“Nëse një qen kërcen në prehrin tuaj, ai është i dashur me ju; por nëse një mace bën të njëjtën gjë…”/ Thëniet më të Bukura të Whitehead

Alfred North Whitehead ishte një matematikan dhe filozof anglez.

Ai njihet më së miri si figura përcaktuese e shkollës filozofike të njohur si filozofia e procesit, e cila sot ka gjetur zbatim në një shumëllojshmëri të gjerë disiplinash, duke përfshirë ekologjinë, teologjinë, arsimin, fizikën, biologjinë, ekonominë dhe psikologjinë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të këtij polimati, dhe si gjithnjë, në përfundim të leximit ne presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Nëse një qen kërcen në prehrin tuaj, kjo është për shkak se ai është i dashur me ju; por nëse një mace bën të njëjtën gjë, kjo ndodh sepse prehri juaj është më i ngrohtë.

Duhet një mendje shumë e pazakontë për t’u marrë me analizën e të zakonshmes.

Arti është imponimi i një modeli të përvojës, dhe kënaqësia jonë estetike është njohja e modelit.

Qytetërimi përparon duke zgjeruar numrin e veprimeve të rëndësishme që ne mund t’i kryejmë pa i menduar për to.

Ne mendojmë në përgjithësime, por jetojmë në detaje.

Filozofia fillon me habi. Dhe në fund, kur mendimi filozofik ka bërë më të mirën, çudia mbetet.

… thjeshtësia e vetme që duhet besuar është thjeshtësia që gjendet në anën e largët të kompleksitetit.

Që në fillim të edukimit të tij, fëmija duhet të përjetojë gëzimin e zbulimit të gjërave vetë.

Ëndrrat e ëndërrimtarëve të mëdhenj nuk përmbushen kurrë, ato gjithmonë tejkalohen.

Gabimi është çmimi që paguajmë për përparimin.

Nuk ka të vërteta të plota; të gjitha të vërtetat janë gjysmë të vërteta. Po përpjekjet për t’i trajtuar ato si të vërteta të tëra fusin djallin në lojë.

Arti i përparimit është të mbrosh rendin mes ndryshimit dhe të ruash ndryshimin mes rendit.

Çdo ide vërtet e re duket e çmendur në fillim.

Gjithçka me rëndësi është thënë më parë nga dikush që nuk e ka zbuluar.

Në logjikën formale, një kontradiktë është sinjali i një disfate; por në evolucionin e njohurive reale shënon hapin e parë në progres drejt një fitoreje.

Ne nuk mund të mendojmë së pari dhe të veprojmë më pas. Që nga momenti i lindjes ne jemi të zhytur në veprim dhe mund ta drejtojmë atë vetëm duke menduar.

Problemi me zeron është se ne nuk kemi nevojë ta përdorim atë në funksionimin e jetës së përditshme. Askush nuk del të blejë zero peshk.

Themeli i nderimit është ky perceptim, se e tashmja mban brenda vetes shumën e plotë të ekzistencës, mbrapsht dhe përpara, gjithë atë amplitudë kohore, që është përjetësia.

Natyra është ndoshta mjaft indiferente ndaj preferencave estetike të matematikanëve.

Qëllimi i të menduarit është të lëmë idetë të vdesin në vend që të vdesim ne vetë.

Qëllimet e mendimit shkencor janë të shohin të përgjithshmen në të veçantën dhe të përjetshmen në atë kalimtare.

Thelbi i tragjedisë dramatike nuk është pakënaqësia. Ai qëndron në solemnitetin e punës së pamëshirshme të gjërave.

Askush nuk ka të drejtë të flasë më qartë sesa mendon.

Në kushtet e jetës moderne rregulli është absolut, raca që nuk vlerëson inteligjencën e stërvitur është e dënuar.

Jeta është komplekse në shprehjen e saj, duke përfshirë më shumë se perceptimin, domethënë dëshirën, emocionin, vullnetin dhe ndjenjën.

Merrni njohuritë tuaja shpejt dhe më pas përdorni ato. Nëse mund t’i përdorni, do t’i ruani.

Qëllimet e mendimit shkencor janë të shohin të përgjithshmen në të veçantën dhe të përjetshmen në atë kalimtare.

Përkufizimi më i thellë i rinisë është jeta ende e paprekur nga tragjedia.

Një student nuk duhet të mësohet më shumë sesa mund të mendojë.

Paniku i gabimit është vdekja e përparimit dhe dashuria për të vërtetën është mbrojtja e tij.

Është një dikotomi e rreme të mendosh për Natyrën dhe Njeriun. Njerëzimi është një faktor në Natyrë që shfaq në formën e tij më intensive plasticitetin e Natyrës.

Që nga momenti i lindjes ne jemi të zhytur në veprim dhe mund ta drejtojmë atë në mënyrë të përshtatshme vetëm duke menduar.

Filozofia është një përpjekje për të shprehur pafundësinë e universit në termat e kufizimeve të gjuhës.

Ajo që ne e perceptojmë si të tashmen është skaji i gjallë i kujtesës i ngjyrosur me pritje.

Shkenca është një lum me dy burime, burimin praktik dhe atë teorik.