“Nga të gjitha mjerimet e njerëzve, më e hidhura është kjo: të dish kaq shumë dhe…”/ Thëniet më të Bukura të Herodotit

©Wikimedia Commons

Herodoti lindi në qytetin grek të Halicarnassus, pjesë e Perandorisë Persiane (tani Bodrum, Turqi).

Ai është i njohur për shkrimin e Historive – një tregim i detajuar i Luftërave Greko-Persiane.

Herodoti ishte shkrimtari i parë që bëri hetime sistematike të ngjarjeve historike. Ai përmendet si “Babai i Historisë”, një titull që i është dhënë nga oratori i lashtë romak Ciceroni.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një përmbledhje pëfaqësuese të thënieve më të bukura të babait të historisë, Herodotit.

Siç e kërkon tradita në faqen tonë, në përfundim të leximit, presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Nga të gjitha mjerimet e njerëzve, më e hidhura është kjo: të dish kaq shumë dhe të mos kesh kontroll mbi asgjë.

Është më mirë me guxim fisnik të rrezikojmë t’i nënshtrohemi gjysmës së të këqijave që parashikojmë, sesa të qëndrojmë në pagjumësi frikacake nga frika se çfarë mund të ndodhë.

Aspekti më i trishtuar i jetës është se nuk ka njeri në tokë, lumturia e të cilit është e tillë që ai ndonjëherë të mos ketë dashur të ishte i vdekur më shumë sesa i gjallë.

Disa burra heqin dorë nga planet e tyre kur pothuajse e kanë arritur qëllimin, ndërsa të tjerë, përkundrazi, fitojnë duke ushtruar, në momentin e fundit, përpjekje më të fuqishme se kurrë më parë.

Më mirë të të urrejnë, sesa të të mëshirojnë.

Por këtë e di: nëse i gjithë njerëzimi do t’i nxirrte hallet e tij në treg me idenë për t’i shkëmbyer ato, kushdo që do të shihte si ishin hallet e fqinjit të tij do të ishte i lumtur të shkonte në shtëpi përsëri me të tijat.

Megjithatë, ata ia bënë të qartë të gjithëve, dhe mbi të gjitha vetë mbretit, se megjithëse kishte shumë trupa, ai nuk kishte shumë burra.

Askush nuk është aq i pakuptimtë sa të zgjedhë me vullnetin e tij luftën sesa paqen, pasi në paqe djemtë varrosin baballarët e tyre, por në luftë baballarët varrosin djemtë e tyre.

Sa më e gjatë të jetë hapësira e ekzistencës së dikujt, aq më i sigurt është ai të shohë dhe të vuajë shumë nga ato që më mirë do t’i ishte kursyer.

Prosperiteti njerëzor nuk qëndron kurrë gjatë në të njëjtin vend.

Prandaj do të flas njëlloj për të dyja, i bindur se lumturia njerëzore nuk vazhdon kurrë gjatë në një qëndrim të vetëm.

Njerëzit dhe prosperiteti nuk qëndrojnë kurrë krah për krah për një kohë të gjatë.

Shumica e atyre që ishin të mëdhenj dikur kanë rënë përposhtë, dhe ato që dikur ishin të parëndësishme janë ngritur përpjetë, në harkun kohor të jetës sime, në renditjen si fuqi të madhe.

Suksesi në pjesën më të madhe i ndjek ata që veprojnë me guxim, jo ​​ata që peshojnë gjithçka dhe janë të vonuar në sipërmarrje.

Talentet, dhe ata qëndrojnë në thesarin e Korintasve.

Kushdo që i konsideron të besueshme le t’i besojë historitë e treguara nga egjiptianët. Nga ana ime, e kam bërë rregull në këtë tregim që të regjistrohen, ashtu siç i dëgjoj, traditat e kombeve të ndryshme.