“Nëse nuk i trajtoni siç duhet njëzet minutat e para pasi ngriheni nga shtrati, do të jeni duke …”/ Thëniet më të Bukura të Aubrey

©Wikimedia Commons

Aubrey Marcus është autor i librit bestseller me titull “Fito Ditën, Fito Jetën”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të tij.

Nëse nuk i trajtoni siç duhet njëzet minutat e para pasi ngriheni nga shtrati, do të jeni duke luftuar një betejë të vështirë gjatë gjithë ditës. Mëngjeset e vështira nuk janë të vështira për shkak të vullnetit të pamjaftueshëm. Ato janë të vështira sepse askush nuk na mëson se si t’i bëjmë ato të lehta, e lëre më të përsosura, edhe pse fillimi i përsosur i ditës suaj është plotësisht i arritshëm.

Përpjekja për të kapur jetën me telefonin tuaj është si të mbushni një filxhan në lumë, t’ia tregoni mikut tuaj dhe t’i thoni ‘Shiko, këtu është lumi’.

Mungesa e ekspozimit të mjaftueshëm ose në kohë ndaj dritës do të shkurtojë çdo përpjekje që bëni për të nisur mëngjeset tuaja me llojin e energjisë së nevojshme për të zotëruar ditën. Ky është një problem me të cilin përballen të gjithë, nga studentët, nënat e vetëpunësuara, baballarët e apasionuar pas punës e deri te atletët profesionistë. Pasi të zgjoheni, qoftë nga gjumi ose nga kllapia, shpërblejeni veten me pesë deri në dhjetë minuta ekspozim të drejtpërdrejtë në dritën blu. Në mënyrë ideale, ju do të jeni në gjendje ta bëni këtë duke dalë jashtë dhe duke ekspozuar sa më shumë nga lëkura juaj në atë rruzull gjigant të verdhë në qiell, duke u zhytur në kaltërsinë e saj të ndritshme dhe të ngrohtë, si një mace me më pak qime trupi.

Rreth jush tani keni njerëz që ju shikojnë. Disa janë në familjen tuaj. Ndoshta keni fëmijë. Ju me siguri keni miq ose kolegë, dhe ndoshta edhe disa të panjohur në rrjetet sociale. Ata të gjithë po kërkojnë për ndonjë shenjë se dikush e di se çfarë dreqin po ndodh atje dhe se diçka më e mirë është e mundur. Ju mund të jeni ajo shenjë, ai dikush, ajo diçka më e mirë. Ju mund të jeni ai që ata po i kërkojnë.

E gjithë frika vjen nga mungesa. Mungesa e kënaqësisë = dhimbje. Mungesa e parave = pafuqi. Mungesa e dashurisë = vetmi. Mungesa e kohës = vdekje.

Para se të sëmureni, trupi juaj do të pëshpërisë për lodhjen e tij. Para se të ndaheni, i dashuri juaj do t’i pëshpërisë kërkesat e saj. Përpara se biznesi juaj të falimentojë, klientët tuaj do të pëshpëritin ankesat e tyre. Nëse nuk i dëgjoni pëshpëritjet, do të detyroheni të dëgjoni britmat.

Në fund të fundit, rehatia është e kundërta e zhvillimit.

Depresioni është një ndjenjë e mungesës së shpresës, një ndjenjë që bota dhe vetja, siç i kuptoni, janë thyer. Por nuk është bota apo vetja ajo që është thyer, është vetëm kuptimi juaj që mashtrohet.

Depresioni është një pjesë e rëndësishme e stërvitjes së rezistencës së psikikës.

Këtu janë dy besimet më të zakonshme që çojnë në depresionin tim: 1) Diçka jashtë vetes sime është përgjegjëse për lumturinë time. 2) Unë jam përgjegjës për lumturinë e tjetrit jashtë vetes.

Unë kam qenë në një marrëdhënie të hapur me të fejuarën time Whitney Miller për më shumë se 4 vjet, dhe ende, xhelozia është një dragua që duhet të vritet çdo ditë. Kur ‘hapja’ është thjesht një ide në kokën tuaj, ju mendoni me vete: “Unë e kam këtë, nuk është gjë e madhe.” Atëherë kur personi që do më shumë – personi buzëqeshja e të cilit është e çmuar për ty, aroma e të cilit janë si kopshti yt privat i luleve të lulëzuara – fillon të dërgojë mesazhe, të hajë, të udhëtojë dhe të dreq… dikë tjetër, ti e kupton… Ndoshta unë jo.

Nëse njerëzit do ta kuptonin vërtet vetë-përmirësimin, do të kishte shumë më pak libra dhe shumë më tepër përmirësim aktual.

