“Një makinë mund të bëjë punën 50 burrave të zakonshëm, por asnjë makinë punën e një njeriu të…”/Thëniet më të Bukura të Hubbard

©Wikimedia Commons

Elbert Hubbard ishte një shkrimtar, botues, artist dhe filozof amerikan.

Hubbard njihet më së miri si themeluesi i komunitetit artizan Roycroft në East Aurora, New York.

Për lexuesit tanë kemi përzgjedhur disa prej thënieve më të bukura të tij, dhe në përfundim të leximit presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë do të donit ta mbanit në kujtesë për shumë gjatë.

Një makinë mund të bëjë punën e pesëdhjetë burrave të zakonshëm. Asnjë makinë nuk mund të bëjë punën e një njeriu të jashtëzakonshëm.

Arti është mënyra e bukur për të bërë gjërat. Shkenca është mënyra më efektive për të bërë gjërat. Biznesi është mënyra ekonomike e bërjes së gjërave.

Shoku është dikush që di gjithçka për ty dhe prapë të do.

Zoti nuk do t’ju shikojë për medaljet, diplomat ose titujt, por për shenjat e plagëve.

Për të shmangur kritikat mos thuaj asgjë, mos bëj asgjë, bëhu asgjë.

Çdo njeri është një budalla i mallkuar për të paktën pesë minuta çdo ditë; mençuria konsiston në mos tejkalimin e kufirit.

Ai që nuk e kupton heshtjen tënde, ndoshta nuk do t’i kuptojë fjalët e tua.

Mos e merrni jetën shumë seriozisht. Ju kurrë nuk do të dilni nga ajo gjallë.

Asnjëherë mos shpjegoni … miqtë tuaj nuk kanë nevojë për to dhe armiqtë tuaj nuk do t’ju besojnë gjithsesi.

Gabimi më i madh që mund të bësh në jetë është të kesh frikë vazhdimisht se do të bësh një të tillë.

Nuk ka asnjë dështim tjetër përveç duke mos u përpjekur më.

Nuk duhet shumë forcë për të bërë gjëra, por kërkon një forcë të madhe për të vendosur se çfarë të bësh.

Qëllimi i arsimimit të një fëmije është t’i mundësojë atij të përparojë edhe pa një mësues.

Dashuria që dhurojmë është e vetmja dashuri që mbajmë.

Bota po lëviz kaq shpejt këto ditë saqë njeriu që thotë nuk mund të bëhet zakonisht ndërpritet nga dikush që po e bën atë.

Vetë-disiplina është aftësia për ta bërë veten të bëjë atë që duhet të bësh, kur duhet ta bësh, pavarësisht nëse të pëlqen apo jo.

Unë preferoj të jem në gjendje të vlerësoj gjëra që nuk mund t’i kem sesa të kem gjëra që nuk jam në gjendje t’i vlerësoj.

Asnjë burrë nuk ka nevojë për pushime aq shumë sa njeriu që sapo i ka bërë një palë të tilla.

Prova e fundit e madhështisë qëndron në të qenit në gjendje të durosh kritikën pa inat.

Lumturia është një zakon – kultivojeni atë.

Jeta e vërtetë qëndron në të qeshur, dashuri dhe punë.

Gjeniu mund të ketë kufizimet e tij, por marrëzia nuk e ka këtë të metë.

Dije se çfarë dëshiron të bësh, mbaje fort mendimin dhe bëj çdo ditë atë që duhet bërë, dhe çdo perëndim dielli do të të shohë shumë më afër qëllimit.

Vija midis dështimit dhe suksesit është kaq e hollë. . . saqë ne jemi shpesh në atë vijë dhe nuk e dimë.

Arti nuk është një gjë; është një mënyrë.

Njerëzit që kurrë nuk bëjnë më shumë sesa paguhen, kurrë nuk do të paguhen më shumë sesa bëjnë.

Ky nuk do të jetë kurrë një vend i civilizuar derisa të harxhojmë më shumë para për libra sesa bëjmë për çamçakëz.

Receta për injorancë të përhershme është: Jini të kënaqur me mendimet, formimin, dhe me njohuritë tuaja aktuale.

Eshtë e lehtë të marrësh gjithçka që dëshiron, me kusht që së pari të mësosh të bësh pa gjërat që nuk mund të marrësh.

Ne zgjojmë te të tjerët të njëjtin qëndrim mendor që kemi ndaj tyre.

Përpjekjet e vazhdueshme dhe gabimet e shpeshta janë gurët kryesorë të gjeniut.

E mbinatyrshmja është e natyrshmja që nuk është kuptuar ende.

Reputacioni i shumë burrave nuk do ta njihte karakterin e tyre nëse do të takoheshin në rrugë.

E qeshura është më e lartë se e gjithë dhimbja.

Është gjë e mirë të kesh aftësi, por aftësia për të zbuluar aftësi tek të tjerët është prova e vërtetë.

Një kujtesë e paqartë mund të jetë një gjë e mirë, por aftësia për të harruar është shenja e vërtetë e madhështisë.

Dëshiroj të jetoj pa urrejtje, teka, xhelozi, zili dhe frikë. Dëshiroj të jem i thjeshtë, i sinqertë, i natyrshëm, për të përballuar çdo pengesë dhe për të përmbushur çdo vështirësi i patrazuar dhe i patrembur.

Asgjë nuk është e përhershme, veç ndryshimit.

Skulptori prodhon statujën e bukur duke copëtuar pjesë të tilla të bllokut të mermerit që nuk nevojiten – është një proces i eliminimit.

Sa më i fortë të jetë një njeri, aq më i butë mund t’ia lejojë vetes të jetë.

Përgjegjësia është çmimi i lirisë.

Ne punojmë që të bëhemi, jo të fitojmë.

Çdo shenjtor ka një bletë në aureolën e tij.

Një dështak është një njeri që ka gabuar por nuk është në gjendje të përfitojë nga përvoja.

Mendjet e vogla janë të interesuara për të jashtëzakonshmen; mendje të mëdha në të zakonshmet.

Kur jeta të jep limona, bëj limonadë.

Varrezat janë plot me njerëz që bota nuk mund të bënte pa to.

Kur dyshoni tek një person dhe ndërtoni një sistem spiunazhi mbi të, ndëshkimi juaj do të jetë që dyshimet tuaja do të dalin të vërteta.

Ka më shumë sofistikim dhe më pak kuptim në Nju Jork se kudo tjetër në botë.

Miqësia, si kredia, është më e larta kur nuk përdoret.

Askush nuk shkon shumë larg nëse nuk arrin të pamundurën të paktën një herë në ditë.

Lumturia e kësaj jete varet më pak nga ajo që ju godet sesa mënyra në të cilën ju reagoni ndaj saj.

Mundësitë për arsimim duhet të jenë brenda mundësive të çdo individi, jo vetëm për ata me fat.

Jetojeni të vërtetën në vend që ta shpallni atë.

Biznesi, për të qenë i suksesshëm, duhet të bazohet në shkencë, sepse kërkesa dhe oferta janë çështje të matematikës, jo supozime.