungojë kurrë dhe se ajo që më mungon nuk ishte menduar kurrë për mua.

Asnjë sasi faji nuk mund të ndryshojë të shkuarën dhe asnjë sasi shqetësimi nuk mund të ndryshojë të ardhmen.

Asnjë burrë nuk mund të ketë asgjë më të mirë pas besimit se një grua me karakter të drejtë, të dashur dhe me fëmijë. Dhe asnjë burrë nuk mund të ketë asgjë më të keqe pas mosbesimit sesa një grua me gjuhë të mprehtë me karakter të keq.

Mbi çdo njeri të pandershëm, ka dy roje, pasuritë e tij dhe mënyra e tij e jetesës.

Durimi është përbërësi më i shëndetshëm i jetës sonë.

Preferoni për njerëzit atë që preferoni për veten tuaj. Atë që nuk i dëshironi vetes, mos ua impononi të tjerëve.