“Njerëzit të cilët përpiqen të kontrollojnë situatat gjatë gjithë kohës kanë frikë se nëse…”/ Thëniet më të Bukura të Chobskyt

©Wikimedia Commons

Stephen Chbosky është një romancier amerikan, skenarist dhe regjisor filmi më i njohur për shkrimin e romanit bestseller të The New York Times, “The Perks of Being a Wallflower”, si dhe për shkrimin dhe drejtimin e versionit filmik të të njëjtit libër, me protagonistë Logan Lerman, Emma Watson dhe Ezra Miller.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi përzgjedhur disa prej thënieve më të bukura të këtij njeriu me mendje të bukur.

Njerëzit të cilët përpiqen të kontrollojnë situatat gjatë gjithë kohës kanë frikë se nëse nuk e bëjnë këtë, asgjë nuk do të funksionojë siç dëshirojnë ata.

Ne pranojmë dashurinë që mendojmë se e meritojmë.

Kështu që, kjo është jeta ime. Dhe unë dua që ju ta dini se unë jam edhe i lumtur edhe i trishtuar dhe jam ende duke u përpjekur të kuptoj se si mund të ndodhë kjo.

Gjërat ndryshojnë. Dhe miqtë largohen. Jeta nuk ndalon për askënd.

Dhe në atë moment, u betova se ishim të pafundëm.

Nuk ka asgjë si frymëmarrjet e thella pasi ke qeshur aq shumë. Asgjë në botë si një stomak që dhemb për arsyet e duhura.

Kështu që, mendoj se jemi ata që jemi për shumë arsye. Dhe mbase nuk do t’i njohim kurrë shumicën e tyre. Por edhe nëse nuk kemi fuqinë të zgjedhim nga vijmë, përsëri mund të zgjedhim se nga shkojmë. Ne ende mund të bëjmë gjëra. Dhe ne mund të përpiqemi të ndihemi mirë me to.

Unë jam shumë i interesuar dhe i magjepsur se si të gjithë e duan njëri-tjetrin, por askush nuk e pëlqen vërtet njëri-tjetrin.

Thjesht nuk dua të bëhem njeri i keq. Nëse dikush më pëlqen, unë dua që ata të më pëlqejnë mua të vërtetin, jo atë që ata mendojnë se jam. Dhe unë nuk dua që ata ta mbajnë atë brenda. Unë dua që ata të më tregojnë, kështu që edhe unë mund ta ndiej atë.

Është e çuditshme sepse ndonjëherë, unë lexoj një libër, dhe mendoj se unë jam njëri nga personazhet në libër.

Shijoje. Sepse po ndodh.

Ajo nuk ishte e hidhur. Ajo ishte e trishtuar, sidoqoftë. Por ishte një lloj trishtimi shpresëdhënës. Lloj trishtimi që thjesht kërkon pak kohë.

Ju lutemi besoni se gjërat janë të mira me mua, dhe edhe kur nuk janë, ato do të jenë mjaft shpejt. Dhe unë gjithmonë do të besoj të njëjtën gjë për ty.

Thjesht dua që ju të dini që jeni shumë i veçantë… dhe e vetmja arsye që po ju them është se nuk e di nëse dikush tjetër jua ka thënë.

Thjesht më trego se si të jem ndryshe në një mënyrë që ka kuptim.

Ndonjëherë njerëzit përdorin mendimin për të mos marrë pjesë në jetë.

Ishte një lloj puthjeje që bëri të kuptoja se nuk kam qenë kurrë aq i lumtur në tërë jetën time.

Thjesht duhet të di se dikush atje dëgjon dhe kupton dhe nuk përpiqet të fusë në shtrat dikë edhe nëse mund ta bëjë këtë. Unë kam nevojë të di se këta njerëz ekzistojnë.

Mundohuni të jeni filtër, jo sfungjer.

Thjesht është e vështirë të shohësh një mik të lënduar kaq shumë. Sidomos kur nuk mund të bësh asgjë përveç ‘të jesh atje’. Thjesht dua ta bëj që të mos lëndohet, por nuk mundem. Kështu që unë thjesht e ndjek përreth sa herë që ai dëshiron të më tregojë botën e tij.

Qëndrimi në kufijtë e jetës … ofron një perspektivë unike. Por vjen një kohë për të parë se si duket nga kati i vallëzimit.

Mendoj se ideja është që çdo person duhet të jetojë për jetën e tij ose të saj dhe pastaj të bëjë zgjedhjen për ta ndarë atë me njerëzit e tjerë. Ndoshta kjo është ajo që i bën njerëzit “të marrin pjesë.

As stinën nuk e mbaj mend. Thjesht mbaj mend që kam ecur mes tyre dhe kam ndjerë për herë të parë se përkisja diku.

Nëse kujdeseni për dikë, duhet të dëshironi që ata të jenë të lumtur. Edhe nëse përfundoni duke ju anashkaluar.

Po kur dikush nuk ka nevojë për shpatull? Po sikur të kenë nevojë për krahë?

Unë kam vendosur që mbase dua të shkruaj kur të rritem. Thjesht nuk e di se çfarë do të shkruaj.

Desha te qesh. Apo ndoshta çmendem. Apo ndoshta ngre supet se sa të çuditshëm ishin të gjithë, sidomos unë.

Unë vetëm shpresoj të kujtohem t’u them fëmijëve të mi që të jenë po aq të lumtur sa unë kur shikoj në fotografitë e mia të vjetra. Dhe shpresoj se ata më besojnë.

Thjesht nuk dua që të shqetësoheni për mua, ose të mendoni se më keni takuar, ose të humbni kohën tuaj më.

“Cili është libri juaj i preferuar?”, “I fundit që kam lexuar”.

Jo të gjithë kanë një histori të pikëlluar, Charlie, dhe edhe nëse e kanë, nuk është justifikim.

Po shikoja fotografitë dhe fillova të mendoja se ishte një kohë kur këto nuk ishin kujtime.

Isha në shtratin tim duke u përpjekur të kuptoj pse ndonjëherë mund të zgjohesh dhe të kthehesh të flesh dhe herë të tjera jo.

Pastaj, u ktheva dhe eca në dhomën time dhe mbylla derën time dhe vura kokën nën jastëkun tim dhe e lashë qetësinë të vendoste gjërat atje ku supozohet të jenë.