“Një pyetje e thjeshtë që shpesh ndryshon sjelljen time: A përputhet me rëndësinë e saj…”/ Thëniet më të Bukura të James Clear

©Wikimedia Commons

James Clear është autor i librit bestseller, i përkthyer në 50 gjuhë të botës, përfshirë shqipen, me titull “Shprehi Atomike”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të rreshtave më domëthënës të Clear.

Si gjithnjë, në përfundim të leximit mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë vlerësove, apo pëlqeve më së shumti.

Është çmenduri se si 1000 njerëz mund t’ju komplimentojnë dhe ju do të kaloni gjithë ditën duke menduar për të vetmin person që ju kritikoi.

Një pyetje e thjeshtë që shpesh ndryshon sjelljen time: A përputhet me rëndësinë e saj sasia e vëmendjes që po i kushtoj kësaj?

Një strategji e thjeshtë që do t’ju kursejë kaq shumë dhimbje koke: mos u interesoni të fitoni në debate të parëndësishme.Dikush ju thotë diçka me të cilën nuk jeni dakord? Buzëqeshni, tundni kokën dhe vazhdoni te gjëra më të rëndësishme. Jeta është e shkurtër. Të mos interesoheni t’i mbushni mendjen tjetrit do t’ju kursejë kaq shumë kohë.

Një mënyrë e thjeshtë për t’u siguruar që jeni të fokusuar në atë që ka rëndësi:

 • Imagjinoni sikur është fshirë çdogjë nga faqja e dheut. Ju nuk trashëgoni asnjë detyrë apo përgjegjësi nga e kaluara apo e tashmja juaj. Më pas, shtoni vetëm atë që ju mungon. Zgjidhni çfarë të shtoni në një fletë të zbrazët, jo çfarë të mbani nga një pjatë e plotë.

Një strategji për të menduar qartë:

 • Në vend që të përpiqeni të keni të drejtë, supozoni se e keni gabim dhe përpiquni të jeni më pak të gabuar.
 • Përpjekja për të qenë e drejtë ka një tendencë për t’u përqendruar në mbrojtjen e besimeve tuaja.
 • Përpjekja për të qenë më pak e gabuar ka një tendencë për të nxitur më shumë pyetje dhe përulësi intelektuale.

Aftësitë që çojnë në inteligjencë:

 • Kurioziteti për të eksperimentuar dhe eksploruar.
 • Ndershmëria për të vëzhguar botën ashtu siç është, jo ashtu siç dëshironi të jetë.
 • Përulësia për të çrrënjosur idetë tuaja të preferuara kur mësoni diçka të re.
 • Konsistenca për të përsëritur këtë cikël gjatë gjithë jetës.

I gjithë procesi i të mësuarit varet nga reagimet. Sa më shpejt të jetë reagimi, aq më shpejt mund të mësoni. Kështu, në shumë fusha, individi, ekipi ose organizata me ciklin më të shpejtë të reagimit është ai që fiton.

Gjithmonë supozoni se rezultati është arritur dhe ai do të arrihet.

Ekspert është dikush që, gjatë shumë viteve, arrin të mbetet mjaftueshëm i sigurt për të vazhduar përpjekjet dhe mjaft i përulur për të vazhduar të mësojë.

Artistët mësojnë rregullat, pastaj i tejkalojnë ato.

Këshilla asimetrike: Këshilla nga dikush që nuk mund ta përdorë atë:

 1. Një person i pasur që thotë “Paratë nuk janë gjithçka”.
 2. Një person në formë që thotë “Bukuria është brenda”.
 3. Një person i pushtetshëm që thotë “Mos u interesoni se çfarë mendojnë të tjerët për ju”.

Është e lehtë të japësh këshilla kur nuk përballesh me anën negative.

Bëni gabime ambicie dhe jo gabime përtacie. (Makiaveli)

Gabimet e ambicieve:

 • dështimi në një qëllim të madh
 • Krijimi i diçkaje që askush nuk dëshiron

Gabimet e përtacisë:

 • mos tentimi për një qëllim të madh
 • konsumimi në vend të krijimit

Gabimet e ambicies të mësojnë. Gabimet e përtacisë të ngushëllojnë.

Të jesh vetvetja është një përpjekje e vazhdueshme.

Gjithmonë ka një tjetër pritshmëri të vendosur mbi ju, një person tjetër që ju tërheq drejt preferencave të tyre, një shtysë tjetër nga shoqëria për të vepruar në një mënyrë të caktuar.Është një betejë e përditshme të jesh vetvetja, jo thjesht ajo që bota dëshiron që të jesh.

Mos bëni përpjekje mesatare dhe pretendoni se dëshironi rezultate të jashtëzakonshme.

Sfidoni veten kur jeta është e lehtë, në mënyrë që të mund ta përballoni atë kur jeta bëhet e vështirë.

Përqendrimi prodhon pasuri. Diversifikimi mbron pasurinë.

Gatimi i një vakti të shëndetshëm nuk mjafton për të qenë në formë. Shkrimi i një fjalie nuk mjafton për të përfunduar romanin tuaj. Leximi i një faqeje nuk mjafton për t’ju bërë të zgjuar. Të ftosh një person jashtë mund të mos mjaftojë për të gjetur dashurinë.
… por është një fillim i mbarë.

