“Nëse shihni dhjetë telashe që vijnë nga rruga, mund të jeni i sigurt se nëntë do të bien…”/ Thëniet më të Bukura të Calvin Coolidge

©Wikimedia Commons

Calvin Coolidge ishte presidenti i 30-të i Shteteve të Bashkuara nga 1923 deri në 1929.

E për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij:

Nëse shihni dhjetë telashe që vijnë nga rruga, mund të jeni i sigurt se nëntë do të bien në hendek para se të arrijnë te ju.

Duhet të jesh njeri i madh për të qenë një dëgjues i mirë.

Mos prisni të forconi të dobëtit duke rrëzuar të fortët.

Është shumë më e rëndësishme të ndalosh ligjet e këqija sesa të kalosh ato të mirat.

Nëse gjykojmë veten vetëm nga aspiratat tona dhe të gjithë të tjerët vetëm nga sjellja e tyre, së shpejti do të arrijmë në një përfundim shumë të rremë.

Ne nuk mund të bëjmë gjithçka menjëherë, por mund të bëjmë diçka menjëherë.

Kam vënë re se asgjë që nuk kam thënë kurrë nuk më ka bërë ndonjë dëm.

Asnjë person nuk u nderua për atë që mori. Nderi ka qenë shpërblimi për atë që ka dhënë.

Prosperiteti është vetëm një instrument që duhet përdorur, jo një hyjni që duhet adhuruar.

A nuk e dini se katër të pestat e të gjitha problemeve tona në këtë jetë do të zhdukeshin nëse thjesht do të uleshim dhe do të qëndronim të qetë?

Ne nuk kemi nevojë për më shumë fuqi intelektuale, kemi nevojë për më shumë fuqi shpirtërore. Ne nuk kemi nevojë për më shumë nga gjërat që shihen, ne kemi nevojë për më shumë gjëra që janë të padukshme.

Patriotizmi është i lehtë për t’u kuptuar në Amerikë; do të thotë të kujdesesh për veten duke u kujdesur për vendin tënd.

Ata më kritikojnë se jam duke u përpjekur për të dukshmen; nëse të gjithë njerëzit në Shtetet e Bashkuara do të bënin ato pak gjëra të thjeshta që dinë se duhet të bëjnë, shumica e problemeve tona të mëdha do të zgjidheshin vetë.

Kombi që harron mbrojtësit e tij do të harrohet vetë.

E vetmja mënyrë që unë di për ta dëbuar të keqen nga vendi është me metodën konstruktive për ta mbushur atë me të mira.

Pasuria vjen nga industria dhe nga përvoja e vështirë e mundit njerëzor. Ta shpërndash atë në mbeturina dhe ekstravagancë është pabesi ndaj njerëzimit.

Kur një njeri fillon të ndjejë se është i vetmi që mund të udhëheqë në këtë republikë, ai është fajtor për tradhti ndaj frymës së institucioneve tona.

Unë e favorizoj politikën e ekonomisë, jo sepse dua të kursej para, por sepse dua të shpëtoj njerëzit.

Nëse nuk thoni asgjë, nuk do t’ju kërkohet ta përsërisni atë.

E kam parë të këshillueshme që të mos i kushtoj shumë vëmendje asaj që thonë njerëzit kur përpiqem të arrij diçka me pasoja. Pa ndryshim ata shpallin se nuk mund të bëhet. Mendoj se është koha më e mirë për të bërë përpjekje.

Ekziston vetëm një formë e strategjisë politike në të cilën unë kam ndonjë besim, dhe ajo është të përpiqem të bëj gjënë e duhur dhe ndonjëherë të jetë në gjendje të ketë sukses.

E gjithë rritja varet nga aktiviteti. Nuk ka zhvillim fizik apo intelektual pa mundim, dhe mundi do të thotë punë.

Çdo shpërblim që ia vlen, vjen vetëm për punëtorët. Suksesi që arrihet në çdo fushë të jetës matet pothuajse saktësisht nga sasia e punës së palodhur që është bërë në të.

Qeveria e Shteteve të Bashkuara është një mjet për të ruajtur në përjetësi të drejtat e njerëzve, me zhdukjen përfundimtare të të gjitha klasave të privilegjuara.

Është teoria jonë që populli është pronar i qeverisë, jo se qeveria duhet të zotërojë popullin.

Demokracia nuk është rrënim; është një ndërtim. Nuk e mohon të drejtën hyjnore të mbretërve; ajo pohon të drejtën hyjnore të të gjithë njerëzve.

Qytetërimi dhe fitimet shkojnë dorë për dore.

Ju nuk keni pse të shpjegoni diçka që nuk e keni thënë.

Është karakteristikë e të pamësuarve që ata propozojnë përgjithmonë diçka që është e vjetër dhe për shkak se kohët e fundit ka rënë në vëmendjen e tyre, duke supozuar se është e re.

Kam qenë vëzhgimi im në jetë që, nëse dikush do të ushtrojë vetëm durimin për të pritur, dëshirat e tij ka të ngjarë të plotësohen.

Është një thënie shumë e vjetër që nuk mund të thuash kurrë se çfarë mund të bësh derisa të provosh. Sa më shumë shoh jetën, aq më shumë jam i bindur për mençurinë e këtij vëzhgimi.

Ata që i besojnë rastësisë duhet t’u binden rezultateve të rastësisë.

Bota është plot me të braktisur të arsimuar.

Dituria vjen, por Urtësia mbetet. Mund të mos jetë e vështirë të ruash në mendje një sasi të madhe faktesh brenda një kohe relativisht të shkurtër, por aftësia për të formuar gjykime kërkon disiplinën e ashpër të punës së palodhur dhe nxehtësinë zbutëse të përvojës dhe pjekurisë.

Mbledhja e më shumë taksave sesa është absolutisht e nevojshme është grabitje e legalizuar.

Pak përparim mund të bëhet duke u përpjekur thjesht për të shtypur atë që është e keqe. Shpresa jonë e madhe qëndron në zhvillimin e asaj që është e mirë.

Nuk jam lënduar kurrë nga ato që nuk kam thënë.

Heroizmi nuk është vetëm te njeriu, por te rasti.

Unë ndonjëherë dëshiroj që njerëzit t’i kushtojnë pak më shumë rëndësi respektimit të ligjit sesa zbatimit të tij.

Duket e pamundur që çdo burrë të mund ta përshkruajë në mënyrë adekuate nënën e tij. Nuk mund ta përshkruaj timen.

Kudo që të shikojmë, puna e kimistit ka ngritur nivelin e qytetërimit tonë dhe ka rritur kapacitetin prodhues të kombit tonë.

Është e vështirë për burrat në poste të larta të shmangin sëmundjen e vetë-mashtrimit. Ata janë gjithmonë të rrethuar nga adhuruesit. Ata janë vazhdimisht, dhe në pjesën më të madhe sinqerisht, të siguruar për madhështinë e tyre.

Ndërsa ne nuk duhet të refuzojmë të shpenzojmë dhe të shpenzohemi në shërbim të vendit tonë, është e rrezikshme të përpiqemi për atë që mendojmë se është përtej fuqisë sonë për të realizuar.

Unë kam thënë shpesh se nuk kishte asnjë arsye për t’u shqetësuar për shkak të keqinterpretimit në shtyp. Vetëm kur të fillonin të thoshin gjëra të dëmshme për mua, të cilat ishin të vërteta, do të ndjeja alarm.