Nëse vendosni se doni të jeni të lumtur, këtu janë disa hapa për t’ju ndihmuar të arrini atje. 1. Ndaloni modelet e shmangies shkatërruese. 2. Filloni modele pozitive. 3. Jepni të tjerëve.

Imagjinoni një nga ato enigmat metalike 3D ku duhet të zhbllokoni dhe shkëputni pjesët. Nëse nuk e dini se çfarë po bëni, ato gjëra mund të jenë tepër të vështira. Por kur mësoni trukun, enigma është e lehtë.

Nuk është vendi ku filloni, është vendi ku përfundoni.

Është e rëndësishme të kuptohet se depresioni është një lloj përvoje njerëzore dhe të gjitha përvojat njerëzore përbëhen nga dy pjesë: 1) Vetë përvoja e krijuar nga sistemi juaj nervor (hardware/biologji). 2) Rrëfenja që mendja juaj e ndërgjegjshme krijon për përvojën tuaj (softuer/psikologji).

Vetëm për shkak se nuk keni arritur ende, nuk do të thotë se gjëja është e vështirë.

Të jetosh në një gjendje të bollëkut është sinonim i mungesës së frikës. Është besimi se ju tashmë keni gjithçka që ju nevojitet dhe çdo gjë që është në mungesë do të rimbushet vetë.

Marrëdhënia e hapur nuk ka të bëjë me seksin me shumë njerëz. Nëse futeni në të për këtë, do të dështoni. Bëhet fjalë për të kuptuar se si ta duash veten pa kushte dhe si të duash të tjerët pa zotërim. Nëse ky është qëllimi dhe ju jeni të përgatitur të takoni hijet tuaja me dashuri dhe falje, të qenit i hapur mund të jetë vetëm për ju.

Njerëzit shpesh supozojnë se koncepti për të përmirësuar veten dhe koncepti i të qenit i kënaqur me atë që keni, janë kontradiktore. Ata nuk janë. Nëse jetoni si duhet, jeni duke u përmirësuar në lëvizje. Japonezët e quajnë këtë “Kaizen”, ose ndryshim për mirë. Nuk ka të bëjë me destinacionin e vendit ku do të shkoni, një vend magjik ku do të mbërrini, ku papritmas do të jeni ‘iluminuar’ ose ‘i suksesshëm’. Kjo ide se ne do të arrijmë një pikë të caktuar, dhe gjithçka do të jetë e qëndrueshme dhe ne do të jemi të lumtur është një gabim total. Të dy mund të jeni të kënaqur me vendin ku jeni dhe të vazhdoni të përpiqeni për më shumë. Sepse të jesh njeri dhe të jetosh një jetë ka të bëjë vetëm me përpjekjen. Kjo është gjithçka që ekziston.

Ka një udhëtim, nga një pikë në tjetrën. Gjatë gjithë atij udhëtimi ju do të endeni, do të humbni, do të gjendeni, do të përmirësoheni, do të harroni dhe shpresojmë të bëheni pak më të mençur gjatë gjithë rrugës. Shijoni procesin, vlerësoni vendin ku jeni dhe momentet që po jetoni tani. Por arrini për më shumë. Gjeni potencialin tuaj – atë plan të asaj që mund të jeni nëse do ta bënit atë përtej frikës, gjykimit, turpit dhe dyshimit për veten tuaj.

Leximi është një nga mënyrat më të shpejta për të rritur nivelin në jetën tuaj.

Ndarja e xhamit midis mendjes dhe trupit duhet të thyhet. nuk eshte e vertete. Mendja është një proces i mishëruar. Është superkompjuteri që sintetizon miliarda impulse nga ekosistemi qelizor i njeriut. Kjo përfshin atë që thotë nervat, qelizat, lëkura, instinktet tona, bioma e zorrëve, egoja dhe e përkthen atë në një mendim koherent (shpresojmë) në mënyrë që ne të mund të ndërmarrim veprime. Ndërsa është e dobishme të krijojmë një formë ose ndarje për ne për ta diskutuar, në mënyrë efektive mendja është pjesë e trupit, dhe trupi është pjesë e mendjes dhe ato ndikojnë njëra-tjetrën në mënyrë dypalëshe.

Ka tre zakone kritike që të gjithë mund t’i optimizojmë që do të përmirësojnë harduerin tonë. Ato janë gjumi, dieta dhe stërvitja.

Ka tre mënyra për të arritur mirënjohjen – ndoshta më e bukura nga të gjitha emocionet.
1) Mungesa dhe skadimi. Kur e dini se keni një kohë të kufizuar, me një person, me një vend, me jetën tuaj është më e lehtë të jeni mirënjohës dhe të pranishëm për ato momente. 2) Risia dhe surpriza. Kur diçka është e re dhe e ndryshme, ose i tejkalon pritjet tuaja në çfarëdo mënyre, është më e lehtë të jeni mirënjohës dhe të pranishëm. Mendoj se gjendja psikedelike është aq e pasur në kontekst, sa krijon risi edhe në jetën e përditshme të një dhome të qetë. 3) Zgjedhja. Mirënjohja dhe prania mund të jetë një praktikë. Mund të jetë diçka që ju vendosni të bëni, me gjithë zemrën tuaj, emocionet dhe imagjinatën tuaj. Ashtu si stërvitja, meditimi ose disiplinimi, është diçka që ju stërvitni.