Ngjarjeve të njëjta mund t’u jepen kuptime të ndryshme. Kërkoni prova se si bota po ju inkurajon dhe do ta gjeni. Kërkoni prova se si po ju rëndon bota dhe do ta gjeni.
Zgjidhni një interpretim të botës që ju fuqizon, jo një që ju plogështon.

Bëni më pak. Vazhdoni t’i ktheheni një gjëje dhe vazhdoni ta rafinoni atë.

Nuk ndiheni të kualifikuar? Askush nuk është. Ju mund të jeni të kualifikuar vetëm për të bërë atë për të cilën keni arritur ose trajnuar tashmë. Çdo gjë e re realizohet nga njerëz të pakualifikuar.

Mos shpenzoni atë që nuk keni fituar. Shmangni borxhin financiar. Mos shpenzoni para që nuk keni fituar. Shmangni borxhin social. Mos shpenzoni vullnetin e mirë që nuk e keni fituar. Shmangni borxhin kalendarik. Mos shpenzoni kohë (të lirë) që nuk e keni fituar. Vetëm ai që i ka fituar me disiplinë ato mund të jetë shpenzues pa pishman.

Mendja e sipërmarrësit. Trupi i atletit. Shpirti i artistit.

Sipërmarrja është shkolla më e përshpejtuar që mund të ndjekësh. Nuk do të mësoni kurrë më shpejt sesa kur duhet të mësoni shpejt për të mbijetuar.

Qytetet evropiane janë ndërtuar për njerëzit. Qytetet amerikane janë ndërtuar për makina.

Çdo fitues ka një arkiv me shumë humbje, por çdo përpjekje krijon mundësinë për një fitore.

Ndjenjat janë fakte. Shumë njerëz shpresojnë të bindin të tjerët duke shpjeguar qartë faktet e jashtme të situatës, por ata shpesh injorojnë emocionet e brendshme të personit tjetër. Zakonisht, ‘fakti’ më i rëndësishëm për t’u marrë parasysh është se si ndihet personi tjetër tani.

Liria është fuqia për të thënë jo.

Mirënjohja është ajo që ndjen kur dëshiron atë që tashmë e ke.

Zakonet që kanë një shkallë të lartë investimi në jetë:

 • Flini 8+ orë çdo ditë
 • Ngrini pesha 3 herë në javë
 • Shkoni për një shëtitje çdo ditë
 • Kurseni të paktën 10 për qind të të ardhurave tuaja
 • Lexoni çdo ditë
 • Pini më shumë ujë dhe më pak nga çdo gjë tjetër
 • Lëreni telefonin tuaj në një dhomë tjetër ndërsa punoni

Lumturia është mungesa e dëshirës. Është ajo që ndjen kur nuk dëshiron më të ndryshosh gjendjen tënde.

Të kesh shëndet të mirë nuk është gjithçka, por të mos kesh atë është. Të kesh para nuk është gjithçka, por të mos kesh ato është. Ju nuk keni nevojë për bark të rrafshët ose një milion dollarë për të qenë të lumtur, por bëni një nder vetes dhe mësoni bazat e fitnesit dhe financave. Ato sjellin një kufi sigurie.

Nuk mund t’ju them se sa herë nuk kam dëshirë të stërvitem dhe t’i them vetes: “Do të bëj vetëm një set dhe do të shoh se si ndihem. Ju do të mendonit se do të ndaloja së punuari në një moment, por unë pothuajse gjithmonë përfundoj duke bërë të gjithë stërvitjen.
Vetëm filloni. Bëni diçka dhe shikoni se çfarë ndodh.

Jam gjithnjë e më e bindur se pyetja e rëndësishme që duhet bërë nuk është, “Çfarë është e vërtetë?” Por përkundrazi, “Kur është kjo e vërtetë?”

Nëse keni zakone të mira, koha bëhet aleati juaj. Gjithçka që ju nevojitet është durimi.

Në planin afatgjatë, vullneti juaj nuk do ta mposhtë kurrë mjedisin tuaj.

Inovacioni kërkon optimizëm.

Është në interesin tuaj vetjak të interesoheni për të tjerët.

Vetëm për shkak se nuk funksionoi nuk do të thotë se ishte zgjedhja e gabuar. Vendimet e mira mund të kenë rezultate të këqija. Bota është plot me gjasa, jo me siguri.

Dije se çfarë dëshiron.

Zotërimi është procesi i vazhdimit të zgjidhjes së të njëjtit problem në mënyra të reja në vend që të ndalemi në një zgjidhje të pranueshme.

Qëllimet e reja nuk japin rezultate të reja. Mënyrat e reja të jetesës bëjnë. Dhe një mënyrë jetese është një proces, jo një rezultat. Për këtë arsye, e gjithë energjia juaj duhet të shkojë në ndërtimin e zakoneve më të mira, jo për të ndjekur rezultate më të mira.

Një mënyrë suksesi është praktikimi i vazhdueshëm i ideve të thjeshta ndërsa kërkoni për një mënyrë më të mirë.

Një nga format më të mëdha të lirisë vjen nga njohja e asaj që është e rëndësishme për ju. Kjo ju jep lirinë për të injoruar gjithçka tjetër.

Mos hamendësoni për të ardhmen. Formojeni atë.

Përparimi kërkon çmësim.