Kur po përmirësoni veten, nuk po e bëni vetëm për ju, po e bëni në mënyrë që të jeni prova e gjallë për të tjerët për atë që është e mundur. Ju mund të udhëheqni me shembull. Pse ndodh që kur dikush së pari bën një truk të ri në një skateboard ose një biçikletë motocross që më parë besohej se ‘nuk do të ishte e mundur’, atëherë papritmas një vit më vonë tre njerëz të tjerë mund të bëjnë të njëjtin truk? Kjo ndodh sepse kur ju e bëni atë, njerëzit e tjerë besojnë se edhe ata mund ta bëjnë atë.

Kush e kontrollon mendjen tuaj? Ju e kontrolloni.

Sistemi juaj nervor është pajisja juaj dhe mendja juaj e ndërgjegjshme është si softueri.

Vlera juaj nuk varet nga asnjë prej atributeve tuaja dhe se nuk keni nevojë për asgjë të jashtme për t’ju vërtetuar. Ti mëson se je i denjë për dashuri, vetëm sepse je gjallë.

Mos u ndjeni se ka vetëm një mënyrë. Jini të hapur për të eksploruar. Gjithmonë shikoni dhe pyesni: ‘A po më shërben kjo në mënyrën më të mirë të mundshme?’ dhe, ‘Çfarë po mësoj nga kjo?’

Unë jam thjesht dikush që po përpiqet të mësojë pak më shumë sot që do të më bëjë pak më mirë nesër. Unë jam në rrugën e të mësuarit, eksplorimit dhe pyetjeve.

Nëse shoh diçka nga e cila kam frikë, drejtohem drejt saj, jo larg saj.

Nëse keni një komunitet të vërtetë dhe shumë njerëz me të cilët mund të flisni për çdo gjë, do t’ju ndihmojë shumë.

A nuk është interesante që kur na pyesin se kush jemi, identifikohemi me punët tona dhe arritjet e së kaluarës?

Jeta është shumë e vështirë për t’i bërë të gjitha vetëm.

Qëllimi ynë këtu është të zgjohemi me të vërtetën se kush jemi dhe të gjithë të vërtetën rreth nesh. Nëse jemi të gjithë këtu për t’u zgjuar nga ajo e vërtetë dhe po e mbrojmë atë të vërtetë nga dikush, ne po i bëjmë një shërbim të madh.

Ndaloni së ngrëni sheqer. Flini pak. Lëvizni gjatë gjithë ditës. Merrni pak rreze dielli. Pini pak ujë të kripur dhe hidratojuni. Kujdesu për gjërat tuaja. Sistemoji gjërat bazë.

Kujdesu për veten. Jini të tejmbushur me bollëkun tuaj të energjisë, dashurisë, kohës, burimeve dhe gjithçka tjetër për t’i shërbyer realisht dikujt ose pjesës tjetër të botës. Fillo me veten.

Sa më shpejt të kuptoni se arritjet e jashtme nuk do t’ju bëjnë kurrë të lumtur, aq më mirë.

Këto janë shtyllat e një jete të mirë. Kujdesuni për trupin. Kuptoni mendjen, si ta hapni atë dhe shikoni në hijen tuaj. Lidhuni me dashurinë në një marrëdhënie që është në përputhje më të mirë me veten tuaj. Pastaj, kultivoni dhe ndërtoni një komunitet.

E vërteta është dashuri. Të thuash të vërtetën dhe t’i duash të gjithë është e njëjta gjë. Nuk mund të duash dikë pa i thënë të vërtetën.

Si njerëz ne dëshirojmë të shprehim veten tonë – punën tonë – në efektin maksimal të mundshëm. Misioni ynë është ajo që duam që ajo forcë të arrijë. Ndërsa kuptimi i jetës mund të jetë i ndërlikuar, misioni juaj në jetë nuk duhet të jetë i ndërlikuar. Çfarë jeni ju, në këtë jetë, në këtë planet, në këtë trup, këtu për të bërë? Çfarë doni më shumë se çdo gjë tjetër?

Fryma është timoni i jetës. Ne kemi zgjedhjen ose të marrim kontrollin e vetëdijshëm ose ta lëmë veten të endemi pa qëllim. Nëse do të zotërosh ditën, duhet të zotërosh frymën tënde.